För de som vill testa på egen hand bifogar jag ett urklipp från SVTs program som just handlade om Vin & Choklad.
"Chokladexperten Maja Berthas berättar om viner som passar bra till choklad:
Viner
Muscat de Beaumes de Venise, Georges Duboeuf (8181), 139kr
Vitt sött starkvin med toner av persikor, fläder och färska rosor. Fungerar bra till mjölkchoklad och choklad smaksatt med apelsin. (Apelsinskal i choklad)
Shiraz Mourverdre, Bin 2, Penfolds (6325), 104kr
Rött vin med smak av björnbär och svarta vinbär. Kraftfullt med balanserad syra och strävhet. Passar utmärkt till chokladtårtor av olika slag. (Chokladdessert med ädelost)
Mas Amiel Vintage Reserve 2000 (2315), 198kr
Underbart starkvin från södra Frankrike. Sött och strävt på samma gång med karftfulla drag av körsbär och svarta plommon. Ett utmärkt dessertvin som ackompanjerar de flesta kraftigare chokladdesserter. (Ampamakia)
Choklad
Jivara, Valrhona, 40 % (Mjölkchoklad)
Michel Cluizel, Pur Java, 50 % (Mjölkchoklad)
Syltade Apelsinskal från Konditori Vete-katten i Stockholm
Ampamakia, 2002, Valrhona, 64 %
Chuao, Amedei, 70 %
Chokladtårta med ädelostsprits (vanlig chokladtårtsbotten dekorerad med en mix av ädelost och grädde)
Kuriosa
- Choklad skall serveras och förvaras i en temperatur av 17 grader
- Choklad innehåller ämnen som även återfinns i antidepressiv medicin
- Mjölkchoklad måste innehålla minst 30 % kakao
- Mörk choklad måste innehålla minst 43 % kakao
- Vit choklad tillverkas endast av kakaosmöret (fettet) från kakaobönan, och innehåller inget kakaopulver
- Det finns tre stora grupper av kakaobönor: Forasteros, Criollo samt Trinitario
- Kakao växer mellan 20:e och 20:e breddgraden runt hela ekvatorn"