• Bokmalen 78

    Har era (palladium)ringar blivit fula?

    Jag och min sambo skaffade våra förlovningsringar i palladium i höstas. Tyvärr har ringarna inte hållit måttet Sambons ring har en massa hack i sig, eftersom han har en annan ring på andra handen, och när han tvättar händerna etc. och ringarna gnuggar sig mot varandra så har förlovningsringen fått hack i sig (dock inte den andra ringen, den är i guld/platina). Dessutom har bådas ringar mattats av och glänser inte alls längre.

    Hur är det med era palladiumringar ... har de hållit måttet? Glänser de fortfarande? Och ni med ringar i vitguld och guld, har de några hack i sig? Och glänser de lika mycket som när de var nya?

    Vi måste nog köpa nya förlovningsringar när vi gifter oss... trist, men jag kommer inte att vilja ha min vigselring i palladium som det känns nu!

  • Svar på tråden Har era (palladium)ringar blivit fula?
  • Duchess

    Vi har palladiumringar. Förlovningsringen har jag haft sedan augusti-06, vigselringen sedan juli-07. Jag har inte märkt några tecken alls på att färgen skulle ha förändrats.

    En palladiumring är ju dock inte immun mot varken mindre repor eller fett/smutsbeläggningar. Jag brukar ta lite diskmedel på en gammal tandborste och rengöra ringen då och då. Det räcker för att hålla den skinande och ren

    Platina är något hårdare än palladium, vilket innebär att om du nöter platina mot palladium så blir det palladiumringen som tar de större smällarna. Men guld är å andra sidan mjukare än palladium...

    Vilken legering har ni i palladiumringen?

  • cillissa

    När vi beställde våra Palladiumringar från AF så fick vi höra att det finns lite olika PD legeringar. PD består till 95 % av rent PD sen så är det iblandat 5 % av nåt annat och de skiljer sig tydligen mellan olika tillverkare. Den blandningen som AF arbetar med berättade Anders om att ett Sweitziskt klockföretag tagit fram och den legeringen blev hårdare när man hamrade på den, vicke e bra när man gör en handsmidd ring enligt Anders. Förr så använde man tyligen silver i de 5 % när man blandade PD, men då blev de mjukare. Blev du klokare? De e samma virrvarr med olika blandningar som de tydligen finns på vitguld.

  • Joji

    Vi har Platina, det hårdaste materialet, och vi har också repor och små hack i dem - på kanterna, eftersom de är lite höga. Har haft dem sedan oktober. Angående glansen, så får jag putsa lite på den ibland med nåt tygstycke, men då glänser den.

    Första tiden fick jag panik över reporna, men sedan fick jag bara inse att det ju är så: de slits.

    Fast givetvis inte kul om det är allför illa...

  • Zozo

    Repor blir det i rödguld med. Guld är ett ganska mjukt material.
    Min vitguldsring haller sig dock fin i färg och lyster utan alltför manga repor.

  • Kakan Mascha

    Vi har i vitt guld och ja, det har blivit repor i dem. Har också en platina/röttguld ring på höger handen men tycker inte att det är skillnad på min och mannens ring, med tanke på slitage. Tycker att det är liet "mysigt" att de slits, man ska ju använda dem! Ett kompis par till mig tar av sig ringarna när de är hemma för att de inte ska bli fula, men jag vill ha min ring hela tiden! Är nöjd även fast den är sliten och vi fick våra i oktober 2007.

  • Skottdagen2008

    Vi vigdes ju på skottadgen iår och ja kan redan se att ruingaran är använda, men det gör man ju på guld, vitduld, rostfritt, titan, you name it. Det enda som är lite synd är att ena ringen var mattborstad och den andra blank och nu ser de ganska lika ut redan, men så har jag ju dem också hela tiden på mig, men är annars supernöjd. Bild finns i galleriet. vi designade dem själva.

  • Mrs Mommy

    Alla material tom stål blir ju repgit.
    Killar specielt har ju en förmåga att slita på sina ringar.

    Vi har ringar i platina som är hårt men inte oförstörbart och tar alltid av oss ringarna när vi kommer hem tränar osv.

    Det finns 2alternativ
    1 Använd alltid ringarna och slit på dem
    2 Var försiktig och ta av sig ringarna när man vet att dem kan bli skadade.

    Smårepor kommer man aldrig ifrån.

  • Titanringar

    Det blir lätt så mycket tyckande ang. detta med metaller.
    För att hjälpa er att göra rätt beslut kommer här kommer lite HÅRDA fakta. (ju högre siffra desto hårdare)

    Olegerade metaller:
    Guld *25
    Silver *25
    Palladium *50
    Platina *55

    Rent platina är alltså hårdare än guld.
    Men förhållandet blir lite annat när vi jämför smyckesmetallerna.

    Dessa är alltid legerade och då ser det ut så här:
    Guld 18K *170 (vanligt rödguld)
    Vitguld 18K *125 (standardlegering)
    Vitguld 18K *135 (med palladiumhalt 16%)
    Silver 925 *80 (92,5% silver , resten koppar)
    Palladium 950 *90 (legeras med koppar eller platina)
    Platina 950W *150 (legerat med Wolfram)
    Platina 950Cu *110 (legerat med Koppar)

    Vanligt rödguld är alltså hårdast därefter vitguld(16%Pt-legerat)
    Den vanligaste platinan (legerad med koppar) är mjukare vanligt vitguld.

  • cillissa

    Mrs Mommy - du har helt rätt! ja o min kille satte in en ny rostfri diskbänk o ja höll på bli tokig för redan efter en vecka så va de massa repor. Min kille som är lugn o klok sa att vänta ett ta till så kommer du inte tänka på reporna. Nu efter 1 år så är de så mycke smårepor över hela diskbänken så man tänker inte påt, så de e helt rätt allt blir repigt.

Svar på tråden Har era (palladium)ringar blivit fula?