• MrsTurnbull

  Uti vår hage -bukett

  Är jag helt uppåt väggarna tokig nu?


  Tror ni det går att göra en schysst brudbukett med blommorna från sången "Uti vår hage"?


  - Ska erkännas att jag vet ungefär nada om blommor.


  Hur skulle den isåfall (kanske) kunna se ut?


  Har någon gjort/haft/sett en sådan bukett?

 • Svar på tråden Uti vår hage -bukett
 • smultron

  Det finns en falsk myt som säger att "uti vår hage" är ett recept på abortmedicin, kanske inte så kul att förknippas med en brudbukett hursomhelst. 

  Innehållet i buketten:
  -Blåbär kan bli fint i rätt bukett. 

  -Hjärtanfröjd (citronmeliss), salivia och krusmynta är gröna örtväxter. Där får man vara beredd på att de kan dofta en hel del. 

  -Liljor, akvileja (akleja) och rosor kan absolut bli en vacker brudbukett. 
   

 • Juni 2012

  Det är väl inte "blåbär" med i texten? Däremot "blå bär" som växer i en hage, vilket måste vara enbär? Blåbärsris finns väl inte i hagmarker?

 • smultron

  Mycket möjligt att det är enbär de menar. Det är nog dessutom fler av blommorna som nämns som inte växer i hagar. Fast jag tror i alla fall att blåbärsris blir finare i en bröllopsbukett än enbärsris. :)

 • smultron

  Hittade detta:


  I den kända gotländska visan ”Uti vår hage” förekommer en typisk medeltida bukett: liljor och rosor, akleja, krusmynta, salvia och hjärtansfröjd (citronmeliss). Salvia, krusmynta och hjärtansfröjd ingick dessutom i den gotländska kyrkkvasten, tillsammans med till exempel munkrenfana, isop, lavendel och åbrodd. I en äkta kyrkkvast skulle det vara sju örter; sju är talet för Marias bedrövelser och fröjder.


  När kvinnorna skulle gå till kyrkan gick de ut i sin kryddgård och plockade en liten bukett som de tog med sig i kjortelfickan eller innanför psalmbokens pärm. Om de kände sig sömniga under predikan eller om kyrkobesökaren bredvid inte luktade så angenämt drog de in doften från kryddbuketten i näsan. Kyrkkvastar eller kryddkvastar är belagda i Sverige sedan 1500-talet.


  http://www.popularhistoria.se/artiklar/paradiset-pa-jorden/
Svar på tråden Uti vår hage -bukett