• Felicia

    Tips på snittar?

    Är det någon som har några bra recept på snittar att ha till välkomstdrinken?

  • Svar på tråden Tips på snittar?
  • Hjärtat

    Crostini med olivpasta och svamp

    Ca 25 st

    2 klyftor vitlök
    ca 1 dl olivolja
    50 g färska champinjoner
    1 dygnsgammal baguette
    2 burkar svart olivpasta (tapenade)

    Skiva vitlöken tunnt och lägg skivorna i olja över natten.

    Skiva svampen grovt och stek skivorna till fin färg i någon matsked av oljan. Skiva brödet i halvcentimeterstjockt och lägg ut på plåt. Ringla oljan över i tunn stråle och ugnsstek högsta övervärme några minuter till fin färg. Man får stå och vakta! Låt svalna på galler.

    Bred på olivpasta strax före servering och toppa med champinjonskiva.

    Serveras rumstempererade

  • Hjärtat

    Laxbollar

    4 pers

    250 g kesella
    50 g rökt lax
    1 dl hackad gräslök
    ½ tsk salt
    ½ krm vitpeppar

    Lägg kesellan i ett kaffefilter och låt rinna av i 1?2 timmar. Finhacka laxen. Blanda kesella med lax.

    Hacka gräslök så att det blir ca 1 dl. Rör ner hälften av gräslöken, salt och vitpeppar.

    Forma små bollar med en sked och rulla dem i resten av gräslöken. Låt bollarna stelna i kylen, helst över natten. Lägg bollarna på små bitar av rågbröd.

  • Hjärtat

    Petit-chouer med laxmosse och sparris

    75 st

    3 dl vatten
    100 g smör
    2 dl vetemjöl
    3 medelstora ägg

    Fyllning;

    6 askar (à 150 g) laxpastej
    1 pkt frust grön sparris

    Koka upp vattnet med smöret, rör i mjölet. Låt massan koka under kraftfull omrörning tills den släpper kastrullbotten. Tag då kastrullen från plattan och låt smeten svalna. Rör i ett ägg i sänder, rör om en stund mellan varje äggtillsats.

    Klicka ut drygt enkronestora bollar lite glest på papprad plåt. Grädda mitt i 200 grader varm ugn ca 20 minuter. Obs! Öppna inte ugnsluckan förrän tidigast efter 10 minuter, annars sjunker bollarna ohjälpligt ihop. När bollarna känns helt torra och lätta tas de ut och får kallna på galler, utan övertäckning. Kan vänta tills nästa dag luftigt, i torrt rum.

    Koka sparrisen enligt paketets anvisning, låt kallna. Halvera och klyv dem på längden.

    Skär av ett lock på varje boll och spritsa eller klicka ut laxpastejen. Garnera med en kvarts sparris. Lägg tillbaka locket.

  • Hjärtat

    Salamirullar med paprika

    ca 16 st

    1 rektangel tinad mördeg, ca 25 x 25 cm
    1 röd paprika
    16 tunna, små skivor pepparsalami
    ½ msk olivolja

    Rulla ut smördegen och sporra den i rutor, liks stora som korvskivornas omkrets. Tag ur och strimla paprikan. Lägg ut en paprikastrimla på varje degruta, täck med en salamiskiva. Rulla ihop degen löst med korven innerst, på skrådden så att två snibbar ligger omlott i förslutningen. Försegla med en tandpetare, tas bort efter gräddningen.

    Lägg på papprad plåt och pensla smördegen lätt med olivolja. Grädda mitt i 225-gradig ugn ca 15 minuter

  • Hjärtat

    Pizzabullar

    75 g margarin
    5 dl mjölk
    50 g jäst
    1 tsk salt
    2 msk socker
    1,3 liter vetemjöl

    200 g skinka el. rökt korv el. köttfärssås
    6 dl riven ost
    1 dl tomatpuré
    1 dl chilisås oregano -basilika

    Gör degen som vanligt, låt jäsa. Kavla ut degen och lägg i fyllningen precis som när man gör kanelsnäckor. Grädda i bullformar eller direkt på bakplåtspapper 225 grader i 8-10 minuter.

  • Hjärtat

    Laxrulle med avocado och crème fraiche

    10 rullar

    2-3 väl mogna avocados, skalade, urkärnade och mosade
    1 dl crème fraiche (15 %)
    1-2 tsk pressad citron
    2 krm salt
    1 krm svartpeppar
    1-2 krm chilipulver
    10 tunna skivor gravad eller kallrökt lax

    Till garnering

    10 tomatringar
    färsk timjan eller dill

    Blanda avocadon med crème fraiche, citron, salt, svartpeppar och chilipulver. Smaka av. Fördela röran över laxskivorna och rulla ihop. Stoppa rullarna i tomatringarna och dekorera med kryddgrönt.

  • Hjärtat

    Laxrulle med pepparrotsgrädde och räkor

    10 rullar

    150 g rensade räkor, grovt hackade
    1-1,5 dl vispgrädde, vispad
    1 msk riven pepparrot
    0,5 dl klippt dill
    2 krm salt
    1 krm svartpeppar
    10 tunna skivor gravad eller kallrökt lax

    Till garnering

    10 hela räkor
    10 remsor skal från gurka

    Blanda räkor med grädden, pepparroten, dillen, salt, och svartpeppar. Smaka av. Fördela blandningen på laxskivorna och rulla ihop dem. Placera en räka ovanpå varje rulle och inhängna anrättningen med en gurkremsa.

Svar på tråden Tips på snittar?