• JensO
    Äldre 17 Feb 19:07
    1758 visningar
    4 svar
    4
    1758

    Tre rätters, hjälp ! :)

    Hej! Planerar att fria till min sambo inom kort och tänkte göra det hemmavid pga tre veckors bebis ( idag ) och behöver råd om tre fina rätter som helst inte tar mer än en dag i förväg att förbereda och som går att laga i ett " vanligt " kök. Får gärna vara en romantisk touch på det hela eftersom hela dagen förhoppningsvis går i det temat :) Tack på förhand.

  • Svar på tråden Tre rätters, hjälp ! :)
  • SofiaM­agdale­na
    Äldre 17 Feb 20:09
    #1

    Förrätt: Smörstekta pilgrimsmusslor med potatispure. Häll pressad citron på musslorna precis innan servering.
    Huvudrätt: Kött som ni gillar med en enkel potatis/rotfruktsgratäng, rödvinssås eller svampsås och tomater med hallonbalsamico (finns i flaska på vanlig matbutik)
    Efterrrätt: Creme brulee, hallonmousse eller glass med stekta äpplen (krydda med honung och rosmarin)

    Drick något bubbligt till förrätten, rödvin till huvudrätten och portvin/tokaijer till efterrätt.
    Om det är okej med alkohol, byt annars ut dessertvinet mot en alkoholfri torr cider.

    Lycka till! 

  • JensO
    Äldre 17 Feb 20:13
    #2

    Lät inte dumt ! Tack för tipsen, låter lagom lätt med. Alkohol är nog uteslutet pga amning :) men annars lät det riktigt bra.

  • Äldre 17 Feb 20:38
    #3

    Jag tipsar alltid om samma förrätt.
    När pappa (som knappt kan koka vatten Tungan ute ) gjorde den till sin sambo så trodde hon inte att han gjort den. Så han fick lov att visa henne...

    "Isbrytare"
    Ta ut former (hjärtan kanske?) med pepparkaksmått ur vit formfranska. 3 stycken per isbrytare.
    Smöra 2 av skivorna / isbrytare.
    Ta med samma mått ut former från rökt skinka.
    Lägg 1 skinkbit på varje smörad del.
    Bre på Ishavssallad på skinkan (köp K-salats, den är godast. Annars är ICAs egna rätt ok)
    Lägg ihop delarna.
    Två "kletiga" och sen ett lock
    Vispa lika delar majonäs och creme fraishe.
    Sätt i tandpetare eller stick ett grillspett igenom bakelsen bred på majonäskletet runt hela, inte på botten eller toppen bara.
    Krossa ostbågar och rulla bakelsen i.
    Nu kan du lägga på lite majonäsklet uppepå (ta ut tandpetare / grillpinne, det är bara för att du ska ha något att hålla i när du brer på kletet utanpå och rullar i ostbågarna). Dekorera med några räkor om ni äter det och kanske lite dill.

    Huvudrätt
    Whiskymarinerad oxfilé.
    Köp en oxfilé och förbered dagen innan du ska laga genom att hälla i några cl rökig whisky i färdigköpt marinad om du inte gör egen.
    Låt marinera i en påse i kylen över natten, sen lagar du till oxfilén som vanligt (bryn i panna och kör klart i ugnen).
    Gör potatisgratäng till.
    Kockens recept - skiva potatisen tunnt (skala först givetvis Flört)
    Och koka den i en blandning av mjölk och grädde i ca 5 min. Potatisen ska börja mjukna men inte vara färdigkokt. Om du kryddar mjölkblandningen redan när du kokar potatisen så får du en jämt kryddad gratäng sen.
    Sleva upp potatisen i en ungsfast form, häll på lite av mjölkblandningen men ytterst lite, någon dl bara och strö över lite ost om du vill och låt den gå klart i ugnen bredvid oxfilén.

    Efterrätt
    Chokladdoppade jordgubbar och glass.
    Om du inte får tag i jordgubbar så är ju vaniljglass med varm hjortronsylt också en enkel men lyxig dessert Glad 

  • JensO
    Äldre 17 Feb 22:30
    #4

    Ännu ett grymt bra tips ! :) nu börjar det bli svårt att välja ju , låter ju lagom lätt och riktigt gott alltihop. :)

Svar på tråden Tre rätters, hjälp ! :)