Från skatteverkets hemsida:
Vid födelsen
Ett barn till föräldrar med gemensamt efternamn får vid födelsen samma efternamn som dem. Har föräldrarna olika efternamn finns det däremot två alternativ:
Om föräldrarna sedan tidigare har ett eller flera gemensamma barn, som de också tillsammans har vårdnaden om, får det nyfödda barnet samma efternamn som det senast födda syskonet. Är föräldrarna inte gifta med varandra, måste faderskapet fastställas innan faderns efternamn kan registreras för barnet. Finns det inte några syskon får barnet det efternamn som föräldrarna anmäler till Skatteverket. Gör inte föräldrarna någon anmälan inom tre månader från barnets födelse, får barnet moderns efternamn.
Vid äktenskap
Ni som gifter er ska, enligt namnlagen, senast i samband med vigseln anmäla vilket efternamn ni vill ha i äktenskapet. Anmälan gör ni till Skatteverket eller till vigselförrättaren på blanketten SKV 7831.
Ni kan välja mellan
antingen ha den enes eller den andres efternamn som gemensamt efternamn eller att var och en behåller sitt efternamn från tiden närmast före äktenskapet.
Som gemensamt efternamn får ni inte välja ett efternamn som en av er har förvärvat genom ett tidigare äktenskap eller registrerat partnerskap.
Mellannamn är ett namn som du kan bära för att visa din samhörighet med en förälder eller en make som bär detta namn som efternamn. Det kan också vara ett eget tidigare efternamn för dig som bytt till din makes eller registrerade partners efternamn. Mellannamnet bär du mellan för- och efternamnet. I folkbokföringen får inga bindestreck mellan mellannamn och efternamn förekomma. Där markeras vilket namn som är ditt mellannamn. I andra register är det vanligt att mellannamnet anges tillsammans med efternamnet utan särskild markering.
Mellannamn för barn
Barn till föräldrar med olika efternamn kan ha den enes efternamn som efternamn och den andres efternamn som mellannamn. Anmälan om mellannamn för ett nyfött barn kan göras på den blankett för namnanmälan som skickas hem till föräldrarna. Vill ni anmäla mellannamn senare gör ni det på blanketten SKV 7630.
Anmälan ska göras av barnets vårdnadshavare. Har barnet fyllt 12 år men inte 18 år ska även barnet samtycka till anmälan.
Reglerna om mellannamn gäller även vuxna personer i förhållande till sina föräldrar.
Mellannamn för make
Den av er som antagit den andres efternamn får ha ett tidigare efternamn som mellannamn. Har ni anmält att ni behåller de efternamn som ni hade före vigseln, får en av er, med den andres samtycke, ha den andres efternamn som mellannamn. En förutsättning är dock att den andres efternamn inte har förvärvats genom ett tidigare äktenskap eller registrerat partnerskap. Det är bara en av er som kan ha den andres namn som mellannamn.
Anmälan om mellannamn gör du till Skatteverket eller till vigselförrättaren på blanketten SKV 7831. Anmäler du om mellannamn senare under äktenskapet, använder du blanketten SKV 7630. Du som är registrerad partner enligt tidigare lag kan på samma sätt anmäla din partners efternamn som mellannamn.