Chokladtryfflarna alldeles för kladdiga...
Min mamma står och bakar tryfflar till hundra personer, men de blir alldeles för lösa och kladdiga. Har provat olika recept med samma resultat. Någon som har nåt bra tips?
Min mamma står och bakar tryfflar till hundra personer, men de blir alldeles för lösa och kladdiga. Har provat olika recept med samma resultat. Någon som har nåt bra tips?
Har tyvärr inget tips men hjälper dig att puffa lite, det låter så gott
*puff puff*
Ofta är det att man blandar i för mkt grädde och smör. Man behöver oftast inte så mkt av det som det står i recepten. Det bästa receptet som jag hittat är från Leilas jul och finns på www.recept.nu. Underbar chokladtryffel är rubriken men man måste ju inte ha i mint. Det hade inte jag. Jag tycker att de blev goda och bra.
Lycka till!
När jag har gjort mina så har jag märkt att det beror på vilken choklad man använder. Man ska definitivt lägga på lite extra pengar för att få riktig blockchoklad, alltså sån som finnsi vanliga affärer, och inte köpa billighetsmärken.
Mitt recept (lyckas varje gång, brukar smaksätta olika satser med likör, kanel, chili, apelsinskal etc)
125 gr mörk blockchoklad
2 msk vatten/likör el likn
3 äggulor
125 gr smör
1 dl florsocker
kakao att rulla dem i
smält chokladen + vatten/likör i vattenbad (ej för varmt/hastigt)
ta bort från värmen, rör ner ägg
rör mer klickar av smöret och sist florsocer när smöret löst sig helt.
ställ kallt till dagen efter
rulla kulor av smeten och rulla i kakaon
Blockchoklad? nej hua. Satsa på riktig choklad med 70% kakohalt. Lindt eller någon liknande. Och som andra säger, inte så mycket grädde och smör, men minska inte förmycket.
Har ni ställt smeten kylen en stund efter att ni gjort den? Jag ställer in den i kylen några timmar och sedan använder jag ett litet kuljärn (sådana man tar ut melonkulor med) och skopar upp tryfflarna och bara shapar till dem lite lätt med fingarna som jag doppat i kakao, då blir det inte så kladdiga.
Min erfarenhet är också att dessa "riktiga" chokladkakor inte går att smälta, utan lätt blir litet grynigt. Jag brukar ha Odense blockchoklad med 55% kakaohalt när jag gör recept med choklad som ska smältas, blir jättebra, och tillräckligt chokladigt.
Jag smälter alltid i micron, tycker det är överlägset sätt att göra det på och har aldrig haft något problem med att smälta de med högre kakohalt. Smälter den inte på högsta värmen utan ett snäpp ner och så i korta invtervaller så man har koll. Vattenbad har jag inte kört med på flera år för jag tycker det är så meckigt och får man vattenånga i chokladen grynar den sig. Så testa att smälta i micron istället.
Smaken kanske inte är så stor skillnad på, men blockchoklad består ofta av sämre kvalité på ingidienserna och har mer utfyllnad i form av kakofettet som inte är bra. Därför väljer jag bort den sorten.
Åh, tack alla för era tips! Tar dem med till mamma imorgon så blir det till att fortsätta testa. Vi har ju trots allt fem dagar på oss
Hm, så kan det iofs vara. Enda gången jag har problem med att chokladen blir grynig när jag ska blanda den med annat är när jag gör mousse och blandar med grädde. Då kan jag få den där grynigheten. Men inte när jag gör tryfflar.
Ja, ja, bara man hittar en metod som funkar och ett recept som man tycker är gott! Börjar redan se fram emot julgodistillverkningen. Fast i år ska jag inte ge mig på att gjuta pralinskal och göra egna lyxiga chokladpraliner. *s*
Det här receptet funkar för mig.
Gör den på Valios Lactosfria grädde och Vhalronas mörka choklad som är mjölkfri.
Smälter i vattenbad. När man blandar ner alkoholen kan den "klumpa i hop sig" men om man då värmer försiktigt över vattenbad och rör samtidigt så får man snabbt tillbaka smidigheten.
Knepet är att låta det ta tid. Choklad ska smältas långsamt.
Chokladtryffel
Ca 30 st
300 gr mörk blockchoklad
25 gr smör
1,5 dl vispgrädde
2 tsk Cognac eller Rom
Garnering
3 msk cacao
Eller
3-4 msk chokladströssel
1.Smält blockchokladen i vattenbad
2.Koka upp smör och grädde
3.Blanda under kraftig vispning den heta grädd/smör blandningen med den smälta chokladen. Smaksätt med sprit. Enklast är att hälla ner lite grädd/smörblandning i chokladen, vispa, hälla lite till, vispa. Sedan hälla ner sprietn, vispa och sedan fortsätta med grädd/smörblandningen tills allt är ihopvispat.
4.Ställ in blandningen i kylskåp. Rör då och då i smeten så att tryffeln stelnar jämt.
5.Forma tryffeln till runda bollar. Rulla i kakao eller strössel.
6.Förvara svalt. Hållbarhet ca 1 vecka. (men är troligen uppätna långt innan dess?)
Lycka till!
Kyl tryffeln i kylskåpet en stund innan du rullar bollar av den. Förvara den sedan i kylen.