• Fannyterez

    Tårtkunniga se hit!! Blompinnar i våningstårta?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-02-24 10:11
    Hej!
    Vi gifter oss i maj och våra vänner ska göra tårtan. Dom har gjort tårtor tidigare och är jätteduktiga men har bara gjort "vanliga" tårtor. Jag vill gärna ha en våningstårta, kanske tre våningar. Inte på en ställning utan tårtor som står på varandra. Har kolla runt
    Och inser att dom flesta recept har blompinnar i tårtan.
    Måste man ha det?? Vill inte att gästerna ska behöva plocka bort pinnar.... Kan man göra våningstårta utan pinnar i? Är det svårt att göra våningstårtor?
    Tacksam för hjälp!!

  • Svar på tråden Tårtkunniga se hit!! Blompinnar i våningstårta?
  • Moonlight83

    Tror nog tyvärr att en tre våningstårta behöver ha stötte pinnar i för att inte kollapsa.Samt att det i en tre vångstårta behövs ha mellanlägg,Iaf om du ska ha fyllning i bottnarna,de amerikanska tårtorna är ju lite mer stabila i grunden då de inte har fyllning i sina som vi har i Sverige

  • sötnöten

    Jag skulle absolut INTE rekommendera att inte ha tårtpinnar, en våningstårta utan stöd kommer garanterat att falla samman under sin egen vikt. Precis som moonlight säger så fyllningen kommer att tryckas ut och utsidan kommer också att förstöras Rynkar på näsan

    Gästerna kommer inte att plocka pinnar. Man sätter pinnarna i enbart en botten, men inte i översta, därför när översta är uppäten kommer man lätt åt pinnarna i nästa tårtbotten osv. och detta kan ju någon specifik göra 

  • Chicita

    Ja visst kan du ha utan pinnar - om du väljer att ha utan fyllning. Alltså typiska engelska fruktkakor eller liknande men inget annat.

    Om du inte har något som stöttar upp våningarna så kommer tyngden från våningarna ovanför att pressa ihop bottentårtan så att fyllningen pyser ut på sidorna och allt riskerar att rasa.

    Pinnarna fungerar som en sorts osynlig ställning.
    Varje tårtvåning står på ett eget pappfat. Och det är fatet som liksom vilar på pinnarna i våningen under och det blir alltså därigenom självbärande.

    Det går inte heller att anväda för lös fyllning eller för lite tårtbotten, för då kommer det att bli ostadigt.
    Fyllningen bör vara skärfast (finns tårtmousse i pulverform att köpa på exempelvis kakburken) om man inte är säker på hur fast fyllningen bör vara eller inte har gjort någon staplad våningstårta förut.

  • Helenis

    Som många sagt innan så behöver du någon form av pinnar som stöd för att stötta upp våningarna. Själv brukar jag använda lite tjockare sugrör som är lätta att klippa till önskad längd.

  • sötnöten
    Chicita skrev 2014-02-24 13:45:16 följande:
    Ja visst kan du ha utan pinnar - om du väljer att ha utan fyllning. Alltså typiska engelska fruktkakor eller liknande men inget annat.

    Om du inte har något som stöttar upp våningarna så kommer tyngden från våningarna ovanför att pressa ihop bottentårtan så att fyllningen pyser ut på sidorna och allt riskerar att rasa.

    Pinnarna fungerar som en sorts osynlig ställning.
    Varje tårtvåning står på ett eget pappfat. Och det är fatet som liksom vilar på pinnarna i våningen under och det blir alltså därigenom självbärande.

    Det går inte heller att anväda för lös fyllning eller för lite tårtbotten, för då kommer det att bli ostadigt.
    Fyllningen bör vara skärfast (finns tårtmousse i pulverform att köpa på exempelvis kakburken) om man inte är säker på hur fast fyllningen bör vara eller inte har gjort någon staplad våningstårta förut.
    Exakt :) 
  • EliseDamodred

    Kolla på Cakewrecks så får du se vad som händer om man staplar tårtor utan pinnar. Dålig idé. Däremot är det inte bra att ha blompinnar heller då de inte är testade för livsmedel. Då är klubbpinnar bättre, men så länge du har stödpinnar av papp eller trä rekommenderar jag att ha dom i avklippta sugrör för att skydda tårtan. Bäst är stödpinnar i plast som finns att köpa billigt på Kakburken och andra tårtbutiker.

Svar på tråden Tårtkunniga se hit!! Blompinnar i våningstårta?