• grabba­rna
    Äldre 6 Jul 18:48
    1179 visningar
    1 svar
    1
    1179

    en gi fråga!!

    gi är ju faktiskt inte världens smalaste mat hur fungerar det om vi i övriga familjen äter samma mat men har pasta el potatis till blir det dålig mat då?

  • Svar på tråden en gi fråga!!
  • tonårs­morsa
    Äldre 6 Jul 19:18
    #1

    Det finns en hel del missuppfattningar kring GI, som t.ex. att fett är ok. GI står för glykemiskt index och ger en indikation på hur fort maten höjer blodsockret. GI handlar om kvaliten på kolhydraterna som vi äter. Ett livsmedel som innehåller mycket fibrer kommer höja blodsockret långsammare än ett med lågt fiberinnehåll, och har därmed lågt GI. Men eftersom måltiden innehåller fler livsmedel är det mest intressant att se till hela måltidens innehåll. Om måltiden består i huvudsak av långsamma kolhydrater (sådana med lågt GI) så gör det inget om det också ingår lite snabbare kolhydrater. Därför talar man idag också om Glykemisk belastning, som säger mer om måltidens totala påverkan på blodsockret. Vad gäller t.ex. potatis så har det ett relativt högt GI om måltiden skulle bestå endast av det, men eftersom potatis har ett relativt lågt energiinnehåll så kommer ändå måltidens totala glykemiska belastning bli lågt.

    Att många GI-recept innehåller mycket fett beror förmodligen på att man försöker få ner det totala kolhydratinnehållet och ersätta energiintaget med fett - inte så sunt. Lagom med fett är bäst, kolhydrater är fortfarande det som energin ska komma från i första hand. Egentligen mår alla bäst av att välja mat med lågt GI och lite fett (undantaget små barn och pensionärer som behöver mer fett och inte för mycket fibrer).

Svar på tråden en gi fråga!!