• gewgaw

    Spettekaka

    Att det ska vara så svårt!! Gifter mig om 10 dagar och jag vill ha spettekaka på vårat bröllop.. Saken är den att jag bor i Norrland och det verkar som inte något café eller bageri kan skaffa fram den.. Vad gör man??

  • Svar på tråden Spettekaka
  • bröllops häxan

    Lite nyfiken varför du vill ha det? *L* Finns det ingen gäst från södra delen av landet som kan ta med sig den?

  • Rystall

    Det är ju lite svårt att skicka men till hur många skall det räcka?

  • Frippan

    Kolla med någon lastbilscentral om de har någon lastbil som går från Skåne till dig.

  • Mattiaslover

    Du kan baka den själv...
    Spettekaka
    ca 35 bitar

    250 g margarin
    5 dl socker
    5 ägg
    5 dl potatismjöl

    Garnering:
    citronglasyr

    Sätt ugnen på 225º

    Rör margarin och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Arbeta in mjölet litet i sänder till en jämn smet. Smörj en långpanna.

    Bred ut ett cirka ½ cm tjockt lager med smet i pannan. Grädda kakan så att smeten stelnar. Tag ut långpannan ur ugnen. Bred ut ett nytt ½ cm tjockt lager med smet ovanpå det gräddade. Grädda kakan igen. Fortsätt att växelvis breda ut smet och grädda i ugn, tills all smet är slut. Minska på ugnsvärmen mot slutet av gräddningen.

    Låt kakan kallna i pannan. Skär den i lagom stora bitar. Glasera med litet citronglasyr

  • June20

    Spettekakan kommer ursprungligen från Tyskland/Österrike. Första gången spettekakan omnämns i Sverige är i en bok från 1644.På den tiden var det bara adelsfolk som åt kakan. Den räknas numera som skånes nationalkaka.
    Kakorna finns i fyra olika storlekar.
    2 portioner
    8 portioner
    12 portioner
    35 portioner
    Kakorna bakas på ägg socker och potatismjöl,och är därför glutenfria.
    Servera kakan gärna med lite glass eller grädde och sylt. Lingongrädde är jätte gott till.

    Spettekaka
    ca 35 bitar

    250 g margarin
    5 dl socker
    5 ägg
    5 dl potatismjöl

    Garnering:
    citronglasyr

    Sätt ugnen på 225º

    Rör margarin och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Arbeta in mjölet litet i sänder till en jämn smet. Smörj en långpanna.
    Bred ut ett cirka ½ cm tjockt lager med smet i pannan. Grädda kakan så att smeten stelnar. Tag ut långpannan ur ugnen. Bred ut ett nytt ½ cm tjockt lager med smet ovanpå det gräddade. Grädda kakan igen. Fortsätt att växelvis breda ut smet och grädda i ugn, tills all smet är slut. Minska på ugnsvärmen mot slutet av gräddningen.

    Låt kakan kallna i pannan. Skär den i lagom stora bitar. Glasera med litet citronglasyr.

    Kanske kan hjälpa ifall nån annan inte idds hjälpa er att baka den åt er. :)
    Lycka till!

  • Rystall

    Det går ju att skicka med Bussgods. Jag bor i Skåne så här finns gott om Spettkaka.

  • June20

    oj var inte den enda hehehe

  • gewgaw

    tack för tipsen om att göra själv!
    Känns lite mindre hopplöst..

    Det är ca 25 gäster med på kaffet, men säkert alla gillar det inte, men destomera över till mig.

    Ct. Jo min pappas släkt är skåningar, samt så har jag bott ett tag i Malmö. Så man kan väl säga att jag är skånsk norrlänning *ler* Samt att jag ÄLSKAR spettekaka! Frågade farmor men hon ska flyga upp, blir lite besvärligt hon är 82år känns som hon har nog att tänka på.

    Rystall: Tror du att den håller hela vägen fram om man skickar med bussgods??

  • nenne_74

    www.spettkaksbageri.se finns i Åstorp. Det verkar som om dom skickar.
    Det här finns bla att läsa på deras hemsida:
    "2 tjogs (vilket är den störste vi får skicka på posten) till 70 pers/ 140 bitar"

  • Peppina

    Skulle man kunna ha spettekaka som tilltugg till brudskålen? Bara en idé jag fick..

Svar på tråden Spettekaka