• JustMeAndMyLove

  Kvinnofråga - Cysta?

  Snabb fråga, har googlat och kollat på sjukvårdsupplysningens hemsida men är lite osäker ändå.


  Kan man få en cysta när som helst under sin cykel?


  Har precis haft mens, den slutade idag och har legat sängliggande sedan i morse för jag har så fruktansvärt ont i magen. Kan inte stå upprätt eller ligga rakt.


  Har haft cystor som blivit stora förr, men aldrig behövt operera men fått det bekräftat via ultraljud hos en gynekolog. Men då har det alltid stämt med att jag haft ägglossning eller ungefär kring det.


   

 • Svar på tråden Kvinnofråga - Cysta?
 • Moster Stina

  Har en kompis som fick cystor i samband med mens, och tväront om som du. Så det kan nog säkert vara så för dig med!
  Usch, det låter jobbigt!

 • Glamourama

  Ja det är det, jag har jätte ofta.

  Det låter som din har brustit.Varva alvedon med ipren, funkar hyfsat.

  Nu har jag legat hemma i två veckor, men fick ju inflammation i buk och tarmar på köpet. Se upp med vätskan efter cystor som spricker, kan bli hemska inflammationer.

  Lycka till! Jag vet att det tar kål på en, men du fixar det!

 • JustMeAndMyLove
  Glamourama skrev 2010-10-28 18:08:18 följande:
  Ja det är det, jag har jätte ofta. Det låter som din har brustit.Varva alvedon med ipren, funkar hyfsat.Nu har jag legat hemma i två veckor, men fick ju inflammation i buk och tarmar på köpet. Se upp med vätskan efter cystor som spricker, kan bli hemska inflammationer.Lycka till! Jag vet att det tar kål på en, men du fixar det!
  Ja det har gett mig sig nu, den strålande smärtan. Men har förbnnat ont än. Funderar på att åka in om det inte blir bättre imorgon :/
 • Glamourama

  Gör det, men det låter som den har brustit, då kan de tyvärr inte göra ngt. Men åk in i alla fall. Håll koll så du inte får feber, då har du en inflammation. Ta hand om dig!

 • JustMeAndMyLove

  Nu har jag googlöat igen, ibland tror jag man mådde bättre förr när man liksom inte vista så mycket som man gör idag som vanliga icke läkare *suck*


  Jag upplevde för första gången att jag fick en ganska kraftig blödning, tror efter att cystan spruckit. Var flera i ett forum på familjeliv som ansåg det tydde på endo. Kan man inte ha blodfyllda cystor utan att ha det? Stämde väl in på beskrivningen på blod från en cysta.


  Jag kanske ska boka en tid även om jag inte blir värre för att prata med någon. Tycker jag får det här oftare och oftare

 • mille1

  Jag tycker att du ska kolla upp det där. Är det bara så att du får cystor eller om det skulle vara endo så är behandlingen den samma. Man får äta p-piller.


  Lycka till

 • JustMeAndMyLove
  mille1 skrev 2010-10-29 17:46:51 följande:
  Jag tycker att du ska kolla upp det där. Är det bara så att du får cystor eller om det skulle vara endo så är behandlingen den samma. Man får äta p-piller. Lycka till
  Är det bara p-piller som gäller?

  Vet inte om jag skulle kunna göra det med min medecinering. Vågar ne riskera att jag blir sämre i min ångest, vet att många blir det av p-piller.


  Jag måste vänta 3 veckor tills jag är skriven här, sen kan jag skaffa en läkare och få det kollat. Men de sa att jag kunde komma in om jag fick akut ont :/

 • Glamourama

  Jag ska prova gulkroppshormon eller östrogen, har inte bestämt med min läkare än.
  Men man kan visst få det renodlat, och det ska hjälpa. Vrt att testa i alla fall, för p-piller har inte hjälpt på mig.

 • JustMeAndMyLove
  Glamourama skrev 2010-10-30 16:00:19 följande:
  Jag ska prova gulkroppshormon eller östrogen, har inte bestämt med min läkare än.Men man kan visst få det renodlat, och det ska hjälpa. Vrt att testa i alla fall, för p-piller har inte hjälpt på mig.
  Aha, okej! Ja det blir till att se vad läkarna säger först. Drygt att vänta tre veckor innan jag ens kan boka en tid hos en läkare för att få en remiss till gyn. Men jag har inte ont nu, hoppas det håller i sig någon månad! 

