• joneve

    Vad till kilt?

    Jag o min sambo funderar på att gifta oss snart
    Och han vill ha kilt på sig som jag tycker är ganska häftigt.....men till saken hör att jag tycker att kavajen som brukar vara till kilt är sååå ful!
    Måste man ha den till??
    Såg en bild på prins charles och han hade kilt, skjorta, väst och en vanlig kavaj, det var mycket snyggare.

  • Svar på tråden Vad till kilt?
  • LisaEleonor

    Det finns ju en speciell jacka och skjorta som traditionellt ska bäras tillsammans med kilt. Precis som knästrumpor och väskan (som jag tyvärr inte minns vad den heter). Det är ju gjort att ha tillsammans och enligt mig är det väldigt snyggt, även om det krävs en skotte för att bära upp kilt :)

  • joneve

    Hehe ja nu är han inte skotte så det kanske inte gör nåt om han inte har hela "dressen"
    Det är ju bara kilten som både han o jag gillar

  • Kattpoet

    Antigen kan du har  Ghille skjorta,  ghille brogues, sgian dubh , sporran, bälte och kilt hose   eller så går du för  Bonnie prince charles jacket, väst,  kilt skjorta, fluga, flashes, sgain dubh,ghille brogues, sporran, bälte,  kilt hose och kiltnål  till kilten.


     


    Skall sägas att det bara ett par tartans som utlänningar som ej har skottsk påbrå får bära  min skotska karl sa att det är  The Traitors tartan som är en av dem.


     


    Min karl hade  Bonnie prince charles and the rampant på vårat bröllop, det var redigt snyggt men han är skotte och vi var i Skottland hos hans familj när vi gifte oss.

  • joneve

    Hmmm.....det här var ju inte det lättaste.......setat o läst lite, ska min sambo ha kilt är det ju som om en skotte skulle ha en svensk folkdräkt på sig.

  • joneve

    Är det nån speciell färg man kan ha på kilten om man varken tillhör någon klan eller är skotte?

  • 1700tal

    Det finns ett antal tartans (mönstret) som är framtagna för icke skottar i senare tid och inte är kopplade till en särskild klan. Prinsessan Dianas tartan t ex. Om han har ett son-namn tex kan du oxå kolla upp den skotska motsvarigheten. Mac-namnen är ju deras version på våra son namn (Mac är gealiska för son). Andersson är faktiskt en egen klan och har ett eget mönster, där även namnet MacAndrew hör som betyder Andersson rakt av.

    Väskan (sporran) bör han dock ha för en kilt ser inte klok ut utan den. Även knästrumporna som har en liten hållare för en kniv som sitter i ena strumpan. En kilt kostar betydligt mer än en frack/jackett osv men det har du kanske kollat upp. Det är enorma mängder tyg i en kilt och den väger bly.

    Jag skulle personligen inte klä en svensk kille i kilt vid ett bröllop. Det är ju en dräkt som har sin motsvarighet i militäruniformen (bland högtidskläder) så att klä sig i det bara för det är häftigt skulle inte jag rekommendera. Däremot kan man ju ha det vid andra tillfällen mer på skoj och då skaffa en "låtsaskilt", en sån som bara kostar nån tusenlapp. Det är bara vad jag tycker..

    Vi kommer ha skottar som gäster på vårt bröllop som alltid har kilt vid högtidliga tillfällen så vi får några kiltar att beundra ändå. Var förresten på ett bröllop i skottland där DJn satte på cancan och uppmanade alla kiltklädda karlar att dansa cancan på en lång rad framför oss tjejer. Har nog aldrig skrattat så i hela mitt liv! Och nej, de hade ingenting under......

  • Kattpoet

    1700tal det är inte helt rätt, bara för att man heter någon betyder det inte att man är av den klanen eller har klanrättigheterna,  min karl heter en sak i efternamn men tillhör  klanen Marshall.


    Han får alltså inte ha sin efternamn klantartan på sig.


    Om man som skotte är klanlös så finns en hel del tartans man får bära endå, dessa  har inte  klan tillhörighet men du   måste vara av skotks blod för att få bära dem och sen finns några som utlänningar får bära.


    Min man ville inte ha Marshall, utan valde en klanfri tartan och så gjorde hans bror, eftersom även om de är Marshall så finns det lite gnäll i familjen om det hela.


    Och släktfejder ska inte vara med på bröllop.


    Min  svärfar, hans svåger och Uncle förklarade allt om vikten av en tartan för mig och hur viktigt det är att bära rätt, det är därför de själva inte bär kilt.


     


    Skall sägas min mans efternamn är  den skotska motsvarigheten till Karlsson, Andersson eller Svensson i vanlighet.

  • joneve

    Efter att ha berättat dessa svar för min sambo så överväger han kostym hehe...

Svar på tråden Vad till kilt?