Hur mycket kostar ett bröllop?

Här reder vi ut frågan om hur mycket ett bröllop kostar. Vad är det man lägger pengar på och ungefär hur mycket.

Priser på bröllopsdetaljer mat, ring med mera.
Priser på bröllopsdetaljer mat, ring med mera.

Ett bröllop är en stor händelse och kan vara en av de största investeringarna som en person gör i livet. Kostnaden för ett bröllop varierar beroende på flera faktorer, såsom antalet gäster, platsen för ceremonin och mottagningen, mat och dryck, kläder, dekorationer och mycket mer.

Vad ett bröllop kan kosta (ungefär)

Enligt en undersökning av Institutet för privatekonomi så kostar ett bröllop 35 000 - 114 500 kronor. Detta inkluderar allt från brudklänning och kostym till mat, dryck och underhållning. En annan källa noterar att själva festen är den största kostnaden på ett bröllop, med en genomsnittlig kostnad på drygt 35 000 kronor. Vidare, enligt Compricer, ligger kostnaden per kuvert för mat och dryck vanligtvis mellan 1 000-2 500 kronor.

Vad är det som kostar pengar på ett bröllop?

När man anordnar ett bröllop är det viktigt att ha en noggrann budget för att undvika onödiga utgifter. Här är en lista på vanliga kostnader vid ett bröllop:

  1. Festen: Festen är oftast den största kostnaden vid ett bröllop, och kostar i genomsnitt drygt 35 000 kronor.

  2. Ringar: Ringarna är en viktig symbol för brudparet och kostar oftast mellan 8 000 - 10 000 kronor.

  3. Kläder: Brudklänningen och kostymen är en viktig del av bröllopet och kan kosta mellan några tusenlappar upp till tiotusentals kronor.

  4. Blommor: Blommor används oftast till dekorationsändamål och kan kosta mellan några tusenlappar upp till tiotusentals kronor beroende på omfattningen.

  5. Mat: Maten är en viktig del av festen och kan kosta mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor per person beroende på vilken typ av mat som serveras och hur många gäster som är bjudna.

  6. Dryck: Drycken är en annan viktig del av festen och kan kosta mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor per person beroende på vilken typ av dryck som serveras. Här kan man välja på fri bar med vin och öl eller läsk. Altarnativt ha drinkbiljetter så det ingår x glas dryck och därefter står man själv för drickan.

  7. Fotograf: Att ha en fotograf på plats för att dokumentera bröllopet är vanligt och kan kosta mellan några tusenlappar upp till tiotusentals kronor beroende på fotografens erfarenhet och kvalitet.

  8. Musik: Musik är en viktig del av festen och kan kosta mellan några tusenlappar upp till tiotusentals kronor beroende på om man väljer att ha en liveband eller en DJ.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa kostnader endast är en riktlinje och att kostnaderna kan variera beroende på vilka val man gör.

Hur mycket ett bröllop kostar beror på många faktorer

Det är viktigt att notera att dessa siffror är genomsnittliga och kan variera beroende på många faktorer. Till exempel kan en brudklänning kosta allt från några tusen kronor till över 100 000 kronor, beroende på märke, kvalitet och stil. Dessutom kan platsen för ceremonin och mottagningen påverka kostnaderna, eftersom vissa platser kan vara dyrare än andra.

Bröllop med en lägre budget

Det är också möjligt att ha ett bröllop med en lägre budget. Det finns många sätt att spara pengar på bröllopet, som att ha en mindre gästlista, välja en enklare meny, eller ha ett bröllop på en mindre traditionell plats. Det är viktigt att bestämma vad som är viktigt för dig och din partner och sätta en realistisk budget.

Sammanfattningsvis kan kostnaden för ett bröllop variera beroende på flera faktorer, men enligt olika källor så kostar ett bröllop i genomsnitt mellan 35 000-114 500 kronor. Det är viktigt att sätta en realistisk budget och bestämma vad som är viktigt för bröllopsparet.

Powered by Labrador CMS