• May2010

    få bildfil av fotografen?

    är det alltså alltid så att man inte får ut bildfilen av fotografen? våran vill bara ge pappersbilder. men jag vill kunna mejla, och trycka upp tackkort osv. hur gjorde ni? tips? har funderat på att man ju kan skanna in bilden själv sedan och så får man en fil, eller lämna hos typ Expert så gör de sånt. men då sjunker väl bildkvalitén.

  • Svar på tråden få bildfil av fotografen?
  • MKF

    Fotografen äger upphovsrätten till bilden, vilket betyder att du inte får göra kopior, publisera mm utan fotografens tillåtelse. Detta bör isåfall framgå i ett det avtal ni har med fotografen. Om ni skulle scanna in bilden ni har kommer dels kvaliteten inte bli så bra samt att ni då bryter mot upphovsrätten.


    Det är mycket vanligt, speciell bland yrkesfotografer, att man får köpa kopior, förstoringar, tackkort och motsvarande från denne. Det kostar då oftast mer än om man kunde beställa själv.


    Ibland kan man få köpa loss digitala bilder från fotografen. Detta kostar då ofta en hel del eftersom fotografen inte kan tjäna några ytterliggare pengar på fotot.


    Om man vill ha digitala kopior (vem vill inte det?) så är det mycket viktigt att man talar med fotografen i förväg och skriver in i avtalet om vad som ingår i leveransen. Det ska då framgå att det är högupplösta kopior som ska levereras (annars kan man ändå få digitala kopior som inte räcker för förstoringar).

  • Houdini

    Oftas så äger ju fotografen bilderna och vill ni ha hans bilder på tackkort och dyl. får ni betala för det.

    Ni får inte scana in bilderna och använda dom. Det är inte era bilder

  • Sara och Micke 2010

    Hej,


    Ja nu är det ju försent men Ni borde kollat det innan vad som ingick i dealen!


    Vi får alla våra bilder digitalt högupplöst vilket vi satte som kvar vid valet av fotograf.


    Det Ni kan göra är att säga till fotografen att Ni vill ha bilderna digitalt. Det är en så speciell dag för Er. Fråga vad han/hon skulle ta för att Ni skall få dem. Se dock till at Ni får den högupplöst!


     


    S

Svar på tråden få bildfil av fotografen?