Klädkod frack eller högtidsdräkt – så klär du dig rätt

Klädkoder spelar en viktig roll genom att hjälpa oss att navigera och anpassa oss till olika situationer och evenemang. En klädkod som framträder som det mest formella och traditionsbundna är frack eller högtidsdräkt, även känd som "white tie" på engelska. Denna klädkod har en rik historia och symboliserar elegans, respekt och stil. Här tipsar vi om flera klänningar som du kan bära på bröllop med klädkoden frack.

Foto: Pexels

Artikeln innehåller kommersiella länkar

Vad innebär klädkod frack eller högtidsdräkt?

Klädkoden frack eller högtidsdräkt har en lång och stolt tradition av att representera den högsta nivån av formell klädsel. Klädkoden under frack är smoking eller mörk kostym.

Klädkoden inkluderar även folkdräkt

När använder man frack?

Frack är vanligt vid formella evenemang som bröllop, kungliga banketter, presidentmiddagar, nobelfesten, akademiska högtider och välgörenhetsgalor.

Klädkoden frack – dam

Kvinnors frackklädsel, även om den inte är lika standardiserad som mäns, följer ofta samma känsla av formell elegans. Här är några riktlinjer för vad kvinnor kan bära enligt klädkoden frack eller högtidsdräkt:

  1. Frackklänning: En formell, lång balklänning med slank silhuett och lyxiga tyger som siden eller sammet kan vara en utmärkt val. Klänningen kan vara i en mörk eller djärv färg som kompletterar klädkoden.

  2. Folkdräkt: Ta tillfället i akt att bära din folkdräkt, exempelvis Svergiedräkten eller en landskapsdräkt.

  3. Jacka eller kavaj: En snygg jacka eller kavaj med sidenrevers kan ersätta traditionella frackrocken. Den kan vara i samma färg som klänningen eller kontrastera på ett elegant sätt.

  4. Accessoarer: Eleganta smycken, en elegant handväska och högklackade skor är viktiga komponenter. En näsduk och handskar kan också användas för att ge en extra sofistikerad touch.

6 klänningar att bära på bröllop med klädkod frack

Foto: Bubbleroom.
Foto: Bubbleroom

Få 15% rabatt till nya kunder hos Bubbleroom.

Ange kod i kassan: NY23Q3

Koden är giltig tills: 2023-09-30

(Erbjudandet gäller på första köpet för nyregistrerade kunder. Minsta köpbelopp 70SEK. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Gäller ej: INUIKII, Juicy Couture, UGG, VEJA, New Balance, Marc Jacobs, Michael Kors, Canada Snow, Christian Koehlert, Forever New, Gant, Guess, Ida Sjöstedt, Valentino, Lily and Rose, Ivory & Co)

Klädkoden frack eller högtidsdräkt – herr

Fracken, även kallad "white tie" på engelska, är den mest formella klädkoden som män kan bära. Klädkoden ger även utrymme att bära folkdräkt men även en militär högtidsdräkt om bröllopet är uttalat militärt.

Här är några nyckelelement för mäns klädkod frack:

  1. Frackrock: Kärnan i klädkoden är den svarta frackrocken, en lång rock som är svart i färg och har sidenrevers. Den ska vara perfekt skräddarsydd för att sitta väl på kroppen.

  2. Vit väst: En vit, högsluten väst är en integrerad del av fracken. Den syns under frackrocken och bidrar till det klassiska utseendet.

  3. Vit frackskjorta: En vit skjorta med fransk manschett och stående krage är nödvändig. Skjortan ska bäras med en vit fluga, som knyts i en dubbelslipsknut.

  4. Byxor med satinlist: Svarta byxor med en enkel satinlist längs sidan matchar frackrocken. Byxorna är ofta högmidjade och bärs med hängslen.

  5. Svarta lackskor: även kända som "oxfords" eller "pumps", är ett populärt val för att komplettera en frackoutfit.

  6. Accessoarer: Vit fluga, vita handskar, en vit näsduk i bröstfickan samt manschettknappar för extra elegans. Även en cylinderhatt förekommer men är frivilligt.

Läs även:

Olika klädkoder

Klädkod på bröllop – guide med bildexempel

Klädkod ''sommarfin'' på bröllop eller fest - vad betyder och innebär det?

Klädkod mörk kostym på bröllop eller fest - vad betyder och innebär det?

Powered by Labrador CMS