• risker med narkos??...

  Ons 24 maj 2006 10:41 Läst 33724 gånger Totalt 16 svar
  Ons 24 maj 2006 10:41

  Hej...jag ska snart göra en operation där jag måste bli sövd,...och jag undrar lite på riskerna med detta...Läste m en tjej som inte tålde narkosen och fick spasmer, och tänk om man aldrig vaknar upp igen,...jag är jätterädd...

  nån som vet??

 • Afrodi­te_06
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 10:55 #0

  Hejsan !

  Jag blev opererad i februari och måste säga dig att jag var sååå rädd.
  Ångest ångest ångest . . var mest rädd för att inte vakna igen.

  MEN här sitter jag ju nu o skriver.

  Har nog aldrig sovit så gott o känt mig så trygg. Mådde inte ens illa efteråt.
  Alla är nog mer eller mindre rädda för att sövas, det handlar ju om att man lämnar över kontrollen helt till andra människor. Men en sak ska du inte glömma, de som tar hand om dig är proffs på detta. De har full kontroll över hur du mår mm. Jag talade om att jag var rädd o fick extra lugnande innan, vilket var väldigt skönt.

  Riskerna med att bli påkörd när du går över gatan är mycket större än om det skulle hända dig nåt av narkosen.
  Eller hur ??

  Slappna av och ta det lugnt.
  När ska du bli opererad ?

 • Ons 24 maj 2006 11:16 #0

  åh, tack...känner mig lite lugnare =)...men jag komer nog ändå vara lite rädd när det ska ske,...
  Om allt går som det ska kommer jag opereras i slutet av juni...

 • Ons 24 maj 2006 11:20 #0

  Den största risken med narkos är ju dödsfall och jag är nästan säker på att siffran på hur många som dör av narkosen är en av 250 000. Denna siffran sträcker sig över alla åldrar så om man är ung och frisk är den betydligt mindre. Själv har jag blivit nedsövd ett tiotal gånger och det har aldrig varit några problem. Har ju t o m blivit nedsövd flera gånger när jag satt i plaströr och då har de inte ens nämnt några risker. Det är dock ganska vanligt att folk mår ill aav narkosen sen när de vaknar men det går ju över. :)

 • Afrodi­te_06
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 11:22 #0

  Det är fullt normalt att vara rädd, så det är faktiskt bara positivt.

  Det kommer gå jättebra . .

  Skickar en styrkekram till dig !!

 • Mycket långt kvar
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 11:25 #0

  Jag har hört detta:

  Tyvärr är det så att varje narkos innebär att hjärnan får lite syrebrist. Därför blir man dement snabbare när man blir äldre beroende på om/hur länge/ofta man varit sövd.

  Jag läste om fenomenet första gången i en facktidning när jag jobbade på sjukhus för några år sedan, och fick intrycket att det är väl känt men inget man säger till patienter för att inte oroa dem.

  Om man är ung och frisk tror jag att påverkan blir mindre än om man är äldre.

  På äldre människor som blir snurriga ser man ofta att problemen börjar efter exempelvis en hjärtoperation.

  Jag hoppas att någon kan säga att jag har fel, för jag är själv rädd för att sövas p g a detta!

 • Mycket långt kvar
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 11:25 #0

  Däremot är jag inte rädd att inte vakna eller så, det känns som att det är ytterst sällsynt.

 • Ons 24 maj 2006 11:33 #0

  uuuhh....åh nej, jag har jobbat på ålderdomshemmet, på en demensavdelning och det är min största skräck att själv bli det...men en gång är väl ingen gång =/

  Jag är 22 år och frisk förövrigt men har tydligen panikångest (ville inte tro att det var det) som gör att jag svimmar av ibland, tror ni det är farligare för mig då,..??jag menar svimning är ju också en slags syrebrist i hjärnan...

