• Lilliz

    Hur ska vi göra med buffén? Mycket förvirrad och rådvill

    Hej!

    Vi gifter oss i sommar och kommer att ha svensk-afrikansk buffé. Vi hade tänkt att beställa den svenska delen från catring och den afrikanska maten kommer av nära och kära på min blivandes sida att göra. Saken är den att vi vet inte hur mycket vi bör beställa från catringen...
    Vi hade tänkt att vi beställer den svenska maten för ca 55 pers och gör afrikansk mat för ca 55 pers (vi har båda stora familjer så vi blir runt 100 pers).

    Jag har pratat med min mamma som säger att vi inte kan göra så utan vi måste beställa svensk mat för minst 80 pers. Anledningen enligt henne är att det kommer att vara väldigt få som kommer äta av den afrikanska maten och maten kommer då inte att räcka till alla.

    Jag känner mig väldigt förvirrad och rådvill. Så jag vill höra vad ni andra tycker och tänker kring detta.

  • Svar på tråden Hur ska vi göra med buffén? Mycket förvirrad och rådvill
  • HalkatlaNr1

    Prata m dem som har catering vad de tror..
    Hur många av era gäster e inte van vid den afrikanska maten?
    Sen tycker inte jag att ni ska behöva beställa till så många..
    Men prata m dem som är proffs de borde kunna hjälpa er..

  • kouki

    Varför skulle gästerna inte äta det afrikanska? O.o 

    Vilken del av afrika kommer den ifrån? Är det fruktansvärt starkt eller? 

  • Marione

    Det känns ju lite konstigt om nästan alla skulle rata den afrikanska delen av buffen. Framförallt om en del av hans släktingar är från afrika. Jag tror att många istället kommer att vilja pröva på den afrikanska maten, svensk buffe har man ju ätit förr....Jag tror att ni kanske ska beställa färre delar o mer av dem istället för att dra ner på den afrikanska delen. Sen är väl jag lite av den åsikten att man får väl anpassa sig, om jag som gäst bjuds på mat får man anpassa sitt matintag så att det räcker till alla o prova flera olika rätter.

  • FrökenMäkelä
    Marione skrev 2013-06-16 10:29:42 följande:
    Det känns ju lite konstigt om nästan alla skulle rata den afrikanska delen av buffen. Framförallt om en del av hans släktingar är från afrika. Jag tror att många istället kommer att vilja pröva på den afrikanska maten, svensk buffe har man ju ätit förr....Jag tror att ni kanske ska beställa färre delar o mer av dem istället för att dra ner på den afrikanska delen. Sen är väl jag lite av den åsikten att man får väl anpassa sig, om jag som gäst bjuds på mat får man anpassa sitt matintag så att det räcker till alla o prova flera olika rätter.

    Håller helt med. Hade jag varit bjuden till något som erbjuder buffe och det finns ett annat alternativ till det svenska hade jag garanterat hellre kollat in som i ert fall den afrikanska buffen.


    Är ni ungefär lika många från bådas sidor så beställ 50/50 på maten så får gästerna helt enkelt anpassa sig efter det som finns. För varför skulle man ha 80svensk/20afrikansk ska de afrikanska gästerna "tvingas" till att äta av den svenska om de inte vill.... med 50/50 så får man en chans att ta lite från båda bufferna.

  • passionsblomman

    Om man har tänkt duka upp alat som en endna stor buffé, så måste man väl beräkna maten så att alla kan ta av allt?
    Jag menar, om man inte redan bestämt att "detta är till er" och "detta är till er" och skiljer folk åt baserat på specialkost, religiösa eller andra skäl att äta/inte äta vissa skaer. Står allt tilllsammans och man bjuds varsågod, så tar man väl av det man tycker ser spännande och gott ut?
    Passar maten att blanda så? Annars kanske ni skulle dela upp det i två delar, att ni börjar med det afrikanska och sedan dukar upp svenskt eller tvärtom? Det är svårt tycker jag om man bara får ett mish-mash på tallriken av saker som inte alls går ihop, tallriken är fullproppad för man ville ta lite av allt, allt blandas ihop och man känner tillslut inte vad något alls egentligen smakade.

    Sedan tycker jag iofs att folk allmänt är rätt dumma i huvudet när det kommer till hur man gör och beter sig vid buffé. Folk fattar inte alls. Vare sig hur mycket som är rimligt att ta, eller hur man tar från faten. Jag har sett helt gräsliga skräckexempel och det är inte en gång, utan ofta.

    Jag tror att ni ska göra er besväret att verkligen presentera maten när ni välkomnar till bords. Ju mer man vet om det man ska äta, desto trevligare. Tipsa om vad som ska doppas i vilken sås, vad som är extra starkt (märk ut på bordet också), om det finns någon särskild tradition bakom, osv.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • 7011e gången gilt
    tror åxå de blir mer afrikansk mats som äts jag sj skulle ta afrikanska delen eller balanda :)
  • Marione

    Självklart måste alla kunna få smaka på allt, men om man beställer tex svensk buffé till 55 personer (då ska ju det räcka till 55 helportioner så att säga) och har lika mkt afrikansk buffé så är det ju så att man får ta mindre av allt men av flera saker. Mitt tips är att dela upp så mkt som möjligt i lagom stora portioner så att folk ser hur mkt som man bör ta. Att sedan påtala innnan folk tar låter som en bra idé, skyltarna med.... Sedan tror jag på att om ni ska ha ett bord med allt på att ställa det afrikanska först, då får det isåfall inte plats lika mkt på tallriken när dem kommer till det dem känner igen...

  • Grodprinsens brud

    Jag skulle beställa mer svensk mat eftersom de flesta som jag känner säkert skulle äta sig mätta av den och smaka av den afrikanska. Men hur som helst så skulle jag nog beräkna kanske 65-70 portioner av varje smakriktining. Det är ju riktigt surt om inte alla gäster kan få åtminstone ett grillspett var och en skopa potatisgratäng.. Sedan måste man ta med i beräkkningen att det alltid går åt mer mat vid buffé än om det är en sittande middag dvs folk hämtar mer mat fler gånger... 

    Det är ungefär samma princip som när man köper smörgåstårta till ett kalas. Det går åt mindre mängd tårta om man bara har en sort eftersom folk vill smaka av båda... 


  • Lilliz
    kouki skrev 2013-06-16 08:19:04 följande:
    Varför skulle gästerna inte äta det afrikanska? O.o 

    Vilken del av afrika kommer den ifrån? Är det fruktansvärt starkt eller? 
    Det är den västra delen av Afrika. Vi har bestämt att maten ska vara mild så att alla kan äta den, det kommer finnas stark krydda att lägga på på sidan av för de som vill ha starkare kryddning.  :)
  • Lilliz

    Jag glömde att skriva  med det här i det förra inlägget

    Tack allihopa för era kommentarer med tips och råd! Skrattande
    Ni har hjälpt mig väldigt mycket och jag har fått större perspektiv  på det hela.

Svar på tråden Hur ska vi göra med buffén? Mycket förvirrad och rådvill