Jag ska göra denna och det går bra med fläskfilé elle kyckling också, men se då till att köttet blir färdigt i ugnen, det kan ju inte serveras rött. Jag skulle inte rekommendera dig att frysa köttet utan gör det dagen innan. Detta receptet har vunnit en mattävling. Supergott!
Dubbelmarinerad oxfilé
800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör + 1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk
sojasås 1 msk
hoisinsås (asiatiska hyllan) 1/2 tsk
salt 2 msk
olja 1 tsk
socker Marinad 2
1 dl
vitvinsvinäger 1/2 dl
vatten 2 dl
olivolja 1 tsk
salt 1 tsk
socker 1/2 tsk grovmalen
svartpeppar 2 finhackade
vitlöksklyftor 1 kruka finhackad
persilja 1/2 dl hackad
kapris Gör så här
1. Två dagar före festen. Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
2. Dagen före festen. Sätt ugnen på 150°C. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
3. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
4. Blanda samman marinad 2.
5. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
6. Festen. Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över xfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.