Bröllop

Funderar ni på en utomhusvigsel? Så funkar det

Planerar ni en utomhusvigsel? Kanske är siktet inställt på ett strandbröllop eller ett vinterbröllop i en mysig park? Det här bör ni tänka på om ni ska gifta er utomhus.

Shutterstock 763544107 2

Planerar ni en utomhusvigsel? Kanske är siktet inställt på ett sommarbröllop i en park eller ett vinterbröllop? Det här bör ni tänka på om ni ska gifta er utomhus.

Var kan man gifta sig utomhus?
Vill ni gifta er utomhus kan ni göra det var ni vill – på stranden, i skogen eller i er egen trädgård. Det som kan vara smart att tänka på när ni väljer plats är att vigselförrättaren och era gäster enkelt har möjlighet att åka dit samt att det finns utrymme för alla.

Praktiska förberedelser inför utomhusvigseln
En utomhusvigsel fungerar på samma sätt som en vanlig vigsel, och de praktiska förberedelserna är desamma. Ni måste kontakta Skatteverket och fylla i en blankett om ansökan för hindersprövning, hitta ett passande datum och bestämma er för om ni vill vigas borgerligt eller av en präst. Både borgerliga vigselförrättare och präster kan genomföra vigslar ute i det fria. Prästen kontaktar ni via Svenska kyrkan och en borgerlig vigselförrättare via kommunen där ni vill vigas.

Glöm inte väderprognosen
Planering är A och O när det gäller en utomhusvigsel och det gäller att vara förberedd på det värsta så som regn, snöslask eller storm. Glöm inte bort att planera in detaljer som paraply, partytält eller vinterkängor under brudklänningen.

Gifta sig utomhus under coronapandemin?
Under den rådande pandemin gäller såklart även andra regler, som att man bara får vara ett visst antal på samma plats. Då kan en utomhusvigsel passa extra bra. Kolla upp vad som gäller när ni planerar!

Foto: Shchus/Shutterstock.com

Mer:

Tips på bröllopslekar – till minglet och festen

Så lyckas du med festprogrammet till bröllopsfesten

Powered by Labrador CMS