Tjälknul, potatisgratäng och enbärssås.
Tjälknul
Ett kilo fryst nötkött ex fransyska stekes i ugnen på lågvärme 175 grader under 12 timmar. Köttet läggs sedan i saltlag
1 dl salt och 1 tsk socker löses i 1 liter vatten lägg det stekta köttet i en påse häll i salt lagen och låt ligga i ca 5 timmar. Perfekt att göra över natten.
Potatisgratäng
Skiva potatisen ca 8 st tunnt
hacka en stor lök samt en vitlöksklyfta
Varva potatis och lök i en form, peppra och salta mellan.
Ställ in i ugnen i 20-30 min 225 grader.
Häll över matlagningsgrädde och ost in i ugnen i ca 30 min eller tills den känns klar.
Enbärssås.
8-10 enbär hackas, en liten lök hackas mycket fint och fräses tillsammans med enbären.
1 dl madeira starkvin, (det fungerar även med sherry) hälles på, peppra och salta. Koka sedan i hop tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädde 2dl och en burk cremefraiche. Smaka av med soya.