• Äldre 24 Jan 18:45
  3109 visningar
  1 svar
  1
  3109

  Gifta sig borgerligt?

  Hej alla öviksbrudar!

  Någon som gift sig borgerligt i Övik? Finns det någon bra och flexibel vigselförättare? Vi vill ha en riktig ceremoni och ordentlig fest, men inte gifta oss i kyrkan, är det ens möjligt eller är det arken och kortkort ceremoni som gäller?

 • Svar på tråden Gifta sig borgerligt?
 • BlåAug­ustibr­öllop
  Äldre 24 Jan 19:00
  #1

  Hej!

  Jag vet inte vad det är för vigselförrättare ni har i Övik, men borgerlig vigsel gör att man kan utforma vigseln och bröllopet precis som ni vill.
  Snarare gör ett borgerligt bröllop att man har större valmöjligheter att utforma sitt bröllop precis så som man själv vill. För i kyrkan t.ex. så måste man ha 2 psalmer, det måste sägas vissa saker.
  I borgerlig vigsel är det väl bara 2-5 meningar som är obligatoriska, resten får man hitta på själv.

  Men om man ska ha mer än vigselförrättarens korta eller långa (som är ändå kort) version så måste man improvisera själv. I kyrkan är det ju bibeltexter/dikter och psalmer. Vid borgerlig vigsel om man vill ha det finare brukar väl en vän eller vigselförrättare få läsa en dikt om kärlek. Sen kan man ha en solist och så kan man utforma egna, lite längre löften till varandra. Vill man att vigselförrättaren ska säga något mer/hålla ett tal, så brukar det gå bra så länge man skriver det åt henne/honom.

  "Gifter ni er i det kommunala vigselrummet som Stadshuset och Rådhuset är vigseln nästan alltid utan kostnad. Om man däremot väljer en annan plats till exempel på en herrgård eller i skärgården så tillkommer ersättning till vigselförrättaren."

  Jag skulle gissa på att om ni ska ha en längre version så tillkommer det också en viss ersättning, men det brukar inte vara mycket.

  Ring och berätta att ni vill ha en vigselförrättare som kommer till er, fråga hur mycket det kostar och berätta att ni hade tänkt er lite längre ceremoni, men lite diktläsning och egna löften så kan de säkert rekommendera någon.

Svar på tråden Gifta sig borgerligt?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.