Tips på snittar?
Är det någon som har några bra recept på snittar att ha till välkomstdrinken?
Är det någon som har några bra recept på snittar att ha till välkomstdrinken?
Crostini med olivpasta och svamp
Ca 25 st
2 klyftor vitlök
ca 1 dl olivolja
50 g färska champinjoner
1 dygnsgammal baguette
2 burkar svart olivpasta (tapenade)
Skiva vitlöken tunnt och lägg skivorna i olja över natten.
Skiva svampen grovt och stek skivorna till fin färg i någon matsked av oljan. Skiva brödet i halvcentimeterstjockt och lägg ut på plåt. Ringla oljan över i tunn stråle och ugnsstek högsta övervärme några minuter till fin färg. Man får stå och vakta! Låt svalna på galler.
Bred på olivpasta strax före servering och toppa med champinjonskiva.
Serveras rumstempererade
Laxbollar
4 pers
250 g kesella
50 g rökt lax
1 dl hackad gräslök
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
Lägg kesellan i ett kaffefilter och låt rinna av i 1?2 timmar. Finhacka laxen. Blanda kesella med lax.
Hacka gräslök så att det blir ca 1 dl. Rör ner hälften av gräslöken, salt och vitpeppar.
Forma små bollar med en sked och rulla dem i resten av gräslöken. Låt bollarna stelna i kylen, helst över natten. Lägg bollarna på små bitar av rågbröd.
Petit-chouer med laxmosse och sparris
75 st
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 medelstora ägg
Fyllning;
6 askar (à 150 g) laxpastej
1 pkt frust grön sparris
Koka upp vattnet med smöret, rör i mjölet. Låt massan koka under kraftfull omrörning tills den släpper kastrullbotten. Tag då kastrullen från plattan och låt smeten svalna. Rör i ett ägg i sänder, rör om en stund mellan varje äggtillsats.
Klicka ut drygt enkronestora bollar lite glest på papprad plåt. Grädda mitt i 200 grader varm ugn ca 20 minuter. Obs! Öppna inte ugnsluckan förrän tidigast efter 10 minuter, annars sjunker bollarna ohjälpligt ihop. När bollarna känns helt torra och lätta tas de ut och får kallna på galler, utan övertäckning. Kan vänta tills nästa dag luftigt, i torrt rum.
Koka sparrisen enligt paketets anvisning, låt kallna. Halvera och klyv dem på längden.
Skär av ett lock på varje boll och spritsa eller klicka ut laxpastejen. Garnera med en kvarts sparris. Lägg tillbaka locket.
Salamirullar med paprika
ca 16 st
1 rektangel tinad mördeg, ca 25 x 25 cm
1 röd paprika
16 tunna, små skivor pepparsalami
½ msk olivolja
Rulla ut smördegen och sporra den i rutor, liks stora som korvskivornas omkrets. Tag ur och strimla paprikan. Lägg ut en paprikastrimla på varje degruta, täck med en salamiskiva. Rulla ihop degen löst med korven innerst, på skrådden så att två snibbar ligger omlott i förslutningen. Försegla med en tandpetare, tas bort efter gräddningen.
Lägg på papprad plåt och pensla smördegen lätt med olivolja. Grädda mitt i 225-gradig ugn ca 15 minuter
Pizzabullar
75 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk socker
1,3 liter vetemjöl
200 g skinka el. rökt korv el. köttfärssås
6 dl riven ost
1 dl tomatpuré
1 dl chilisås oregano -basilika
Gör degen som vanligt, låt jäsa. Kavla ut degen och lägg i fyllningen precis som när man gör kanelsnäckor. Grädda i bullformar eller direkt på bakplåtspapper 225 grader i 8-10 minuter.
Laxrulle med avocado och crème fraiche
10 rullar
2-3 väl mogna avocados, skalade, urkärnade och mosade
1 dl crème fraiche (15 %)
1-2 tsk pressad citron
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1-2 krm chilipulver
10 tunna skivor gravad eller kallrökt lax
Till garnering
10 tomatringar
färsk timjan eller dill
Blanda avocadon med crème fraiche, citron, salt, svartpeppar och chilipulver. Smaka av. Fördela röran över laxskivorna och rulla ihop. Stoppa rullarna i tomatringarna och dekorera med kryddgrönt.
Laxrulle med pepparrotsgrädde och räkor
10 rullar
150 g rensade räkor, grovt hackade
1-1,5 dl vispgrädde, vispad
1 msk riven pepparrot
0,5 dl klippt dill
2 krm salt
1 krm svartpeppar
10 tunna skivor gravad eller kallrökt lax
Till garnering
10 hela räkor
10 remsor skal från gurka
Blanda räkor med grädden, pepparroten, dillen, salt, och svartpeppar. Smaka av. Fördela blandningen på laxskivorna och rulla ihop dem. Placera en räka ovanpå varje rulle och inhängna anrättningen med en gurkremsa.