GI - rivstart!
Undrar hur man ska äta under första GI-fasen, ska man utesluta kolhydrater helt? Får man äta frukt?
Tacksam för svar!
Hanna
Undrar hur man ska äta under första GI-fasen, ska man utesluta kolhydrater helt? Får man äta frukt?
Tacksam för svar!
Hanna
För att gå in i ketos, som den sk. "gi-rivstarten" innebär (antar att du pratar Aftonbladet Söndag och Ulrika Davidsson, som eg. är ren och skär Atkins - rakt upp och ner, inget annat), ja då är det ett minimum av kolhydrater per dag som gäller. Tror att det är max 10g dagligen om jag inte har fel. Detta för att komma in i processen med skapandet av sk. "ketonkroppar".
Personligen skulle jag inte rekommendera "ren" atkins då den inte är så himla hälsosam med tanke på dess relativt höga intag av mättade fetter samt att noll kolhydrater innebär att hjärnan inte kan arbeta lika effektivt, då dennas primära bränsle är just kolhydrater (eg. glukos). Så för att undvika en känsla av orkeslöshet och att man inte kan koncentrera sig lika bra, plus att man inte kan träna kondition eller styrketräning på speciellt "svettig" nivå (pga att kroppen då MÅSTE ha kolhydrater), så skulle jag hellre rekommendera en kosthållning som innehåller lite mer kolhydrater än så, men att dessa fortfarande inte står för det största näringsintaget. En sådan kosthållning kan liknas vid South Beach-varianten, och kan baseras på frukt, GROVA grönsaker, kött/fisk/kyckling, lite magra mjölkprodukter, lite nötter och små(!) portioner pasta, bröd med hela korn, parboiledris och kall/återuppvärmd potatis (har lägre GI-värde). Enklare att hålla och ger minst lika bra viktminskning på både halvkort och lång sikt (då pratar vi kanske 1-2 månader och framåt, till skillnad från atkins som går supersnabbt första 2-3 veckorna pga att man mest tappar vatten då pga att mindre kolhydrater gör att mindre vatten lagras i kroppen). Plus att du kan träna då, vilket ger ytterligare supereffekt.
Att leva med atkins på lång sikt kan, förutom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar pga högt intag av dåliga fetter, skapa en försurning i kroppen. Detta är pga att de bildade ketonkropparna rent biologiskt är starka organiska syror. Och dessa kan på lång sikt göra att man drabbas av sk acidos, vilket gör att flera viktiga funktioner i kroppen slås ut = kroppen kan minst sagt få spader och man blir REJÄLT sjuk... Väldigt bra förklarat här www.primavi.se/news/printNews.cfm