• Joy 2008

    Förslag på persisk förrätt önskas!

    Vi ska servera persisk buffé på vårt bröllop, men vill först ha en förrätt som står på tallrikarna när gärsterna sätter sig. Någon som har förslag på vad det skulle kunna vara, gärna såklart med persisk touch så det hänger ihop med resten?

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Förslag på persisk förrätt önskas!
  • fitforfight

    jag har en kollega som hade med sig jättegoda piroger till jobbet en dag,vet inte om det är typiskt persisk men hos sa att det va det.

  • fitforfight

    vad jag kan minnas så va det typ spenat eller något i dom och nåt kött.

  • Joy 2008

    Mmm.. har också tänkt på soppa, men känns inte det lite väl mustigt på ett sommarbröllop..?

    Piroger är ju också ett alternativ, men jag är ute efter något "lättare" och liksom festligare. Någon slags motsvarighet till toast med räk/skagenröra om man säger så..

    Tar tacksamt emot fler förslag! :)

  • malous

    Hej du,

    den frågan har vi dividerat hundratals gånger här hemma eftersom det ju inte finns några persiska förrätter...

    Soppa, ja, precis, det tänkte vi med först men de persiska sopporna är ju inte direkt lätta.

    fitforfight menar nog den persiska varianten av samosa och de är väl ok om man vill ha ngt lite lättare.

    Vi har kommit fram till att vi ska ha vindruvsbladsknyten (du vet säkert vad jag menar om du har ätit det ngn gång) och crostini med stekt aubergine som skall ätas med vitlöks eller annan yoghurtsås. Man får liksom ta persiska inslag och göra det till en förrätt.

  • aire

    Vi tänkte också ha någon slags toast med aubergineröra, det är ju så gott! Vindruvsbladsdolmar är gott; tack för tipset!

    I övrigt blir de "vanliga" rätterna som zereshk polo va morg och fesenjun (har ingen aningen hur det stavas !) grillade spett av olika slag, röror (advokado!) blandat med svenska rätter bla mammas tjälknöl.

    Tips på fler rätter tex. persisk efterrätt?

  • Joy 2008

    Mmm.. toast med aubergineröra kan nog vara nåt.. Är själv inte så förtjust i vindruvsbladsdolmar, men min blivande älskar dem!

    Vi ska också ha fesenjun och en massa andra rätter och röror. Till efterrätt ska svärmor göra Shole zard, en slags saffranshistoria, och sedan blir det traditionell bröllopstårta.

    Gör ni maten själva eller caterar ni?

  • malous

    Mm, vi funderar på saffransglass till efterrätt, men jag ska leta efter saffrannssorbetrecept eftersom det kan bli lite tungt med gräddglass tycker jag.

    Vi lagar själva; ingen persisk catering där vi ska vara. Hur gör ni?

    Joy 2008 skrev 2008-02-19 20:31:37 följande:


    Mmm.. toast med aubergineröra kan nog vara nåt.. Är själv inte så förtjust i vindruvsbladsdolmar, men min blivande älskar dem!Vi ska också ha fesenjun och en massa andra rätter och röror. Till efterrätt ska svärmor göra Shole zard, en slags saffranshistoria, och sedan blir det traditionell bröllopstårta.Gör ni maten själva eller caterar ni?
  • Joy 2008

    För oss blir det både och. Mat ingår egentligen i lokalhyran, men m2b´s mamma ska vara med och laga så det blir persiskt. Känns skönt att det ska lagas och förvaras på plats liksom, så slipper man frakta och greja.

    Vi hade också tänkt på saffransglass, men vi äter det så ofta här hemma att vi vill ha något mer annorlunda till bröllopet! :)

    Hör av dig förresten, om du kommer till stockholm någon gång. Vore kul att ta en fika eller så!

  • beabride

    Hej Joy 2008!
    Jag älskar "kletsalladen" salad-e olivieh,du vet den med kyckling, potatis, majonäs och massa annat. Den är ju supergod! Gör en fin rund "klick" med tex. glasskopa, dekorera med oliver och saltgurka servera med bröd.

