• laris

    vill du leka mamma mamma barn?

    Kom hem för några timmar sen från Sthlm Pride paraden. Vilken fantastisk känsla!! Det vällde massor av gränslös kärlek därute så mkt så att jag och mina tjejkompisar fick tårar i ögnonen. Fick se massor med underbara budskap och tankeställare såsom:

    "ska vi leka mamma mamma barn?"
    "All kärlek är bra kärlek"
    "män bättre än kvinnor?

    och många många fler...

    Idag har vi kommit en liten bit på vägen då det gäller homosexualitet, transexualitet och jämlikhet mellan män och kvinnor men har lång väg att gå!!

    Efter en intesvi dag med massor av tankeställare vill jag diskutera detta med er härute.

    Vad tycker ni om giftermål av samma kön, mamma mamma barn, pappa pappa barn, jämlikhet och trångsynthet??

    Skriv vad ni tycker. Jag hoppas att vi kan få igång en hälsosam och givande diskussion.

    Kom ihåg att respektera varandras åsikter

  • Svar på tråden vill du leka mamma mamma barn?
  • didis

    Jag tror som du, Tooticki, att det för många kvinnor är en viktig identitet, speciellt om man inte har en tydlig yrkesidentitet.

    Sedan är mammarollen snävare än papparollen, man kan vara en bra pappa fast man jobbar heltid och hämtar barnen på dagis vid 18. Eller inte köper gummistövlar till barnen.

    De av mina vänner som är akademiker har inte lika totalt förlorat sig i mammarollen som de med lägre utbildning/mindre intressanta jobb.

    Eftersom jag arbetar inom tandvården med tydliga yrkesgrupper (tandläkarna är akademiker, 50-50 män och kvinnor och tandsköterskorna har gymnasieutbildning och är enbart kvinnor) har jag observerat ovanstående fenomen ofta.

  • Tooticki
    didis skrev 2008-08-14 14:01:22 följande:
    Jag tror som du, Tooticki, att det för många kvinnor är en viktig identitet, speciellt om man inte har en tydlig yrkesidentitet.Sedan är mammarollen snävare än papparollen, man kan vara en bra pappa fast man jobbar heltid och hämtar barnen på dagis vid 18. Eller inte köper gummistövlar till barnen.De av mina vänner som är akademiker har inte lika totalt förlorat sig i mammarollen som de med lägre utbildning/mindre intressanta jobb.Eftersom jag arbetar inom tandvården med tydliga yrkesgrupper (tandläkarna är akademiker, 50-50 män och kvinnor och tandsköterskorna har gymnasieutbildning och är enbart kvinnor) har jag observerat ovanstående fenomen ofta.
    Du har kanske rätt, ett tag (för ca 5-10 år sedan) trodde jag att vi var på väg mot en generation kvinnor som väntade längre med att skaffa barn, jobbade heltid och ställde krav på fäderna. Men det jag ser omkring mig idag är unga (akademiker-)mödrar som tar på sig rollen som MAMMA och går ner i arbetstid... Det ska sägas att det inte gäller alla mina vänner, men vissa, och större delen av mina kollegor. Jag funderar på en sak t ex, varför går kvinnan ner till 80% och mannen fortsätter jobba heltid istället för att de båda går ner till 90% och får mer tid med sitt/sina gemensamma barn? Om vi bortser från den ekonomiska aspekten (som jag vägrar lägga alltför stor vikt vid!).
  • didis

    "Mammapressen" är visserligen större för lågutbildade mammor än akademikermammor.

    Men akademikermammorna har fortfarande större ansvar än papporna (vi utgår nu för enkelheltens skull från att alla föräldrarpar har samma utbildningsnivå).

    Kort uttryckt: att både vara en god mamma och arbeta heltid är svårt. Och bland de värsta att döma är andra mammor.

    För några år sedan kom en avhandling i publikvänlig omarbetning "I sällskap med skulden". Minns inte vem som skrev den men den är klart läsvärd!

