• sommaren -05

    marinerad oxfilé/fläskfilé

    Jag vill hitta ett bra recept på marinerad oxfilé/fläskfilé som man kan ha på buffé. Jag tänker skära upp det i tunna skivor och servera kallt till gratäng..Någon som brukar göra något liknande?

  • Svar på tråden marinerad oxfilé/fläskfilé
  • EhjärtaK = sant

    Titta på www.recept.org - där vet jag att de har ett recept på kall marinerad fläskfilé.

    Det borde finnas flera recept (sök på internet!), då det är ganska vanligt med kalla marinerade rätter på bufféer. En bra sökmotor är www.google.se

  • Gafsan

    Gå in på ICA:s hemsida (ica . se) och sök på Dubbelmarinerad oxfile. Det är lite jobb med den, eftersom den skall marineras två gånger, men inte så farligt och jag tyckte den blev jättegod!

  • juli 2005

    På min födelsedagsfest gjorde min m2b marinerad fläskfilé och det var en succé.

    Recept:
    4 kg fläskfilé
    50 g smör eller margarin
    salt
    svartpeppar
    2 dl balsamvinäger
    4 dl olja
    1 msk salt
    1 tsk svartpeppar
    200 g soltorkade tomater
    3 krukor basilika

    Portioner: 30

    Putsa fläskfiléerna. Bryn i omgångar i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg filéerna i en långpanna. Stick in enköttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugnen, 225°C, tills termometern visar 70°C. Låt köttet kallna över natten i kylskåp. Skiva köttet tunt, lite på snedden och lägg det på serveringsfat. Blanda vinäger, olja och kryddor.Strimla tomaterna och basilikan och blanda i dressingen. Skeda dressingen över köttet, täck med plastfolie och låt stå kallt till servering.

  • HannaK

    Fick det här receptet av en kompis som alltid lagar grymt god mat men har inte hunnit prova själv. Lycka till! :)

    Dubbelmarinerad oxfilé

    Detta recept skapades av Wilhelm Bodell 1988. Rätten fick sedermera
    första pris i en tävling om bästa recept med oxfilé arrangerad av Allt
    om Mat.

    Ingredienser
    (för 4)

    ca 500 g oxfilé, ej för tjock

    Marinad 1:
    2 msk soja
    1 msk hoisinsås
    1/2 tsk salt
    2 msk olja
    1 tsk socker

    Marinad 2:
    1/2 dl vitvinsvinäger
    1/2 dl vatten
    2 dl olja
    1 tsk salt
    1/2 tsk väl stött svartpeppar
    1 pressad vitlöksklyfta
    1/2 dl finhackad persilja
    2 msk avrunnen kapris

    Tillredning

    1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås,
    salt, olja och socker. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över
    marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.

    2. Sätt ugnen på 175 °C.

    3. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer
    och stek köttet tills termometern visar 65 °C, ca 40 minuter. Vänd
    filén en gång under stekningen.

    4. Svep in filén i folie och låt den kallna.

    5. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt,
    svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.

    6. När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor. Lägg skivorna
    i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4
    timmar. Ös köttet ett par gånger. Vid serveringen tas skivorna ur
    marinaden, de ska inte torkas av.

    Servera skivorna kalla med ny bakad potatis och vitlökssmör samt en
    sallad på olika salladssorter.

  • sommaren -05

    Tusen tack! Vad bra ni är!!
    Både fläskfiléreceptet och dubbelmarinerade oxfilén låter ju smaskens.Undrar bara hur mycket jag ska göra. Potatissallad till, bröd, några röror och smårätter...
    Oxfilé är ju inte gratis precis

  • sommaren -05

    Räcker 1 kg till 15 personer eftersom jag serverar annat också?

  • robbans flicka

    gud va kul, exakt detta ska jag bjuda på som bröllopsmåltid när jag gifter mig.

    Marinerad fläsk o älgfile som blir kallskuren med franskpotgratäng till med grönsallad o gott bröd till.

    Dock blir det ej som buffe rätt utan som bröllopsmiddags måltid.

    Till efterätt blir det hjortron i nån form med glass till o fruktcoctail med glass till dom som inte gillar hjortron o sen blir det kaffe med avec o tårta o nån rulltårta med krossade chokladpunchflaskor i.

Svar på tråden marinerad oxfilé/fläskfilé