• Äldre 10 Jan 10:19
    8623 visningar
    6 svar
    6
    8623

    VITTNEN??? Vilka???

    Hej!

    Vi ska ha ett litet, familjärt bröllop och alltså endast bjuda närmsta släkten.

    Läste någonstans att man måste va vittnen (två stycken, dessutom). Stämmer det? Kan kyrkan ordna vittnen som bara kommer in och bevittnar (varför nu det ska vara nödvändigt, när närmsta släkten sitter någon meter ifrån och bevittnar allt).

    Brukar det traditionsenligt vara släkt eller vänner som vittnar? Eller personal?

    Hur gjorde ni?

    Tacksam för svar!

  • Svar på tråden VITTNEN??? Vilka???
  • crs
    Äldre 10 Jan 15:20
    #1

    Vittnen kan vara vem som helst, och deras enda funktion är att de ska ha sett allt ifall det skulle bli något knas. Familjen kan vara vittnen, de behöver liksom bara vara där. Det är som säkerhet om vigselförrättaren skulle klanta sig med papper eller ngt sånt. De behövs alltså i princip aldrig, men måste finnas. 

    Vi frågade bara två personer som skulle vara där, två vänner. Det spelar ingen som helst roll vilka ni väljer. Det brukar bara vara utomstående personer om man inte bjudit någon till vigseln.

  • Äldre 10 Jan 21:40
    #2

    Okej, tack för svar!

    Googlade lite på detta innan och fann att vissa menade på att man inte behövde vittnen vid en kyrklig vigsel, stämmer det?

  • Äldre 11 Jan 11:50
    #3

    Det behövs alltid minst två vittnen vid en vigsel för att den ska vara lagligt giltig, även vid en kyrklig vigsel. Men som crs säger så kan det vara vilka personer som helst - så länge de är över 18 år och klara i knoppen. På Svenska kyrkans hemsida står det att man måste ha två vittnen:
    https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=644088

  • Äldre 23 Jan 17:46
    #4

    Det stämmer att det måste vara minst två vittnen. De måste vara över 18 år. Men har ni minst två 18 åriga gäster så är det ju klart. Ingen behöver tillfrågas. Alla som är närvarande i det vigseln blir era vittnen.

    (Jag jobbar som kanslist i Svenska kyrkan och vet att det är så)

    Mvh

    Cia

  • Äldre 23 Jan 18:17
    #5

    Okej, så det räcker med att vi har minst två personer, som är minst 18 år fyllda, som gäster vid bänkarna i kyrkan? - Ingen specifik behöver skriva på något papper om att de defacto har bevittnat vår vigsel?

  • Äldre 24 Jan 10:36
    #6

    Äger vigseln rum i kyrkan så kommer ju vittnena så att säga "automatiskt", vaktmästare och musiker exempelvis. Vittnena behöver inte skriva på några papper.

Svar på tråden VITTNEN??? Vilka???