• JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 5 Dec 11:57
    5763 visningar
    17 svar
    17
    5763

    P-piller, Bivärkningar? :/

    Min sambo har gått på minipiller länge då hon har jättesvåra menssmärtor etc.
    Men nu har hon nyligen gått över till P-piller för att försöka bli bättre i sin acne då inget annat hjälpt än så länge. Tydligen måste man prova det innan man kan få en remiss till hudläkare.
    Men nu är det så att jag själv håller på att bli galen!

    Hon är totalförändrad, arg hela tiden, stressad och sur. Hon är arg på djuren och har blivit mycket sämmre i sin deprission, men att sluta på p-pillerna kommer inte på tal då hon mår så dåligt över sin acne.
    Hon mår också dåligt över sin övervikt. När hon började på en ny antidepresiv gick hon upp 20 kg på bara två månader och jag försöker stötta henne i att träna och äta rätt men ibland blir det bara så fel. Jag tycker ju inte hon är oatraktiv, hon är inte tjock, hon är mullig. Men jag vill ju hjälpa henne då hon mår dåligt av det, både fysiskt och psykiskt.

    Men vad ska man göra? Backa undan och härda ut några månader och hoppas på att hon förändras?
    Någon som vet om det här med humöret när man börjar med p-piller brukar vara övergående?

  • Svar på tråden P-piller, Bivärkningar? :/
  • Frulle
    Äldre 5 Dec 12:02
    #1

    Men kan hon inte gå till en hudläkare och få något annat för hyn ist??

  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 5 Dec 12:29
    #2

    nej, först måste man prova äta entiinflamatoriskt i minst 6 månader och sen ändra p-piller om det går. Sen kan man få en remiss. Jättekonstigt.


    Frulle skrev 2009-12-05 12:02:28 följande:
    Men kan hon inte gå till en hudläkare och få något annat för hyn ist??
  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 5 Dec 12:29
    #3

    anti-infammatoriskt ska det ju stå

  • Frulle
    Äldre 5 Dec 12:48
    #4

    Jag har haft en problemhy. Skitjobbigt..

    Gick till 2 olika hudläkare. Nu ha rjag ätit mina kurer och min hy är felfri. En underbar känsla...

    Vilka piller äter hon nu? Är det Jasmin?

  • Lyckli­ga013b­ruden
    Äldre 5 Dec 13:34
    #5

    Jag blev konstig av mina p-piller fast jag visste inte att det var dem utan trodde det var puberteten och tonåren. Jag började med dem när jag var ca 15år.
    Jag hade humörsvängningar och alla känslor blev så överdrivna, speciellt de negativa känslorna. Det var jättejobbigt att bli arg och skälla på någon (ofta familj och pojkvän) och mitt under min utskällning kunde jag helt plötsligt tänka att, varför är arg över det här? det är ju inget att bli arg för. Likadant om jag blev ledsen. Det var jättejobbigt, hade jag vetat att det var pillen hade jag bytt bort dem direkt. När jag bytte till stav så försvann det och jag blev normal det var så skönt.

    Jag har problem hy och fick remiss till hudläkare utan att prova p-pller, det var inte ens uppe till diskussion. Så jag kan ju tycka att det låter lite konstigt, men det är ju bara min åsikt.
    Fick piller och krämer av hudläkaren men inte hjälpte det inte.
    Min hy har blivit mycket bättre sen jag skaffa mina hudvårdssaker på Lush.se De använder naturliga ingredienser och inte konstigheter som mineralolja, parabener och allt vad det heter.

    Alla är vi olika och det som funkar för den ene funkar inte för den andre.
    Ett tips är ju att bjuda henne på en ansiktsbehandling på en bra skönhetssalong. Kan hon prata hud med någon som kan endel och bli lite bortskämd och förhoppningsvis lite gladare. Tyvärr är det ju inte en långtidslösning utan en korttidsgrej..

  • Framti­daFruS­andber­g
    Äldre 5 Dec 14:26
    #6

    Jag tycker att du ska försöka prata med henne och fråga henne om hon vet vilket hon föredrar; att du backar undan eller att du stödjer henne. Tyvärr komemr hon antagligen inte veta för varje specifik situation (sånt varierar ju) men hon kanske vet den övergripande känslan. Personligen skulle jag verkligen vilja att min sambo stöttade mig.

