marinerad oxfilé/fläskfilé
Jag vill hitta ett bra recept på marinerad oxfilé/fläskfilé som man kan ha på buffé. Jag tänker skära upp det i tunna skivor och servera kallt till gratäng..Någon som brukar göra något liknande?
Jag vill hitta ett bra recept på marinerad oxfilé/fläskfilé som man kan ha på buffé. Jag tänker skära upp det i tunna skivor och servera kallt till gratäng..Någon som brukar göra något liknande?
Ingen?
Titta på www.recept.org - där vet jag att de har ett recept på kall marinerad fläskfilé.
Det borde finnas flera recept (sök på internet!), då det är ganska vanligt med kalla marinerade rätter på bufféer. En bra sökmotor är www.google.se
Gå in på ICA:s hemsida (ica . se) och sök på Dubbelmarinerad oxfile. Det är lite jobb med den, eftersom den skall marineras två gånger, men inte så farligt och jag tyckte den blev jättegod!
På min födelsedagsfest gjorde min m2b marinerad fläskfilé och det var en succé.
Recept:
4 kg fläskfilé
50 g smör eller margarin
salt
svartpeppar
2 dl balsamvinäger
4 dl olja
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
200 g soltorkade tomater
3 krukor basilika
Portioner: 30
Putsa fläskfiléerna. Bryn i omgångar i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg filéerna i en långpanna. Stick in enköttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugnen, 225°C, tills termometern visar 70°C. Låt köttet kallna över natten i kylskåp. Skiva köttet tunt, lite på snedden och lägg det på serveringsfat. Blanda vinäger, olja och kryddor.Strimla tomaterna och basilikan och blanda i dressingen. Skeda dressingen över köttet, täck med plastfolie och låt stå kallt till servering.
Fick det här receptet av en kompis som alltid lagar grymt god mat men har inte hunnit prova själv. Lycka till! :)
Dubbelmarinerad oxfilé
Detta recept skapades av Wilhelm Bodell 1988. Rätten fick sedermera
första pris i en tävling om bästa recept med oxfilé arrangerad av Allt
om Mat.
Ingredienser
(för 4)
ca 500 g oxfilé, ej för tjock
Marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris
Tillredning
1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås,
salt, olja och socker. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över
marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
2. Sätt ugnen på 175 °C.
3. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer
och stek köttet tills termometern visar 65 °C, ca 40 minuter. Vänd
filén en gång under stekningen.
4. Svep in filén i folie och låt den kallna.
5. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt,
svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.
6. När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna
i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4
timmar. Ös köttet ett par gånger. Vid serveringen tas skivorna ur
marinaden, de ska inte torkas av.
Servera skivorna kalla med ny bakad potatis och vitlökssmör samt en
sallad på olika salladssorter.
Tusen tack! Vad bra ni är!!
Både fläskfiléreceptet och dubbelmarinerade oxfilén låter ju smaskens.Undrar bara hur mycket jag ska göra. Potatissallad till, bröd, några röror och smårätter...
Oxfilé är ju inte gratis precis
Räcker 1 kg till 15 personer eftersom jag serverar annat också?
gud va kul, exakt detta ska jag bjuda på som bröllopsmåltid när jag gifter mig.
Marinerad fläsk o älgfile som blir kallskuren med franskpotgratäng till med grönsallad o gott bröd till.
Dock blir det ej som buffe rätt utan som bröllopsmiddags måltid.
Till efterätt blir det hjortron i nån form med glass till o fruktcoctail med glass till dom som inte gillar hjortron o sen blir det kaffe med avec o tårta o nån rulltårta med krossade chokladpunchflaskor i.