durrasflikka skrev 2012-04-18 09:59:43 följande:
Menyn vi funderat på är:
Förrätt: Grekisk sallad med hjärtformat bröd (ev. vitlöksbröd).
Varmrätt: Chili och vitlöksmarinerade kycklingfileér med potatiskaka (alt. potatisgratäng) och någon god sås.
Efterrätt: Citronmarängpaj
En grekisk sallad innehåller väldigt mycket salta saker om jag minns rätt. Sälta med lite syra brukar gå bra ihop, ett krispigt torrt mindre fylligt vitt kan funka. Men om ni vill servera ett rött så ska det vara väldigt lätt. Tanniner och sälta är inte kompisar.
Chili reducerar sötman i vin så det kan få torra viner att bli ökentorra. Annars så är lite kryddigare mat rätt bra med olagrade, kryddiga unga viner som har en trevlig mogna bär/frukter arom och smak i sig.
Så pga fylligheten i en kycklingfile och potatis så skulle jag välja ett medelfylligt vin. Pga chilin och vitlöken som reducerar sötma så hade jag kanske tagit ett halvtorrt men ändå kryddigt ungt vin som inte har blivit lagrat.
När det gäller efterrätter så försöker man matcha sötman i desserten med sötman i vinet då båda slår ut varandra och andra aromer kommer fram både i maten och vinet.
Hoppas att du blev lite klokare.