Här är allt du vill veta om judiska bröllop

Varför krossar mannen ett glas under foten på judiska bröllop? Och vilka andra seder finns det? Här är en guide till allt du vill veta!

Judiska bröllop är välkända för att vara fyllda av glädje, musik och roliga ritualer!
Judiska bröllop är välkända för att vara fyllda av glädje, musik och roliga ritualer!

Ett judiskt bröllop består av flera ritualer som på olika sätt är en symbol för det blivande äktenskapet och kärleken mellan brudparet. Lär dig mer om om traditioner, ritualer och seder när det stundar judiskt bröllop - här får du en lite fördjupad läsning!

Inför ett judiskt bröllop

Att gifta sig inom den judiska religionen innebär ett stort bröllop, fullt av olika symboliska ritualer för att fira kärleken. Inför den stora ceremonin är det många olika inslag som ska planeras och det gäller även för de blivna makarna att följa vissa regler.

Chatan

Brudgummen kallas i det här sammanhanget för "chatan".

Kallah

Bruden kallas för "kallah". En stående regel är att paret inte får träffas de närmaste dagarna innan bröllopet.

Aufruf

Innan själva bröllopet ska brudparet få en välsignelse från en rabbi. Denna ceremoni kallas aufruf.

Fasta

Många judiska par väljer att fasta innan bröllopet och bryter fastan först efter vigselceremonin och äter första måltiden som äkta par.

Ketubah

Ketubah är ett slags äktenskapsförord som paret skriver under innan de gifter sig, där det också står villkor för skilsmässan.

Själva vigseln har några inslag som påminner om den borgerliga vigseln.

Judiska vigseln

Badeken

När bröllopet stundar och dagen är kommen ska bruden täcka sitt ansikte med en slöja. Det är nämligen en symbol för att mannen väljer kvinnan oavsett utseende - det som har betydelse är hennes själ och karaktär. Momentet kallas inom judendomen för badeken och är en av de ingående ritualerna i ett judiskt bröllop.

Kiddushin

Ceremonin kiddushin äger rum i chuppan som har en öppen planlösning för att alla ska känna sig välkomna. I regel eskorteras bruden av sina föräldrar till chuppan där hon ska gå ett visst antal var runt den blivande maken. Den här ritualen har sitt ursprung i att världens sägs ha skapats på sju dagar.

Mannen krossar ett glas med foten

Den stora ceremonin avslutas genom att chatan (mannen) krossar ett glas med foten som en symbol för Templets förstörelse i Jerusalem.

Judiska bröllopsfesten!

Efter vigseln är det dags för den stora festen och det judiska bröllopet inkluderar ett stort deltagande från båda familjer där även vänner och bekanta är självklara gäster.

Musik, sång och dans är självklara inslag på ett judiskt bröllop som är en stor glädjefyllt fest.

Mazal tov!

Under middagen och festen ropar folk ut "Mazal tov!" för att skåla och önska brudparet lycka till.

Yichud

En ritual som många judiska par genomgår är yichud. Under en stund går paret iväg och begrundar sin relation (i minst åtta minuter, enligt tradition). Det är även då som paret ska åtnjuta sin första måltid som gift par tillsammans.

Maten

Även maten är viktig och det intas klassiska judiska maträtter. Serveras kött ska det vara slaktat enligt den judiska seden: kosher.

Cirkeldans

Cirkeldansen som brukar förknippas med judiska bröllop kallas hora (uttalas hårá). Gästerna dansar runt brudparet som sitter i varsin stol som gästerna lyfter upp!

Gästerna

Gästerna på ett judiskt bröllop är ofta många. Beroende lite på övriga traditioner som paret har med familjer och ursprung kan det variera lite i hur man klär sig. Generellt ska kvinnorna bära en klädsel som täcker axlarna – och männen bär kippah för att täcka hjässan.

Sitter gästerna separat män och kvinnor?

På ett mer traditionellt, ortodoxt bröllop sitter män och kvinnor på skilda platser. På ett med modernt judiskt bröllop är det blandat.

Powered by Labrador CMS