• JenHa

    Chokladdoppade jordgubbar

    Hej!
    Jag drömme om mitt vinterbröllop.
    Och vi hade tänkt oss ha champange och chokladdoppade jordgubbar, när vi kommer till festlokalen.
    Men hur får man tag i jordgubbar på vintern.
    Eller finns det något liknande?

  • Svar på tråden Chokladdoppade jordgubbar
  • Felice

    Jordgubbar går väl alltid att få tag på om man absolut vill, men kvaliteten och priset kan det ju vara värre med.

    Var bor du någonstans?

  • JenHa

    Jag bor i Stockholm,
    jag vet inte är det kanske bättre med en chokladpralin eller något annat?

  • vixen not a tramp

    Vinterjordgubbar kan vara så smaklösa och vattniga, chokladpraliner är väl ett jättebra alternativ!!!!

  • Felice

    OK, isåfall kan du ju gå till någon av saluhallarna (Östermalmshallen, Söderhallarna eller Hötorgshallen). De har ju jordgubbar året runt.

  • JenHa

    Aha, man får helt enkelt gå på en smakrunda!

  • Johanna = en lat kock

    det är godare med physalis eller ngn exotisk frukt istället...

    jordgubbarna brukar vara ganska trista

    eller gör en vit jordgubbstryffel doppad i mörk choklad???

  • Johanna = en lat kock

    Chokladtryffel ca 200 st grundrecept

    smält 750g choklad (vit, ljus eller mörk)

    koka upp
    1,5-2,5dl vispgrädde (mindre mängden till vit choklad)
    75g smör
    50g glukos eller honung

    Blanda samman den heta gräddblandningen med den smälta chokladen.

    smaksätt ev med:
    1-1½dl sprit eller likör (ex konjak, vaniljvodka, grand marnier, kahlua, whisky etc.)
    eller exempelvis med mer honung, chili, messost, apelsinskal,vanilj, kanel, kardemumma, saffran etc?.

    ? låt svalna till rumstemperatur
    ? vispa tills smeten är matt och har ganska fast konsistens
    ? spritsa lagom stora pluttar och låt dem stelna helt i kylen
    ? rulla kulor alternativt gör en limpa och skär bitar eller spritsa snygga ?rosetter? med en stjärntyll

    ? kulorna kan antingen rullas i ytmaterial eller frysas och doppas i smält choklad

    bärtryffel - i övrig samma som ovan

    smält 750g choklad (vit, ljus eller mörk)

    koka upp
    1dl vispgrädde
    1-1½ dl fruktpuré/sylt (mindre mängden till vit choklad) tex jordgubb, blåbär, mango, hjortron, hallon
    75g smör
    50g glukos eller honung

  • vixen not a tramp

    Låter smaskens!

  • Johanna = en lat kock

    glömde ju

    är man lat så vispar man inte utan häller smeten på en plastad långpanna och sen på med krossad krokant eller polkagrisar ovanpå (ev i botten oxå)

  • JenHa

    Åh, tack så mycket det blir nog provbak, nästa helg, spännande!!!

Svar på tråden Chokladdoppade jordgubbar