  Tycker det är jättekonstigt att min läkare i Sverige eller gynekolog iSverige aldrig försökt ta reda på varför jag haft återkommande cystor sedan jag var i tonåren. Mins att jag var in när jag var 14 på akuten. Den läkaren trodde det var en cysta. Speciellt som vi har det i familjen. Men sen har det liksom inte hänt nått och jag har liksom trott att alla får cystor titt som tätt. 

 • Myjoy

  Jag har aldrig tidigare haft cystor. Tills jag för ett par månader sen fick en otrolig smärta i magen.
  Försökte vila bort det o med hjälp av värktabletter överleva men till slut va det så illa så jag knappt kunde gå. När jag sökte läkare för det sa dom att det va en cysta som hade brustit och förmodligen varit blodfylld.
  Jag fick rådet att fortsätta med inflamationshämmande tabletter, men inget om att kunna förebygga. Trodde inte ens att det gick. Nu mer får jag det varje månad. men om det går att förhindra/förebygga. Varför pratar inte läkarna med en om det?
  Tycker det verkar ganska nonchalant att bry sig så lite om patienter.

 • JustMeAndMyLove
  Myjoy skrev 2010-10-30 17:19:26 följande:
  Jag har aldrig tidigare haft cystor. Tills jag för ett par månader sen fick en otrolig smärta i magen.Försökte vila bort det o med hjälp av värktabletter överleva men till slut va det så illa så jag knappt kunde gå. När jag sökte läkare för det sa dom att det va en cysta som hade brustit och förmodligen varit blodfylld.Jag fick rådet att fortsätta med inflamationshämmande tabletter, men inget om att kunna förebygga. Trodde inte ens att det gick. Nu mer får jag det varje månad. men om det går att förhindra/förebygga. Varför pratar inte läkarna med en om det?Tycker det verkar ganska nonchalant att bry sig så lite om patienter.
  Ush, lider med idg. Är få saker som gör så ont som en cysta.

  Jag fick bara höra att man får en cysta innan ägglossning. De "tävlar" om att först bli 19 mm och så spricker den som först blivit det och då släpper den ett ägg. Det är om de blir större som det gör ont.


  Men precis som för dig fick jag ingen info om att det kanske finns något att göra. Trots att jag berättade för gynekologen att jag enda sedan yngre tonåring fått åka in akut, ibland varit hemma från skolan och jobb pga det. 


  Läst en del på nätet och de flesta verkar ha fått liknande bemötande. Det är ju en kvinnosak och vi ska ha ont verkar man tycka. Detsamma är med min sambo som lidit av helt vansinniga mens-smärtor. Hon fick verkligen slåss för att få börja prova p-piller osv. Hon är mycket bättre nu, bla tack vare att hon använder menskopp men också för att hon fått vettiga smärtstillande.


   

 • Glamourama

  Fick, jätte dåligt bemötande på Sofia hemmet när jag var där i början med brustna cystor.
  -De sa att jag var ju kvinna och fick stå ut.
  Men nu har jag fått bra bemötande på sös, och av en bra gynekolog, och ska börja ny medicinering, hoppas så att det ska hjälpa.
  Kämpa på, det finns bra läkare där ute även om det tar tid att hitta rätt!
  Tyvärr prioriteras inte kvinnor av vården :(

 • JustMeAndMyLove
  Glamourama skrev 2010-10-31 09:36:23 följande:
  Fick, jätte dåligt bemötande på Sofia hemmet när jag var där i början med brustna cystor. -De sa att jag var ju kvinna och fick stå ut.Men nu har jag fått bra bemötande på sös, och av en bra gynekolog, och ska börja ny medicinering, hoppas så att det ska hjälpa.Kämpa på, det finns bra läkare där ute även om det tar tid att hitta rätt!Tyvärr prioriteras inte kvinnor av vården :(
  Jag hoppas på bra hjälp här i Norge. Min sambo har varit mycket hos läkare här redan. Systemet känns mycket mycket bättre här. de har flera myndigheter i ett, arbetsförmedlingen, facket och försäkringskassan tex är en enda myndighet vilket gör allt mycket enklare.