  • nano86
    Äldre 5 Dec 20:11
    #7

    Låter ju skumt att hon måste prova ppiller. Själv fick jag bara prova minipiller om jag var väldigt uppmärksam på hur jag mådde eftersom jag åt ppiller och blev jättedepprimerad av dem.

    Om man redan har en depression eller haft så brukar ju barnmorskor vara försiktiga med att skriva ut det eftersom så många blir "deppiga" av det.

  • KatjaB
    Äldre 5 Dec 20:45
    #8

    vet inte hur det brukar vara men när jag började med p-piller så var jag ur balans i kanske en månads tid, sur, irriterad och lättretlig.. rena drömmen att umgås med alltså. Sen så har det gått över, eller ja, tror jag iallafall.. kanske är lika sur nu med, bara att alla är vana, haha

  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 6 Dec 00:38
    #9

    Jasså? Hon har lidit av deprission i många år, i Januari ska hon få komma med i nån specialgrupp på psyk, vi hoppas mycket på den. Men hennes läkare sa inget om att depprissionen kunde bli värre av p-piller?

    Det låter somom de är vanligt med bivärkningar på de här pillrena, att det kunde bli humörsvängningar viste vi men det här är extremt. Idag har hon sovit hela dagen, hon kan inte äta och hon antingen gråter eller sover. Tror jag ska säga åt henne att ringa sin läkare på måndag för det kan inte var bra för henne att må så här. Igår pratade hon om att hon tappat lusten att leva, det är fruktansvärt skrämmande.

    Läkaren sa att det här med hyn är rätt nytt, reglerna alltså. Hon äter Diane (p-pillrena) och tetralyzal (antiinflamatorisk vad jag vet). Minst 6 månader måste hon äta dem säger de. Och det trots att acnen blivit värre än någonsin.

    Ska kolla på lush.se, tack för det tipset! Ansiktsbehandling är tyvär för dyrt för oss just nu, hon testar en hel del olika hudvårdsprodukter, de är rätt dyra många av dem och hon håller varje i minst 1 månad för att se om de har nån efekt men inget verkar hjälpa.


    nano86 skrev 2009-12-05 20:11:39 följande:
    Låter ju skumt att hon måste prova ppiller. Själv fick jag bara prova minipiller om jag var väldigt uppmärksam på hur jag mådde eftersom jag åt ppiller och blev jättedepprimerad av dem. Om man redan har en depression eller haft så brukar ju barnmorskor vara försiktiga med att skriva ut det eftersom så många blir "deppiga" av det.
  • Framti­daFruS­andber­g
    Äldre 6 Dec 09:46
    #10

    Min sambo led av svår acne när han var i tonåren och inte tusan behövde ju han äta några p-piller.

    Ring till läkaren det första ni gör på måndag morgon. Hon ska inte behöva må så här, det måste finnas en väg runt det.

  • KatjaB
    Äldre 6 Dec 11:36
    #11

    min syster fick utskrivet en salva på tub som hon skulle smörja sig med morgon och kväll när hon hade svår acne. Först var det värre än någonsin i nån vecka, men sen så blev det bättre. Minns inte vad den hette, men jag vet att hon absolut inte behövde käka p-piller eller annat först ett halvår. Så fort hon fått komma till hudläkare fick salvan.

  • Lyckli­ga013b­ruden
    Äldre 6 Dec 12:01
    #12

    jag har fått krämer utskrivna som inte funkat bra. jag har både rodnad och finnar, krämerna tog bort finnarna men gjorde rodnaden värre plus att det kliade så väldigt mycket. Rozex och duac, rozex hade jag ett halvår duac hade jag 3mån sen har jag ätit antibiotika också i 5-mån det märktes ingen skillnad alls. Det var inte vanliga vårdcentralen som skrev ut det utan det var överhudläkaren på sjukhuset.
    Jag gick även till hudterapeut och gjorde ansiktsbehandling och köpte lite av de hon rekommenderade men det funkade inte heller. jag har pratat med folk på apotek och provat de dem rekommenderade.
    Det var inte förrens jag började använda produkter från Lush som jag märkte klar förbättring utan andra biverkningar.

    Ring och prata med läkaren eller en annan läkare. Kolla även efter privata hudläkare, ibland kan det finnas en hudläkare som jobbar på skönhetssalong har jag upptäckt. De kanske är bättre än landstingsläkarna.