  • Joy 2008

    Ååå, det lät ju supergott!! Ska genast skriva upp det under "Mina förrättsförslag".

    Tickeli-tack! :)

  • malous

    Det har vi också funderat på men tänkte att det kanske kan se lite skumt ut (kan ju finnas vissa kräsna gäster). Annars är det ju jättegott om än ngt mättande som förrätt kanske?


    beabride skrev 2008-02-20 08:17:35 följande:
    Hej Joy 2008!Jag älskar "kletsalladen" salad-e olivieh,du vet den med kyckling, potatis, majonäs och massa annat. Den är ju supergod! Gör en fin rund "klick" med tex. glasskopa, dekorera med oliver och saltgurka servera med bröd.
  • malous

    Låter mkt smidigt!

    Aha, här äts det minsann ingen saffransglass- tror att min fästman inte vill ha det som efterrätt heller men jag tycker att det är så gott med hallonsås :).

    Fika vore trevligt. Vi bor ju i Gbg nu men det kan hända att jag jobbar i Sthlm i sommar så då kanske :). När exakt gifter ni er förresten?

    Joy 2008 skrev 2008-02-20 07:34:55 följande:


    För oss blir det både och. Mat ingår egentligen i lokalhyran, men m2b´s mamma ska vara med och laga så det blir persiskt. Känns skönt att det ska lagas och förvaras på plats liksom, så slipper man frakta och greja.Vi hade också tänkt på saffransglass, men vi äter det så ofta här hemma att vi vill ha något mer annorlunda till bröllopet! :)Hör av dig förresten, om du kommer till stockholm någon gång. Vore kul att ta en fika eller så!
  • beabride

    Hej igen.
    Såg att ni pratade efterrätter och inte ville ha glass, mitt förslag är Nan Khameie (som petit chouer) eller Shole Zard (saffranspudding) det är ju super gott! En annan sak, är ni svenska tjejer som ska gifta er med iranier eller? Jag är en svensk pingla som i 11 år "dejtat" min sambo och nu har vi äntligen fått ¤¤¤¤¤¤ ur vagnen och ska bli man och fru. Vore kul att höra era historier. Kram!

  • Joy 2008

    Hej hej på er!

    Vi gifter oss 28/6-08, alltså snart "bara" 4 månader kvar!! :)

    Beabride: Shode Zard är underbart gott, och det blir vår efterrätt på bröllopet. Vad ska ni ha för mat?

    Joo, jag är svenska och min blivande iranier (han kom till Sverige som 11-åring), och vi har varit ett par i snart 2,5 år. Nu planerar vi för fullt för dagen "D" tillsammans, där han faktiskt är mer delaktig än jag förväntat mig.. Han har till och med åsikter om vissa saker (det måste jag genast ta ur honom, ha ha..) Kolla in bildgalleriet så ser ni när han går loss med sigillandet på inbjudningskorten! :)

    Var bor ni? Hur träffades ni? Berätta gärna!!

  • aire

    Samma här, jag svensk, han iranier - men han kom hit när han var 25 för att plugga..(för 12 år sedan) har bott tillsammans sedan 1:a daten för 5 år sedan och nu är det äntligen dags! :) Mor&Far kommer hit från Esfahan i sommar, roligt! Får dock sätta igång och plugga lite persiska innan..

  • malous

    Mm, låter gott!

    Jag är 22 och min iranska fästman också. Han kom hit när han var 5 så han är ju rätt svensk av sig iofs ;). Vi har varit tillsammans i snart tre år, bott ihop i två. Träffades på juristlinjen. Jobbar också på persiskan :).


    beabride skrev 2008-02-20 21:32:59 följande:
    Hej igen.Såg att ni pratade efterrätter och inte ville ha glass, mitt förslag är Nan Khameie (som petit chouer) eller Shole Zard (saffranspudding) det är ju super gott! En annan sak, är ni svenska tjejer som ska gifta er med iranier eller? Jag är en svensk pingla som i 11 år "dejtat" min sambo och nu har vi äntligen fått ¤¤¤¤¤¤ ur vagnen och ska bli man och fru. Vore kul att höra era historier. Kram!
Svar på tråden Förslag på persisk förrätt önskas!