  Enda gången jag fått dåligt bemötande här i Norge var när jag åkte in akut med bruten fot. De var så jäkla knäpp så jag anmälde. Idioterna vägrade hjälpa mig ut till bilen när jag skulle vidare till Oslo akuten. En läkare och två sköterskor stod bara rätt upp och ner i rummet medan min kompis försökte hjälpa mig att hoppa på ett ben. När jag bad dem om hjälp och bad dem öppna dörren åt oss sa de:


  Du kan få köpa kryckor om du vill......


   


  Men de privatläkare jag träffat har vart bra. Hoppas jag hittar en bra gynekolog också.

 • Moster Stina

  Endometrios är än så länge en rätt okänd sjukdom för många gynekologer.

  (konstigt, för jag har då läst om det i MÅNGA MÅNGA år)
  I Uppsala finns så vitt jag vet det första riktiga endometrioscentrat i Sverige. Där har de specialister.
  Tycker absolut ni som har problem med cystor borde få en remiss dit!

  Kräv det, så ni får träffa proffs!

  Lycka till!

 • Myjoy

  Är det någon som vet hur det funkar om man vill ha barn då?
  man kan ju inte ha p-piller om man hoppas på en liten.

 • JustMeAndMyLove
  Moster Stina skrev 2010-11-01 07:47:12 följande:
  Endometrios är än så länge en rätt okänd sjukdom för många gynekologer.(konstigt, för jag har då läst om det i MÅNGA MÅNGA år)I Uppsala finns så vitt jag vet det första riktiga endometrioscentrat i Sverige. Där har de specialister.Tycker absolut ni som har problem med cystor borde få en remiss dit!Kräv det, så ni får träffa proffs!Lycka till!
  Det ska jag leta upp här i Norge med, borde finnas någonstans tycker jag!

  Jag tänker vara tydlig med vad jag tror det är. Många läkare blir irriterad när man själv "ställer diagnos" men ibland måste man. 


  Ska till en läkare imorgon som ska göra en gynundersökning. Är så nervös att jag mår illa, har bara varit på gyn en gång förr. Har inte ens gjort de här celltesterna trots att två av mina syskon har cellförändringar... 


  sist jag gick på gyn gick jag hos en psykolog/kurator (mins inte vilket hon var) innan som var jättebra. Försöker minnas vad vi parta om sist.


  ush, är så himla nervös :(

 • Moster Stina

   


  JustMeAndMyLove skrev 2010-11-10 10:57:26 följande:
  Det ska jag leta upp här i Norge med, borde finnas någonstans tycker jag! Jag tänker vara tydlig med vad jag tror det är. Många läkare blir irriterad när man själv "ställer diagnos" men ibland måste man.  Ska till en läkare imorgon som ska göra en gynundersökning. Är så nervös att jag mår illa, har bara varit på gyn en gång förr. Har inte ens gjort de här celltesterna trots att två av mina syskon har cellförändringar...  sist jag gick på gyn gick jag hos en psykolog/kurator (mins inte vilket hon var) innan som var jättebra. Försöker minnas vad vi parta om sist. ush, är så himla nervös :(

  Hej. Jag vill bara tipsa dig om att ta med dig mp3 eler liknande och lyssna på musik under tiden.
  Jag själv har tandläkarskräck, men fick det tipset av en tandläkare, och har ALDRIG varit rädd sen dess. Musik lindrar verkligen! Testa!
  Och lycka till!

 • JustMeAndMyLove

  Jag skäms som fan... men jag fegade ur. I morse hade jag inte sovit nästan nått pga nervositet. Jag mådde illa och hade huvudvärk och tog då genast chansen att ringa och säga att jag var sjuk... Jävla omoget beteende känner jag nu. Hade varit bättre att bara få det gjort! Så nu måste jag beställa en ny tid :/


  mp3 skulle nog inte funka för mig, jag har sjukt mycket kontrollbehov och vill veta exakt vad som händer. Men jag ska operera ut en tand snart så hos tandläkaren kan det nog vara ett grymt bra tipps! Tack så mycket :)

Svar på tråden Kvinnofråga - Cysta?