• Behöver juridiskt råd kring separation

  Mån 28 jul 2014 15:20 Läst 1686 gånger Totalt 3 svar
  Mån 28 jul 2014 15:20

  Hej,


  Jag har en familjerättslig fråga.


  Jag och min sambo har byggt ett hus tillsammans. Vi har hela tiden haft detta som vår gemensamma bostad. Vi har en dotter tillsammans som också har bott i huset med oss.


  Jag har nu flyttat ut till en lägenhet. Men min sambo kommer bo kvar i huset. Vår dotter kommer bo varannan vecka hos honom och varannan hos mig. Min ex. sambos pappa kommer överta min del av lånet.


  Vad finns det att tänka på rent juridiskt i denna situationen. Dels mellan min och min före detta sambo. Bör vi skriva något mellan oss för att säkerställa överenskommelsen i huset. Har jag någon framtida rätt/skyldighet till huset eftersom det varit vår gemensamma bostad?


  Och vad finns det att tänka på mellan min före detta sambo och hans pappa. Kan det faktum att han tar halva lånet skapa några framtida bekymmer, t ex vid ett arvsskifte (min ex- sambo har syskon).


  Tacksam för alla råd.

 • Tis 29 jul 2014 09:55 #1

  En bostad som från början varit för gemensamt ändamål blir samboegendom.

  Samboegendom ska delas lika vid en separation om inget annat avtalats (eller andra förbehåll finns).

  Sambos har inget krav på en skriftlig bodelning, men om en sambo begär det ska en sådan upprättas.

  I ditt fall, om ni båda är överens, så är det lättaste att ni värderar huset och att din sambo köper ut dig. Detta kan göras med vanliga köpeavtal.

  Är ni inte överens så begär en bodelning, domstol.se har info om hur det går till och hur ni kan ansöka om en bodelningsförrättare.

  Men du ska inte föra över dina lån innan! Då är risken stor att det kommer se ut som om ni delat upp bostaden själva och att allt är avklarat. Då är det mycket svårt att komma med anspråk senare.

  Om din ex sambos pappa tar halva lånet: i detta fall lär banken kräva att pappan även äger halvan av huset (som säkerhet för hans del av lånet). Då kommer pappans arvingar ärva denna del av huset. Det går dock troligtvis att ändra med ett testamente (men det beror på hur mycket andra tillgångar pappan har. Då hans andra arvingar, ex sambons syskon, alltid har rätt till sin laglott).

 • Tis 29 jul 2014 17:58 #2

  Jag tror att om du testar att lägga upp din fråga på Familjeliv.se eller något annat forum får du nog mer svar, i detta forumet planerar vi bröllop :) 

 • Tis 29 jul 2014 21:28 #3

  Kontakta din bank och hör dig för om de har en jurist som kan hjälpa dig med dessa frågor. Många banker erbjuder den servicen, så slå en signal och hör dig för.

  Om banken inte har någon jurist som kan hjälpa, leta då upp en jurist med inriktning på familjerätt. Det kostar någon tusenlapp, men eftersom huset säkert är värt en nätt slant, tycker jag du ska kosta på dig den pengen. Bättre att betala en mindre summa nu än att råka ut för obehagliga överraskningar senare!

  Lycka till!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll