Bröllop

Klädkod på bröllop? Här är do's and dont's!

Bjuden på bröllop men osäker på hur du ska klä dig? Vi har the do's & don'ts! 

Klanning Brollop
Klanning Brollop

Bjuden på bröllop men osäker på hur du ska klä dig? Vi har the do’s & don’ts! 


1. Övergläns inte brudparet

Ganska så självklart, eller hur? Idag är det brudparets dag, kom därför inte i en utstyrsel som tar för mycket fokus från huvudpersonerna i fråga. Som kvinna bör du exempelvis inte välja en överdriven galaklänning med släp, och som man kan du skippa guldvästen och glitterkavajen.

2. Följ klädkoden

Oavsett vad du själv anser om klädkoden, ska den absolut följas. Det är respektlöst mot brudparet att strunta i deras önskemål på deras bröllopsdag! Klädkoden avslöjar även vilken typ av tillställning som väntar. Står det ”sommarfin” är det en mer avslappnad vigsel och fest, och anges det ”smoking” visar det på att det är ett mer påkostat bröllop och finare galej. Det kan således bli rätt pinsamt att komma alldeles för uppklädd till ett enklare bröllop, eller för avslappnat klädd till ett exklusivare bröllop.

Tycker du att något är otydligt kring klädkoden, ring brudparet och fråga! Om du absolut inte känner att du har råd med typen av outfit som dagen kräver, fråga runt bland vänner om du kan låna något lämpligt, eller se om du kan hyra kläder till en rimlig summa.

3. Rött = nej?

Traditionellt sett har rött varit en laddad färg på bröllop. Detta för att det skulle indikera på att den kvinnliga gästen som bär rött i fråga skulle haft någon typ av relation till brudgummen. Idag känns detta väldigt förlegat och är inget man behöver bry sig om – om inte brudparet specifikt ber er att undvika den färgen så klart.

4. … hur är det då med svart och vitt?

När det kommer till att bära svart eller vitt på bröllop finns det fortfarande en del kontroverser. Att välja en helvit klänning som gäst är helt enkelt inte okej, då det går i stil med ”regel nummer 1” ovan. Helvit klänning lämnas enkom för bruden att bära denna dag! Beige, off white och créme kan absolut funka, så länge det inte är ”för” vitt och kan liknas vid en brudklänning.

Många menar att svart är en färg som ofta förknippas med sorg, och inte en glädjens dag som en bröllopsdag är. Idag brukar svarta klänningar dock absolut förekomma på bröllop, och det är knappast någon som blir mindre glad för det. Det är ju dessutom okej (om inte förväntat i vissa fall) att bära svart kostym eller smoking. En svart outfit kan även med fördel piggas upp med färgglada accessoarer eller mönster… så, visst kan du bära svart!

Artikelbild: Unsplash

Mer:

Då skiljer sig flest svenskar – enligt en ny kartläggning

Nygift? 4 vanliga misstag som par gör efter bröllopet

Powered by Labrador CMS