• Ekorren Fagerlund

    *OT* Recept på kola, någon??

    Hej!

    Jag gör ett nytt försök med ett eget inlägg. Vi pratade ju julgodis här och då blev jag så sugen på riktigt seg god kola, men hittar inget recept hemma! Är det någon som har ett bra recept och vill hjälpa mig så blir jag jätteglad!

    Julkram, Ekorren.

  • Svar på tråden *OT* Recept på kola, någon??
  • 12 juni 2004

    Apotekets julreceptfolder har ett superbra kolarecept som man inte kan misslyckas med. Gå in och hämta det gratis på ett apotek.

  • Ekorren Fagerlund

    Tack för snabbt svar.. Står dock hemma med mjöl upp till armbågarna. Ja, det får väl bli kola imorrn istället!

    Kram, Ekorren.

  • AnnaZ

    eller gå in på www.apoteket.se

    här är två kolarecept därifrån:

    Julgodis

    Här hittar du Apotekens bästa julgodis med en given plats på gottebordet!

    Några av recepten är framtagna i samarbete med Alftaköket och finns i boken "Mat som det är någon mening med". Dessa recept har lågt glykemiskt index och innehåller lite fett. Vi har markerat dem med en stjärna *.

    Varför glykos?

    Om du tillsätter en liten mängd Apotekets flytande glykos, när du kokar karameller, knäck eller kola, är risken för att smeten sockrar sig mindre.

    Mintchokladdoppade aprikoser *
    Fransk kola
    Glöggtryffel à la Jan Hedh
    Saffranskola à la Jan Hedh
    Mintkyssar
    Minttryffel
    Vaniljkola

    Mintchokladdoppade aprikoser *

    1 påse aprikoser
    100 g mörk choklad
    2 droppar Apotekets
    pepparmyntolja

    Smält chokladen i vattenbad och droppa i pepparmyntoljan. Doppa
    halva aprikosen i chokladen. Låt stelna i kylen. Jättegott julgodis!

    Upp

    Fransk kola

    3 dl grädde
    3 dl socker
    50 g Apotekets flytande glykos
    2-3 msk kakao
    1 msk smör eller margarin

    Smörj ett smörpapper och vik upp kanterna till en låda 20x20 cm. Blanda grädde, socker, Apotekets glykos och kakao i en tjockbottnad kastrull. Koka massan tills den blir seg. Rör då och då. När massan kan formas till en kula vid prov i kallt vatten är den färdigkokt (det tar ungefär 45 minuter). Tillsätt smöret och häll upp kolamassan i papperslådan. Låt svalna och skär i fyrkantiga bitar.

    Vaniljkola

    100 g smör
    3 dl strösocker
    1 msk vanillinsocker
    1 dl ljus sirap
    2 msk Apotekets glykos
    2 dl vispgrädde

    Smält matfettet i en kastrull som rymmer minst två liter. Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka utan lock tills ett prov från smeten i kallt vatten blir segt och kan formas till en kula. Rör inte för mycket under kokningen.
    Om du tycker att kulprovet verkar svårt, kan man istället använda en termometer avsedd för bland annat karamellkokning. Då kan du, i stället för att göra provet, låta kolan koka tills temperaturen är 125 grader celsius.
    Täck botten i en form, 20x20 cm, med smörpapper. Häll upp smeten. Låt kallna.
    Stjälp upp den kalla kolan på en skärbräda. Skär eller klipp kolan i små bitar. Det blir ungefär 30 kolor. Rulla in bitarna i smörpapper.
    Förvara kolorna svalt och torrt. Då håller de sig i minst en månad.

  • Ekorren Fagerlund

    Tack så mycket Anna!!

    Ekorren.

Svar på tråden *OT* Recept på kola, någon??