Willowfield skrev 2011-02-03 00:10:21 följande:
På en buffé äter räknar man med cirka 60 - 90 g kött /person
Ofta går vissa rätter åt helt medans andra knappt rörs. Konstigt nog går det aldrig att gissa vilka...
Enkelt tänkt, duka buffé till din familj + 2 gäster, hur mycket tror du går? Räkna och basera på vad du skall ha.
Vissa rätter är mer mättande än andra. (potatisallad, pajer osv = mättande) tunn sallad, räkor, skink skivor = ej mättande.
Fyll ut med pastasallad, gott hembakat bröd samt några tunga rätter (med majonäs, creme fraiche osv eller en gryta av ngt slag)
Här några länkar
www.svensktkott.se/aktuellt/berakna-befria-di...
www.svd.se/mathalsa/mathalsa/matmangd-till-bu...
www.brollopstorget.se/Forum-1-4/m3337796.html
svt.se/2.28295/1.593781/buffetips_-_hur_mycke...
Att orka göra bufé beror ju på om du gillar att laga mat :) Och allra viktigast har du ngn som kan hjälpa dig, kan bli drygt och långsamt att göra allt själv.
Mycket kan ju göras i förväg och kanske frysas, beroende på vad ni skall ha.
Kan frysas = gravad lax. pajer, bröd, gryta, gratänger, jansson osv.
många säger att potatisgratäng inte är bra att frysa, men jag brukar göra det, ingen skillnad på att frysa potgratäng mot jansson.
Vi skall ha ett gästabud med förätt på bordet när gästerna kommer. Är inte helt klar med menyn ännu men ngt hitåt blir det.
gravad lax, sill, små piroger, västerbottenpaj, sallad mm som förätt, det mesta gjort i lite mindre portioner.
Varmrätt: helstekt gris vi har inte bestämt vad vi skall ha till men förmodligen ngt som kan grillas i folie tillsammans med grisen. samt hel lax i folie med massor av färska örter för dem som inte vill äta kött.
Och nu skall jag sluta babbla :)
Åh det låter härligt! Spännande med helstekt gris, det skulle jag vilja prova någon gång!
Ja det är svårt att veta vad som kommer gå bäst på buffén, man blir väl egentligen mest skraj för att det handlar om ca 70 pers, men det är ju ingen skillnad mot om man är tio, bara att gångra med sju;)
Kan tendera att vara lite utav en kontroll freak ibland och det känns lite läskigt att förlita sig på att man fixar det på bästa sätt med uppdukning och så, när jag själv inte kommer kunna vara delaktig utan måste lämna över till någon annan, men det är ju bara att släppa taget och låta det som sker ske;)
Jag skall ta mig en ordentlig fundering på hur jag skall göra, svårt...
Hur som helst kan man ju börja smyg baka och laga här hemma i testsyfte... så får man se om man tror att man fixar det.