• Jag han

    kostnad för egen fixad buffè?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-03-06 09:14
    Råkade skicka iväg det lite fort :)
    Vi ska ha buffè för ca 70 personer. Funderar kring hur mycket billigare det blir om man gör den själv, istället för catering.
    Om det är värt pengarna för bekvämligheterna..
    Ni som haft en egen buffè, hur mycket kostade den på ett ungefär per person? Och vad hade ni?

  • Svar på tråden kostnad för egen fixad buffè?
  • Chicita

    Vi hade räknat med egenlagad mat / buffé först innan vi hittade vår cateringfirma som specialicerat sig på catering för medeltidsfester mm...


    Vi hade räknat med 120:- per person och då skulle det vara förrätt, varmrätt, efterrätt och lite småplock som stod framme på borden.


    Nu betalar vi 495:- per kuvert. Skillnaden är enorm. Men för oss så är den värd det.
    Vi får nu 15 rätter fördelat på 4 serveringar istället. Eller tja vissa saker äter man ihop. Så man kan se det som 4 "rätter" om man vill. Men dom är specifierade och presenterade separat.

  • Jag han
    Chicita skrev 2011-03-06 09:25:40 följande:

    Vi hade räknat med egenlagad mat / buffé först innan vi hittade vår cateringfirma som specialicerat sig på catering för medeltidsfester mm...


    Vi hade räknat med 120:- per person och då skulle det vara förrätt, varmrätt, efterrätt och lite småplock som stod framme på borden.


    Nu betalar vi 495:- per kuvert. Skillnaden är enorm. Men för oss så är den värd det.
    Vi får nu 15 rätter fördelat på 4 serveringar istället. Eller tja vissa saker äter man ihop. Så man kan se det som 4 "rätter" om man vill. Men dom är specifierade och presenterade separat.


    Tack för ditt svar!
    Dessa buffèer vi tittat på via catering kostar mellan 110-250 kr/ person, beroende på vilken man vill ha..
    Kanske det inte blir så stor skillnad om man gör det själv eller vad tror du?
    Så himla svårt..
    Kan ju tycka att det är enormt skönt att slippa stå dagen före och hacka grönsaker och fixa allt.. Men det är ju å andra sidan lite billigare
  • Jag han

    förresten, glömde säga vad spännande det lät, det du berättade om! :)

  • ClaraH

    Jag räknar just nu med ett kuvertpris på ca 230:-, Då ingår allt vin och alkoholfrittt också (bubbel och snittar, förrättsvin, varmrättsvin, efterrättsvin och avec till tårtan, öl, vin och cider i baren). Vi ska ha västerbotterpaj med kräft-och räkröra (plus lite tillbehör) till förrätt, därefter varmrättsbuffé som består av dubbelmarinerad oxfilé med potatisgratäng, inkokt lax med sauce vert, sallad och bröd. Till efterrätt chokladpanna cotta. Korv med bröd etc. till vickning.

    Det som inte ingår är tårtan, där räknar jag med mellan 40-60:-/bit beroende på varifrån vi tar den.

    Jag gör all mat dagen innan utom potatisrätterna, det får personalen göra i festlokalen.

    Sedan kan det bli dyrare eller lite billigare, man vet ju inte priset på t.ex. oxfilén och laxen förrän samma vecka som bröllopet är. Jag har här räknat med ett kilopris på 199:- kronor för oxfilén. Jag känner att vi tagit till bra råvaror och inte sparat där, men det blir ändå mycket billigare än om vi haft catering. I och för sig har jag provlagat rätterna några gånger, så det kostar ju också, men har passat på när vi har gäster och då ska man ju ändå bjuda på något. Vi blir ca 80 personer.


  • Jag han
    ClaraH skrev 2011-03-06 09:45:32 följande:
    Jag räknar just nu med ett kuvertpris på ca 230:-, Då ingår allt vin och alkoholfrittt också (bubbel och snittar, förrättsvin, varmrättsvin, efterrättsvin och avec till tårtan, öl, vin och cider i baren). Vi ska ha västerbotterpaj med kräft-och räkröra (plus lite tillbehör) till förrätt, därefter varmrättsbuffé som består av dubbelmarinerad oxfilé med potatisgratäng, inkokt lax med sauce vert, sallad och bröd. Till efterrätt chokladpanna cotta. Korv med bröd etc. till vickning.

    Det som inte ingår är tårtan, där räknar jag med mellan 40-60:-/bit beroende på varifrån vi tar den.

    Jag gör all mat dagen innan utom potatisrätterna, det får personalen göra i festlokalen.

    Sedan kan det bli dyrare eller lite billigare, man vet ju inte priset på t.ex. oxfilén och laxen förrän samma vecka som bröllopet är. Jag har här räknat med ett kilopris på 199:- kronor för oxfilén. Jag känner att vi tagit till bra råvaror och inte sparat där, men det blir ändå mycket billigare än om vi haft catering. I och för sig har jag provlagat rätterna några gånger, så det kostar ju också, men har passat på när vi har gäster och då ska man ju ändå bjuda på något. Vi blir ca 80 personer.
    Tack snälla för ditt svar!
    nu får jag tänka, tänka tänka :)
  • MiaAnd

    Vi går i samma funderingar, göra själv eller ta catering. Vi har ca 60 gäster. Vi satte oss ner och försökte räkna lite på det och kom fram till att det blir nästan tre gånger så dyrt att ta catering. Vi har då räknat på att cateringen kostar 120-140 kr per person (vilket man inte får så mycket för hos en cateringfirma). Vi kom fram till att om vi gör det själva kommer kostnaden att landa på ca 50 per person och då tog vi ändå i lite när vi räknade. Har även kollat runt lite här i forumet och det verkar vara en rimlig summa. Räknar man ihop det så blir det många tusenlappars skillnad. Sen beror det förstås helt på vad ni har tänkt er för typ av buffé. Det känns som att man kan lyxa till det ganska mycket själv innan man kommer upp i samma pengar som catering. Sen är det såklart värt en del att kunna slappna av också. Vi har semester veckan innan bröllopet så vi har tid att fixa lite.   

    Jag var först helt inne på catering, just för att slippa allt jobb och all stress, men sen jag såg hur stor skillnaden faktiskt blev så känns det mer och mer lockande att göra själv. Vi är dessutom väldigt matintresserade båda två, så det skulle även sätta en mer personlig prägel på bröllopet. Man får välja mat med omsorg så att det inte blir övermäktigt., försöka hitta sånt som man kan göra i förväg, osv. Pajer är t ex väldigt tacksamt, för det kan man göra ganska långt innan och lägga i frysen (tar inte så mycket plats i frysen heller). Vi kommer även satsa på tjälknul och liknande. Håller man ögonen öppna redan nu så kan man passa på att handla kött när det är extrapriser i affärerna och sprida kostnaderna lite. Vi blir nog tvungna att äta ur frysen lite den närmaste tiden så det blir plats... :)

  • Jag han
    MiaAnd skrev 2011-03-06 10:05:28 följande:

    Vi går i samma funderingar, göra själv eller ta catering. Vi har ca 60 gäster. Vi satte oss ner och försökte räkna lite på det och kom fram till att det blir nästan tre gånger så dyrt att ta catering. Vi har då räknat på att cateringen kostar 120-140 kr per person (vilket man inte får så mycket för hos en cateringfirma). Vi kom fram till att om vi gör det själva kommer kostnaden att landa på ca 50 per person och då tog vi ändå i lite när vi räknade. Har även kollat runt lite här i forumet och det verkar vara en rimlig summa. Räknar man ihop det så blir det många tusenlappars skillnad. Sen beror det förstås helt på vad ni har tänkt er för typ av buffé. Det känns som att man kan lyxa till det ganska mycket själv innan man kommer upp i samma pengar som catering. Sen är det såklart värt en del att kunna slappna av också. Vi har semester veckan innan bröllopet så vi har tid att fixa lite.   

    Jag var först helt inne på catering, just för att slippa allt jobb och all stress, men sen jag såg hur stor skillnaden faktiskt blev så känns det mer och mer lockande att göra själv. Vi är dessutom väldigt matintresserade båda två, så det skulle även sätta en mer personlig prägel på bröllopet. Man får välja mat med omsorg så att det inte blir övermäktigt., försöka hitta sånt som man kan göra i förväg, osv. Pajer är t ex väldigt tacksamt, för det kan man göra ganska långt innan och lägga i frysen (tar inte så mycket plats i frysen heller). Vi kommer även satsa på tjälknul och liknande. Håller man ögonen öppna redan nu så kan man passa på att handla kött när det är extrapriser i affärerna och sprida kostnaderna lite. Vi blir nog tvungna att äta ur frysen lite den närmaste tiden så det blir plats... :)


    Tack för ditt svar som var mycket bra.
    Men usch vad jag är velig!
    Varken jag el sambon är så bra på matlagning. Hade tänkt kallskuret, färdig potatissallad, pajer, sallad, bröd osv.
    160 kr/ person kostar den buffèn vi är intresserade av.
    Såg fina plankor med kallskuret på ica, men dom kostade 119 kr/ person. Det är ganska mycket tycker jag eftersom man ska ha annat också.
    Veli vel... haha..
  • MiaAnd
    Jag han skrev 2011-03-06 10:12:17 följande:
    Tack för ditt svar som var mycket bra.
    Men usch vad jag är velig!
    Varken jag el sambon är så bra på matlagning. Hade tänkt kallskuret, färdig potatissallad, pajer, sallad, bröd osv.
    160 kr/ person kostar den buffèn vi är intresserade av.
    Såg fina plankor med kallskuret på ica, men dom kostade 119 kr/ person. Det är ganska mycket tycker jag eftersom man ska ha annat också.
    Veli vel... haha..
    Det fixar ni nog ändå. Köp nötstek och skinkstek, bara att krydda och slänga in i ugnen med en kötttermometer i och sen skiva tunt. Vi kommer nog göra en fransk potatissallad och en matigare grönsallad, men färdig potsallad är ju ännu smidigare. Ica brukar ha billig kallskuren  buffé som är uppskattad av många, men håller med om att 119 kr är mycket med tanke på vad man får. Har för mig att det brukar va billigare, kanske 89 kr, men kanske är olika på olika icabutiker. Värt att kolla om du har möjlighet kanske? Vet ju inte var du bor och så.
  • ClaraH

    Jag ska väl tillägga till mitt svar att jag är väldigt matintresserad, så att göra allt själv har med den saken att göra också. Jag tycker attd et är roligt. Sedan är det förstås mycket att göra men man får välja sådant som går att göra dagarna innan. Det sista måste man leja ut, sallad och koka potatis får man ju se till att någon annan fixar. Vår mat utan dryck och tårta kommer gå på ca 110:-. Det kanske är bra att få den siffran också kom jag på.


  • MiaAnd

    För övrigt ska en av mina bästa vänner gifta sig samma datum som du. :) Tyckte det var lite roligt. Själv gifter jag mig 16 juli.

  • wiii

    Jag tror nog att man kan få ner kostnaderna ganska så ordentligt på att laga själv.
    Vi har inte riktigt bestämt vad vi ska ha på vår buffe så har inte kunnat beräkna ett korrekt pris än, men har skrivit 100 kr per person i budgeten, och då har jag troligtvis tagit i rejält, ska inte ha några extravaganta rätter.

    Men jag tror nog att det är bra att ha lite matlagningserfarenhet och framför allt intresse för att det ska vara värt det. Så att man litar till sin förmåga att göra god mat, annars blir det nog ett väldigt stort stressmoment. 

Svar på tråden kostnad för egen fixad buffè?