  Tack alla för uppmuntrande inlägg

 • Ons 24 maj 2006 12:47 #0

  Jag har aldrig hört talas om något samband mellan narkos och demens! Och jag är ändå relativt utbildad inom området.. Så det ska du absolut inte fundera över!! Det är inte heller farligare för dig att bli sövd pga dina svimningar. Försök att fokusera på att det går bra i så gott som alla fall där för övrigt friska 22-åringar sövs!

 • Mycket långt kvar
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 13:29 #0

  Amy1: Vad har du för utbildning? Jobbar du med operationer?

 • Ons 24 maj 2006 14:13 #0

  Håller på med min specialistutb till intensivvårdssyrra och vi har läste en del om anestesi.

 • Mycket långt kvar
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 14:55 #0

  Aha, vad bra! Då trodde jag fel om demensgrejen.

 • pickol­ina
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 14:59 #0

  Jag har blivit sövd 8 ggr och ska sövar min 9e gång om ett par veckor... Är inte ett dugg orolig! Förr mådde jag alltid uselt efteråt, illa mående så det stog härliga till men det underlättade de med mediciner... Numera är de mycket bättre på att söva och jag brukar må prima efteråt. Sänkt blir man ju, pga sövningen och framförallt operationen men värre än så är det inte....

 • Terese L.
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 15:36 #0

  Tala med personalen innan om din rädsla. Du är otroligt kontrollerad och har under hela operationen en anestesisjuksköterska som kommer kontrollera puls, blodtryck, andning osv. Du kommer få smärtlindringspåfyllning flera gånger under operationen och de kommer kontrollera om du uppvisar tecken till smärta även om du sover ex. höjt blodtryck eller tårflöde i ögonen. Då kommer du få ännu mera smärtlindrande. Be din anestesisjuksköterska förklara medicinerna som ges till dig och hur de kommer påverka dig efteråt.
  Vad mycket långt kvar kanske menade var att vid vissa operationer ges muskelrelaxantia så alla tvärstrimmiga muskler därmed även andningsmusklerna är avslappande. Det innebär att din egna andning upphör men att du intuberas och en ventilator sköter din andning. Det är inget farligt och ger inga symtom efteråt men det kan kännas obehagligt i halsen och man kan vara lite hes. Tänk på att du opereras av erfaren personal med flera års kunskap. Att bli anestesi sjuksköterska idag tar 4 år!

 • famous­fairy
  Visa endast
  Ons 24 maj 2006 21:14 #0

  ett måste är att följa deras råd, allt som har med rökning, alkohol, tabletter, mat o dryck har betydelse, det är därför de säga det!
  prata med dom, dom är där för dig!

 • Tor 12 jun 2014 21:39 #15

  Jag var rädd att vakna upp med antingen repirator eller att de hade gjort en trakestomi. Jag visst att det inte stod i landstingts journaler att jag har astma för jag går hos privatläkare.  Jag vaknade upp me syrgas! Jag var klar i skallen att jag förstod att jag måste hålla i sköterskan när jag behövde besöka toa då jag fortfarande var kvar på intensiven. När jag kom till min sal fick jag min astma medicin. Jag som hade trott att läkarna och sköterskorna kommer och delar ut medicin när de tycker att det är dags. Det var en sjukvårdskunnig som sa det till mej. Det det gäller visst andra mediciner.
  Jag var fortfarande lite yr när jag kom till avdelningen och hade tagit min astma medicin.
  /Maria

 • Fre 13 jun 2014 09:26 #16

  Jag har sövts 5 gånger, alltifrån korta ingrepp (15 min) till en större operation 5+ timmar.

  Första gången var jag livrädd! Jag har extrem sprutfobi, svimmar lätt och är omöjlig att sätta dropp på (varje sjuksköterskas drömpatient ;) )

  Eftersom jag blir så stressad, så ber jag narkospersonalen söva mig med masken direkt, och fixa preppen när jag sover. Det funkar jättebra!

  Som de andra säger så är riskerna pyttesmå. Och att vara orolig innan är vanligt. Det vet personalen och de kommer ta väl hand om dig. Lycka till!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll