• Utan slavarbete, efter bloddiamanterna

  Ons 7 jan 2015 12:24 Läst 1370 gånger Totalt 0 svar
  Ons 7 jan 2015 12:24 +1


  Till vardags är jag juriststudent med inrikting på mänskliga rättigheter och när jag började titta efter en vigselring kom jag ganska snabbt i kontakt med något som heter Kimberley processen som är ett avtal mellan väldigt många länder som syftar till att stoppa handeln med konfliktdiamanter. 
   
  Det finns många problem med denna typen av internationella avtal och framförallt med diamanthandeln eftersom det inte sällan handlar om stora summor pengar. Det största problemet är väl att det fortfarande är i princip omöjligt att garantera bra löner och arbetsförhållanden för arbetarna. Skillnaden nu är att diamanter inte byts mot vapen utan pengarna går direkt till staten eller privata aktörer vilket kan vara både bra och dåligt men oftast går väldigt lite pengar till att investera i skolor och liknande i de områden som tidigare drabbats hårt av inbördeskrig som finansierats via handeln med diamanter. 
   
  Mitt råd är väl att inte köpa en diamant helt enkelt. Idag finns massa olika allternativ, inte bara naturliga diamanter och cubic zirconia som är vanliga i den Svenska handeln. Nedan är två allternativ som jag tycker är väldigt bra. 
   
  Labb-diamant: En labb-diamant har samma kemiska och fysiska egenskaper som en naturlig diamant. Detta är något som är väldigt nytt, tekniken att kunna tillverka diamanter som är tillräckligt stora och fina för att använda i smycken är bara ca 10 år gammal. Nästan all tillverkning sker i USA i liten skala. Stenarna bedöms och slipas på samma sätt som en naturlig diamant. Det är omöjligt för en människa att se skillnad mellan en naturlig diamant och en labb-diamant. Att testa en sten är dyr och komplicerat. Priset för en labb-diamant är ca 20% lägre än priset för en naturlig sten. 
   
  Moissanite: Detta är ett material som förekommer naturlig och det är egentligen kiselkristaller. Men i naturen förekommer de sällan i storlekar som lämpar sig för smyckestillverkning. Moissanite för smycken har funnits sedan 90-talet. En Moissanite reflekterar mer ljus än en diamant, vilket gör att den "glittrar" mer. Men den är sällan helt färglös så det är kanske inte ett bra alternativ om man vill ha en helt färglös sten däremot är de fina i rosa t.ex. En moissanite är lite hårdare än en safir men en riktig lika hård som en diamant. Priserna för en Moissanite är avsevärt lägre än priserna på en labb-diamat. Runt 3-5000 per carat. 
   
  Safirer, Rubiner och Smaragder: Om man vill ha en naturlig sten kan en annan sorts ädelsten vara bra. Dessa stenar förekommer kanske inte i länder med stora sociala problem. Ett problem kan vara att alla ädelstenar inte omfattas av internationella handelsavtal i samma stil som Kimberley. Det är alltså upp till konsumenten att ta reda på vart stenen kommer ifrån. Men det är inte heller en lika pressad marknad vilket gör att den annan sorts naturlig sten kan vara ett bra allternativ till en diamant. Om man gillar färg förstås. 
   
  Om man nu ändå vill ha en naturlig diamant eller en naturlig sten? Det finns väl några saker man bör tänka på. 
  Handla från ett land som har skrivit på Kimberley processen. Sverige och de flesta andra "väst"-länder har skrivit på. 
  Försök hitta en begagnad ring eller en gammal sten i ett annat smycke som går att göra om till en ring. Prata med dina äldre släktingar om de har ett smycka du kan få eller få köpa. Annars finns det massor utav auktionssidor som Bukowskis, Kaplans, Tradera och Etsy. 
  Om du ska beställa en ny ring se till att ha koll på alla steg i produktionen. T.ex Vanbruun som är Svenskt gör sina ringar i England vilket fortfarande är bra då UK är med i Kimberley. 
  Ifrågasätt! Detta är väl ledande för allt egentligen. Om du hittar en ring på nätet som är billig så måste du ställa frågor.
  Se till att få med certifikat på en ny ring! På en vintage ring finns detta sällan. 
  Vet att detta var mycket information men jag har försökt hålla mig kort och till poängen. Ringarna på bilderna är från Mia Donna som är ett amerikanskt företag som jobbar med återvunnen metall och bara tillverkade stenar. De har labb-diamanter och en egen framtagen korsning av labb-diamat och moissanite som har egenskaper som mer liknar diamantens men till samma pris som en moissanite. Jag kommer med största sannolikhet köpa min ring därifrån. 
   
  Hoppas att någon tycket att detta var informativt och jag menar inte att på något vis vara elak mot personer för att de valt CZ stenar eller Naturliga diamanter utan jag vill bara lyfta fram de problem som fortfarande finns med naturliga diamanter och ge förslag på allternativ som tyvärr inte är så kända i Sverige. 
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll