Brudtärna – 10 uppgifter hen förväntas göra på bröllopet

Med äran att bli tillfrågad om att vara brudtärna kommer ansvar. Här är tio uppgifter du kan förvänta dig att dina brudtärnor gör för dig på bröllopsdagen.(Foto: Tom Pumford/Unsplash)

Pexels Emma Bauso 3585806
Pexels Emma Bauso 3585806

Har du blivit utvald att vara brudtärna på din kompis bröllop? Grattis! Det är en stor ära att bli tillfrågad att vara brudtärna – men det kommer med ett stort ansvar. Här går vi igenom brudtärnans uppgifter, har du koll på alla?

Läs också: Vill du bli min brudtärna? 8 roliga sätt att fråga på!

1. Brudtärnan ska vara bollplank åt bruden

Till de vanligaste uppgifterna hör förstås att vara ett bollplank med bruden, som förmodligen har hundratals olika idéer om både det ena och det andra. Bli inte förvånad om bruden ringer dig mitt i natten och frågar hur många isbitar det ska vara i varje drinkglas… Var beredd på att vara stöttepelaren före, under och efter vigseln. Kom ihåg att bruden valt att ha dig där av en anledning – för att hon litar på dig till hundra procent!

2. Brudtärnan ska ha koll på tiderna

Att vara brudtärna är inte uppgiften för tidsoptimisten… Tvärtom! Du bör ha koll på allt – och då menar vi allt! Det gäller planeringen, olika tider som när festen börjar eller när det är dags för tal. Vara i god tid innan vigseln så bruden inte behöver oroa sig i onödan innan. 

3. Brudtärnan ska ha koll på det bruden inte har koll på

Lägger bruden mobilen, nycklarna eller läppstiftet på konstig ställen? Då är du brudens hjälte som håller lite extra koll på alla grejer som bruden verkar för upptagen för att hålla koll på. 

4. Brudtärnan ska medverka på klänningsprovningen

Det finns nästan lika många uppgifter för brudtärnor som det finns för brudar. En av dem är självklart att vara med när bruden provar sin bröllopsklänning. Självklart ska brudtärnan dessutom ha koll på brudklänningen även under själva bröllopet. Ligger släpet rätt? Ser klänningen ut att åka ner lite? Du är den som har koll – och rättar allt som är på tok! 

5. Brudtärnan ska svara på ALLA jobbiga frågor 

Det kommer bli många frågor den här dagen. Var ligger toaletten? Vilken tid börjar middagen? Vem håller tal? Ja, du förstår. Frågor som brudparet inte har tid att svara på – då är det dags för brudtärnorna att rycka in. 

Läs också: Så får du nöjda bröllopsgäster – 5 saker att tänka på

6. Brudtärnan ska se till att bruden har det bra

Det är inte lätt att äta när man är nervös – men ett bröllop innebär en lång dag (och natt!) där brudparet står i centrum stora delar av tiden. Mat är därför nödvändigt för att de ska orka med. Om blodsockret sjunker ska brudtärnorna se till att bruden får något i sig. Var där och påminn, erbjud och se till att allt står rätt till med brudens energiintag.

7. Brudtärnan ska hjälpa till med det oväntade

Bli inte förvånad om du även är toalettassistent åt bruden som har svårt att gå på toaletten med sin stora klänning.

8. Brudtärnan ska uppmuntra gästerna att skriva i gästboken

Se till att folk skriver i gästboken. En underskattad men mycket viktig uppgift som brudparet kommer tacka dig för senare!

9. Brudtärnan ska ha koll på dig själv

Håll dig pigg och se till att även få i dig själv allt du behöver. En trött och stressad brudtärna gör inte bruden glad!

10. Brudtärnan ska se till att gästerna har det bra

Håll igång festen och se till att alla skrattar och har det trevligt. Men ha kul själv också – det är ju trotts allt en fest! Den blivande bruden ska alltid sättas  i främsta rummet.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Vad gör brudtärnan innan, under och efter vigseln?

Ja, men sen då? Att vara brudtärna innebär att hänga med från start till slut och allt däremellan. Här är några vanliga uppgifter!

Innan vigseln: 

– Planera och anordna brudens möhippa

– Hjälpa till med bröllopsplanering (dukning, frisörbesök, gästlistan etcetera)

Under vigseln:

– Hålla i bröllopsringen, brudbuketten vid vigseln

– Se till så att släpet på klänningen ser bra ut vid vigseln

Efter vigseln:

– Ha ansvar för bröllopspresenterna

– Hålla tal som brudtärna

– Se till så att gästerna skriver i gästboken

Läs också: 5 underbara bröllopstal som inspirerar – se videoklippen här

Vad hade du för uppgifter som brudtärna? Dela med dig på Bröllopstorgets forum!

Artikelbild: Unsplash

Mer:

Dags att planera bröllop? Här har du ultimata checklistan!

Powered by Labrador CMS