Mode & Skönhet

Klädkod på bröllop – guide med bildexempel

Klädkoden på bröllopet brukar stå angivet i din bröllopsinbjudan. Men vad betyder de? Läs allt om klädkoderna här!

Framgår klädkoden på din bröllopsinbjudan?

På bröllopsdagen är det brudparet som ska stå i centrum. Det är därför viktigt att följa klädkoden som står på inbjudan. En vanlig missuppfattning är att kvinnor ska klä ner sig för att inte överglänsa bruden. Men följer man bara klädkoden ska man välja de kläder man tycker är finast.

Psst! Bra att veta är att klädsel alltid bör stå i inbjudningen. Står det inget i inbjudan betyder det frack!

Vad betyder klädkoderna på bröllopet?

Det finns framför allt fyra olika klädkoder på bröllop. De är Högtidsdräkt/frack, Smoking, Mörk kostym och Kavaj. Men vad betyder det och vad ska då kvinnan ha på sig? Vi gör igenom alla!

1. Högtidsdräkt eller frack

Man: Frack, uniform eller folkdräkt
Kvinna: Långklänning eller folkdräkt

Om det står högtidsdräkt eller frack betyder det att du är bjuden på ett mycket fint bröllop. Detta är nämligen den finaste klädkoden som kräver att du anstränger dig en aning för att klä dig rätt. Högtidsdräkt eller frack på bröllopet tillåter också folkdräkt.

Högtidsdräkt och frack är klädkoden som gäller på exempelvis Nobelmiddagen. Männen bär således frack eller militär uniform, och kvinnorna hellång aftonklänning. Komplettera gärna med handskar.

2. Smoking

Man: smoking med fluga, smokingskjorta och väst eller gördel
Kvinna: Lång eller kort klänning med finare snitt och tyg

Smoking hör också till de finare klädkoderna på bröllop och betyder att mannen ska ha på sig smoking. Är klädkoden smoking behöver inte kvinnan ha långklänning, men tänk på att du inte bör ha allt för kort klänning då det kan anses något stötande.

Ett klassiskt smokingbröllop innebär ofta att det är ett mer påkostat och snäppet mer formellt bröllop än vid mörk kostym. Här bör man anstränga sig och i bästa möjliga mån inte dyka upp i mörk kostym om smoking är angivet på inbjudan. Det funkar prima att hyra en smoking för en mindre peng än vad det kostar att köpa en ny. Kvinnor ska bära en flottare klänning, gärna hellång eller en kortare, men då helst inte över knät.

Smoking på bröllop är "under" frack men "över" mörk kostym.

3. Mörk kostym

Man: Kostym i mörka färger (svart, mörkgrå och mörkblå)
Kvinna: Fin men enklare klänning, kjol eller finbyxa. Klädseln ska inte vara golvlång men inte heller baraxlad.

Mörk kostym är en av de vanligaste klädkoderna på bröllop och indikerar att brudparet vill att männen ska bära kostym. Kvinnor kan här välja att antingen ha en långklänning, kjol, något kortare midi-klänning men också byxdress. Tänk på att inte ha baraxlat.

Mörk kostym är en vanlig klädkod på svenska bröllop – formellt uppklätt men inte för högtidligt. Här ska kavaj och byxor vara i samma tyg och färg, men behöver nödvändigtvis inte vara svart så länge den är i en mörk nyans. Skjortan kan skifta i färg, precis som slips, fluga, nässduk och liknande. Kvinnor bör bära klänning (minst knälång) eller dräkt av det festligare slaget – tänk cocktailparty.

Mörk kostym för herrarna och lång klänning på damerna!

4. Kavaj

Man: Kostym i valfri färg
Kvinna: Klänning, kjol eller byxa som är festligare än till vardags

Kavaj hör till en något ledigare klädkod på bröllopet. Kanske är brudparet avslappnade kring vad ni har på er och låter er ha lite vad ni vill. Det som då är bra att tänka på är att det fortfarande finns några traditionella regler kring vilka färger du kan bära på bröllopet.

Med kavaj som klädkod är det svårt att misslyckas. Ofta är det här frågan om ett enklare bröllop, kanske i en trädgård eller på en strand. Här förväntas männen bära just kavaj upptill, men byxorna behöver inte vara i samma tyg som kavajen.

Kavaj är något ledigare klädkod.

Vilka färger får man ha på kläderna på bröllop?

Vissa färger på kläder anses vara "bättre" och "sämre" eller rent av ofint att bära på bröllop. Har du blivit bjuder på ett bröllop som är lite mer konventionellt eller traditionellt är det bra att tänka på att dessa färger kan symbolisera saker du absolut inte vill signalera...

Får man bära rött på bröllop?

Njaej. Traditionellt sett har rött varit något man helst bör undvika på bröllop då det sägs indikera att den kvinnliga gästen som bär rött skulle ha haft en relation till brudgummen. Idag använder folk även rött på bröllop – om inte brudparet specifikt ber er att undvika den färgen så klart.

Får man bära svart på bröllop?

Även om det inte är lika noga idag brukar svart förknippas med sorg. Välj bort svart för att vara på säkra sidan och inte uppröra någon.

Får man bära gult på bröllop?

Ja, gult går bra.

Får man bära vitt på bröllop?

Vitt brukar anses vara brudens färg, och därför är det bra att välja något som inte är helt vitt. Det här är också en lite äldre tradition och på moderna bröllop är det nog ingen som kommer lyfta ögonbrynen. Om din klänning inte ser för mycket ut som en brudklänning kan du välja vit klänning, speciellt om den har lite mönster.

Powered by Labrador CMS