  • Mavej7­9
    Äldre 6 Dec 12:25
    #13

    Diane är ett läkemedel mot acne som också fungerar som p-piller, dvs syftet är inte primärt att vara p-piller utan att verka mot acnen. En barnmorska har tex inte förskrivningsrätt på Diane, då det inte räknas som preventivmedel. Läkaren har alltså skrivit ut ett läkemedel mot acne till din sambo och inte egentligen ett p-piller, även om det också har den effekten.

    För min egen del har jag under lång tid tagit ett p-piller (som har syftet att vara just ett sådant- Mercilon) som har varit fantastiskt för min hy. När jag första gången skulle få p-piller utskrivet valde barnmorskan just den sorten för hon märkte att jag hade problem med acne. Och jag är verkligen tacksam för det. De gånger jag slutat har acnen kommit tillbaka. Acne har ofta en hormonell bakgrund.

    När det gäller din sambo tycker jag att det är viktigt, precis som andra skriver, att hon får tala med sin läkare om hur hon mår och därifrån diskutera fram bästa sättet att gå vidare. Det finns många läkemedel mot acne och ofta är det så att man får prova några sorter innan man hittar det som fungerar just för dig.

  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 6 Dec 20:43
    #14

    Tack för alla råd ni ger! Lush produkter är något vi ska prova så fort vi har råd, det ser väldigt bra ut och att de är miljötänkande och veganiska många av dem känns bra, har letat länge efter sådana produkter!

    Jag ringde min mamma idag, hon är sjuksköterska men har inte jobbat som det på många år utan äger ett behandlingshem för kvinnor sen 15 år tillbaka. Hon säger att det är allmänt att man är varsam med att skriva ut p-piller till kvinnor som har deprissioner sedan tidigare och att det inte låter vettigt att hon vägrar ge M en remis till hudläkare. Hon ska hjälpa oss leta upp en privatklinik där de har en hudspecialist och höra sig för om det.
    Dock reagerade hon på enb annan sak, acnen förvärrades mycket när Madde började på sina nya antidepressiva. Och eftersom hon inte fungerar på sin medecin borde hon ha fått komma till vuxenpsyk för flera månade sedan. Speciellt med tanke på händelösen med hennes kurator.
    Kortfattat sa hennes kurator att "M ödslade med hennes tid då M inte kunde säga exakt varför hon mådde dåligt", nått som är helt vansinnigt eftersom M sökte vård för oförklarlig deprission och ångest... Sen dess har M inte fått träffa någon.

    Så på måndag ska jag själv ringa och prata med Ms läkare eftersom hon själv inte orkar. Jag ska se till att hon får träffa en läkare på psyk som kan se över hennes medicinering och höra hur M kan gå över från Diane till sina minipiller igen för det här funkar verkligen inte.

  • nano86
    Äldre 6 Dec 20:49
    #15

    Oj ni verkar inte ha det lätt. Knepig kurator hon träffade också, så kan de ju inte säga! Tur att dina mamma kan hjälpa lite iaf, har själv haft med mig min mamma nån gång när jag vart till läkare i vuxen ålder (ser så himla ung ut..) för att ha nån som "står på min sida",

  • JustMe­AndMyL­ove
    Äldre 6 Dec 21:03
    #16

    Samma här, trots att jag är vuxen vill jag ibland ha med mamma som stöd, och för att hon är erfaren och kan så mycket mer än jag när det gäller läkare, mediciner och sånt :)


    nano86 skrev 2009-12-06 20:49:44 följande:
    Oj ni verkar inte ha det lätt. Knepig kurator hon träffade också, så kan de ju inte säga! Tur att dina mamma kan hjälpa lite iaf, har själv haft med mig min mamma nån gång när jag vart till läkare i vuxen ålder (ser så himla ung ut..) för att ha nån som "står på min sida",
  • martin­imix85
    Äldre 7 Dec 15:47
    #17

    Min sambo var deppig och fick fruktansvärd hy i ett år efteråt men nu är allt normalt igen. nu har vi avstått från all typ av hormoner sedan dess och nu använder vi en fertilitetsmonitor som heter Lady-Comp istället. Funkar bra.

Svar på tråden P-piller, Bivärkningar? :/