Bröllop

Hitta formen och kom i klänningen

För många blivande brudar blir bröllopet ett målsnöre vad gäller viktnedgång och hälsa. På den stora dagen vill man vara smal, stark och fin. Men hur gör man för att hitta formen? Finns det någon snabbkur? Träningsexperten och hälsobloggaren Lovisa "Lofsan" Sandström har svaren.

Hitta Formen Och Kom I Klänningen

För många blivande brudar blir bröllopet ett målsnöre vad gäller viktnedgång och hälsa. På den stora dagen vill man vara smal, stark och fin. Men hur gör man för att hitta formen? Finns det någon snabbkur? Träningsexperten och hälsobloggaren Lovisa ”Lofsan” Sandström har svaren.

I Bröllopstorgets forum skriver en anonym blivande brud:
– Min mardröm har besannats. Jag kommer inte i klänningen… Måste tappa lite vikt då det glipar vid snörningen på ryggen. Nu vill jag bara komma i klänningen och sen spelar det ingen roll ifall jag går upp det jag tappat igen.

Och visst finns det genvägar man kan ta för att snabbt komma i brudklänningen.
– Ja, säger Lovisa. Snabb volymminskning är aldrig något jag rekommenderar, eftersom långsiktighet är viktigt när det gäller att nå bra resultat. Men visst, det går. Det snabbaste sättet att snabbt minska måtten är att drastiskt dra ned på intaget av kolhydrater, eftersom dessa binder mycket vätska. Det innebär för de flesta en snabb vikt- och volymminskning. Det innebär dock inte att mängden fett minskar och är inte en långsiktigt hållbar lösning.

4 veckor
Så även om risken är stor att man går upp igen efter bröllopet finns det alltså saker man kan göra. Om det är fyra veckor kvar till bröllop och du inte kommer i klänningen lyder Lovisas råd:
– Uteslut allt socker. Undvik att salta maten. Ät minst halva tallriken med grönsaker varje måltid. Undvik all läsk, alkohol och flytande kalorier som juice, mjölk och kaffe latte. Var noga med din portionsstorlek. Väg gärna maten med hjälp av matdagbok eller kostregistreringsverktyg i app-form. Promenera i raskt tempo en timme varje dag. Styrketräna tre gånger i veckan. Addera tre stycken högintensiva konditionspass varje vecka, som snabba löpintervaller, spinning eller crosstraining.

4 månader
Med fyra månader kvar till bröllop är det lättare att toppa formen. Så här ser Lovisas rekommendationer ut då:
– Sträva efter att hålla en jämn träningsfrekvens med både styrka och kondition, tre till fem gånger i veckan. Dela antingen upp passen med kondition och styrka var för sig eller använd så kallade superset där du lägger in en pulshöjare till varje styrkeövning. Addera gärna yoga eller annan rörlighetsträning för att förbättra hållningen. Om du vill minska din fettprocent behöver du ligga på i genomsnitt runt 500 kaloriers underskott per dag. Det är därför bättre att träna mycket och äta lagom än att behöva äta väldigt lite och samtidigt träna väldigt lite.

1 år
Med ett år kvar till bröllop har du naturligtvis den bästa utgångspunkten för ett hållbart, sunt och dessutom roligt sätt att komma i form. Då ser Lovisas råd ut så här:
– Beroende på vilket utgångsläge du har kan det vara klokt att inte gå ut för hårt med träningen. För att bibehålla motivationen är det ett bra tips att välja träningsformer som du tycker är roliga. Mät ditt utgångsläge och använd foto och måttband för att följa din utveckling. För att undvika skador och överträning så rekommenderar jag att du varierar din träning. Ta hjälp av en personlig tränare som hjälper dig att lägga upp ett allsidigt och personligt program som fokuserar på just dina mål. På så sätt effektiviserar du din träning och ökar chansen att du verkligen kommer att lyckas att nå dina mål. Arbeta med långsiktiga träningsmål som inte bara fokuserar på yta. Med prestationsbaserade mål, som att bli en snabbare löpare eller starkare i gymmet, så ökar din inre drivkraft och vilja att utvecklas även efter bröllopet. Många par planerar en graviditet efter bröllopet och jag som personlig tränare ser en stor vinst i att kvinnan är i sitt livs form när hon blir gravid. På så sätt lägger hon en bra grund till en komplikationsfri graviditet och en positiv förlossning.

Finns det varningar med att gå ner i vikt snabbt?
– Ja, menar Lovisa. Du kan rubba din vätskebalans. Du riskerar att hamna i ett destruktivt ätbeteende som kan trigga framtida ätstörningar. Om du drastiskt minskar ditt energiintag riskerar du att få ett näringsunderskott. Tidiga symptom kan vara försämrad hår- och nagelkvalitet.

Om man beställer brudklänning i god tid, och vill efter det gå ner i vikt. Hur ska man tänka och planera med klänningens mått?
– Generellt sett minskar tjejer i mått kring bröstet först. Magens mått är det relativt lätt att minska med hjälp av effektiv träning av bålstyrka. Lår och rumpa är alltid svårast och tar längst tid.

Om man vill gifta sig, men vikten hindrar, man gillar inte sin kropp. Vad gör man då?
– Även om du blir smal, tränar och äter bra, så finns det en risk att du inte kommer att tycka om din kropp ändå, menar Lovisa. Det kan därför vara en bra idé att du talar med någon kring dig själv och din självbild, exempelvis en KBT-terapeut. Ta samtidigt hjälp av en personlig tränare som ger dig verktyg till att träna effektiv så att du snabbt ser resultat av lika slag.

Vad är en fin och fit brud enligt dig?
– Jag tycker att starka kvinnor är snygga. Det är oerhört attraktivt med power, både inre och yttre. Breda axlar är snyggt tycker jag men det är framför allt i hållningen och i ögonen som styrkan och utstrålningen sitter. Den blivande bruden som har svultit sig in sin klänning saknar ofta den där lilla extra pondusen och tryggheten som är så attraktiv.

Powered by Labrador CMS