Någon inte för rinnig mjölkprodukt - om man vill göra en SMAL sås kan man blanda lättkesella och fil till bra såskonsistens, givetvis blir det godare om man använder gräddfil eller crème fraîche. Sedan kan man krydda med...:
* ...ingefära, vitlök, salt och vitpeppar.
* ...färsk gräslö, persilja vitlök salt + peppar
* ...löjrom el kaviar (grovkornig eller t.o.m. Kalles om man så vill), gräslök och/eller dill, salt om det behövs (löjrom/kaviar är salt i sig själv)
* ...smulad ost av valfri sort (ädelost, gorgonzola, chèvre, riven västerbotten, fetaost... allt funkar) samt lite fint fint fint hackad lök (helst charlottenlök)
Annan god sås gör man enkelt genom att ta krossade tomater som man blandar med hackad lök, paprika, squash och så massor av vitlök och lagom med salt och peppar och starka kryddor om man gillar det. Kokar upp och låter det bli mojsigt. Sedan kyler man ner det och har en mumsig salsa!
Majonnäs blandat med gräddfil kan också smaksättas på olika sätt, ungefär på samma vis som crème fraîche. Och just det, hemgjord Rhode Island går inte av för hackor (enkelt att hitta recept på, det lär väl finnas i varenda grundkokbok samt på nätet...)