ost och förslag på portvin
Någon som har något förslag på ett gott portvin som passar till ostbricka? Blandade ostar bl.a. grönmögel, getost och brie och med tillbehör som fikonmarmelad och frukt.
Någon som har något förslag på ett gott portvin som passar till ostbricka? Blandade ostar bl.a. grönmögel, getost och brie och med tillbehör som fikonmarmelad och frukt.
Det är i stor sett omöjligt att hitta ett vin som går till alla de sorterna.
Kan du inte tänka dig att bara ha t.ex. getostar av några olika slag. Det finns massor. Då kan du få ett vin som passar perfekt till alla ostarna.
Portvin+grönmögelost= Uppstötningssmak
Hmm... vi vill ha portvin. Är det så gräsligt med grönmögel till det? Nån annan liknande ost då? Cambozola?
Finns ett portvin som heter Grådask (tråkigt namn, men gott vin) som jag tycker passar till många olika ostar. Gå in och kolla på systembolagets hemsida annars, där kan man söka dryck till olika maträtter.
Grådask är ett utmärkt portvin! Passar väl till den mesta ost. Portvinet hette från början Red Port men hade en grådaskig etikett, och fick därför ganska snart namnet Grådask i folkmun. Det har funnits på Systemet mycket länge, och det är verkligen prisvärt!
Grådask är ett portvin av ruby-typ (fruktiga och fin sötma). Vill du inte ha Grådask så ta något annat av ruby-typen. Du kan sedan gå upp en prisklass och välja portvin av tawny-typ. De har lite mer karaktär och är inte så fruktiga. Och är du riktigt stad i kassan så väljer du ett årgångsportvin, Vintage. Kanske ett som är 10-20 år gammalt. Vintage-portvin är förresten väldigt bra doppresenter eftersom de ska lagras så länge innan de dricks.
Courage: Intressant hur det fått sitt namn :)
Peppina - Ja det är lite festligt. På den tiden (1940-50-talet) var Systembolaget livrädda för att färgglada etiketter skulle skapa alkoholsmissbruk. Ända in på 1970-talet så lade man flaskorna ned i butikens hyllor, med botten utåt, så att inte kunderna skulle lockas att köpa mer alkohol än det tänkt sig. Man skulle alltså inte se vilken flaska det var. Champagnen Gula Änkan kom vid den här tiden med gul cellofan runt om flaskan, men personalen fick riva bort cellofanet innan flaskan såldes för att inte skapa en för flärdful och spritromantisk inramning. Vi har onekligen en knepig hållning till det här med alkhol i det här landet!
Courage: Ojojoj :) Lite komiskt faktiskt!
Tackar, tackar!!
Och än en gång, Courage, så ger du finfina tips!
Känner mig tvungen att blanda mig in i debatten. Vi hade 3 olika sorters ostar och serverade portvin til det. Alla tyckte det var superb dessert. Namnet Grådask kommer mycket riktigt av att en etikett på en portvinsflaska var grådaskig, men portvinet Red Port har ingenting att göra med detta. Red Port finns fortfarande på Systembolaget och är ett jättebra portvin. Kostar 99 kronor flaskan!
Ska man vara riktigt petig så var Grådasks hela namn "Very Old Superior Red Portwine". Red Port är också ett utmärkt portvin det med. Man dricker alldeles för lite portvin! En god höstfavorit hos oss är rostade valnötter och portvin, fantastiskt gott en kulen höstkväll!
rostade valnötter... kan det vara nåt för ostbrickan det kanske...?
Rostade valnötter passar utmärkt till ostbrickan, men också andra rostade nötter/mandlar. Det var en vanlig dessert på medeltiden-renässansen. Men ett ännu bättre förslag tycker jag personligen är att ha god torkad frukt till, tex fikonmarmelad (förslag finns den andra portvins-tråden som pågår).