Hinduiskt bröllop: Seder, traditioner och regler

Ett hinduiskt bröllop är någonting alldeles extra. Det är fullt av färg och härliga ritualer och seder. Vad innebär detta i praktiken? Fortsätt läs så berättar vi mer om det.

Ett hinduiskt bröllop har ceremonier i flera dagar!
Ett hinduiskt bröllop har ceremonier i flera dagar!

Vanligtvis så bär man traditionella kläder på ett hinduiskt bröllop. Det betyder att kvinnan bär saris och att männen bär byxor. Saris sveps runt kroppen och kommer i många härliga färger. Kläderna ska andas glamour och verkligen ge sken av att det är ett festligt tillfälle.

Så länge varar ett hinduiskt bröllop

Något som utmärker bröllopet är att festen varar i flera dagar. Under dessa dagar pågår flera förutbestämda evenemang. Det börjar alltid med en Mehendi och sangeet-ceremoni där man firar att själva bröllopet ska gå av stapeln. Sedan finns även något som kallas för Ganesh Puja. Det är en cermoni där man bjuder in den närmsta familjen och vänner. Efter detta följer själva mottagningscermonin.

Enligt hinduisk tradition ska bruden bära rött

Enligt tradition så bär bruden alltid rött under ett hinduiskt bröllop. Det beror på att vitt främst för förknippat med begravningar. Svart är helt förbjudet eftersom det är förknippat med otur. Dräkten ska även ha vackra och guldiga detaljer samt en rik färg. Idag är det dock vanligt att bruden bär andra pastellfärger än just rött!

Vanliga ritualer på ett hinduiskt bröllop

Vilka ritualer och traditioner finns det mer under hinduiska bröllop? Det finns många olika ritualer och många av dem pågår i flera dagar. Här har vi endast valt ut några stycken!

Pakwanu – brudgummens ankomst

Brudgummens ankomst är en av de största höjdpunkterna under bröllopet. Han kommer tillsammans med vänner och familj i en festlig ankomst. Bruden får även ta emot vissa ritualer från brudgummens familj. Brudgummen välkomnas även med ris och en vacker tallrik.

Kanya Aagman – brudens ankomst

Enligt traditionen ska bruden bli eskorterad av sina farbröder. Bruden och brudgummen ska gå utbyta blommor till varandra. För att visa att bruden gifter sig av sin egen fria vilja får bruden ge brudgummen sin blomma först.

Saptapadi – De sju heliga stegen

Enligt traditionen ska en helig eld brinna under bröllopsceremoni. Brudparet ska ta sju steg runt denna heliga eld och enligt många är det här den viktigaste ritualen på ett hinduiskt bröllop!

Talambralu – risduschen

En annan ritual vid hinduiska bröllop är den berömda "risduschen". Det kallas för talambralu och är en slags glädjedusch. Det betyder att brudgummen och bruden slänger en risblandning på varandra. Den består inte bara av ris utan även av gurkmeja och saffran. Syftet är att det ska bringa välstånd och lycka över deras tid som gifta. Det är också ett väldigt roligt inslag som bringar till mycket skratt.

Överlag så är ett hinduiskt bröllop väldigt glädjefyllt och något som är helt fantastiskt att uppleva!

Powered by Labrador CMS