  • J D

    Ekonomi är bara svepskäl, det finns det många undersökningar på.

    Allt är struktur, struktur, struktur.

    Ett jämnare uttag av föräldraledigheten har konstaterats i relation till högre utbildning. Borde individualisera den nedrans föräldraförsäkringen nu så staten slutar subventionera ojämställdhet. De som vill kunna välja själva, kan fortfarande göra det men staten betalar inte.

    Helt ifrån det egentliga ämnet men det är så förbannat irriterande. Nu orkar jag dock inte skriva mer än såhär trots att jag läst hundratals böcker och skrivit uppsats. För jag blir bara bitter.

  • didis

    J D skrev 2008-08-14 14:20:24 följande:


    Allt är struktur, struktur, struktur.
    Visst är det så! Därför måste vi kvinnor själva bryta strukturen, ingen man kommer att göra det av pur välvilja.

    Vimåste sluta välja korta utbildningar som ger lågavlönade jobb, vi måste sluta välja offentliga arbtesgivare!

    Vi måste starta egna företag - men inte pysselbutiker!

    Visst är det svårare som kvinna många gånger men utan föregångare går det aldrig.
  • anne på grönkulla

    Tack, det är skötn att inte vara ensam om att säga/känna det.

    Mitt eget största misstag är att ha en offentlig arbetsgivare...

    J D skrev 2008-08-14 14:20:24 följande:


    Ekonomi är bara svepskäl, det finns det många undersökningar på.Allt är struktur, struktur, struktur. Ett jämnare uttag av föräldraledigheten har konstaterats i relation till högre utbildning. Borde individualisera den nedrans föräldraförsäkringen nu så staten slutar subventionera ojämställdhet. De som vill kunna välja själva, kan fortfarande göra det men staten betalar inte. Helt ifrån det egentliga ämnet men det är så förbannat irriterande. Nu orkar jag dock inte skriva mer än såhär trots att jag läst hundratals böcker och skrivit uppsats. För jag blir bara bitter.
  • didis

    anne på grönkulla skrev 2008-08-14 14:28:50 följande:


    Mitt eget största misstag är att ha en offentlig arbetsgivare...
    Det bästa jag gjort var att säga upp mig från Landstinget!

    Visst var det mycket jobb, framförallt första året, men idag arbetar jag mindre, har mer semester och bättre lön än tidigare. OCH bestämmer arbetstiden själv!
  • Tooticki

    J D skrev 2008-08-14 14:20:24 följande:


    Borde individualisera den nedrans föräldraförsäkringen nu så staten slutar subventionera ojämställdhet. De som vill kunna välja själva, kan fortfarande göra det men staten betalar inte.
    Hmm, jag förstår inte vad du menar, kan du förklara? *förvirrad*
  • Tooticki

    J D skrev 2008-08-14 14:20:24 följande:


    Ekonomi är bara svepskäl, det finns det många undersökningar på.
    Ja, det var som jag skrev tidigare i tråden, om man inte har råd att låta den som tjänar mer vara hemma med barnen 50% av tiden så har man för höga utgifter (förutsatt att man inte är arbetslös/sjukskriven/socialbidragsberoende från början såklart)! Klarar man sig inte på 100% + 80% av inkomsten så sitter man rejält i skiten om någon blir arbetslös, sjukskriven eller kanske berövad sin arbetsförmåga på något vis.
  • laris

    Håller med dig Tooticki! Man kan inte ha så små marginaler i ekonomin så det inte går att klara 100% + 80%. Inte heller att skaffa barn för den delen.

  • laris

    Ska vi få igång denna tråd igen?? Jag tycker att det har varit underbara diskussioner. Vi fortsätter tycker jag!!!

    Sitter och tittar på filmen Chuck and Larry. Underbar film!

  • Tooticki

    Jag tycker också att det är tråkigt att den dog ut!

    Filmen "Chuck and Larry" gillade jag inte så mycket men det kan bero på att jag inte är så förtjust i förvecklingskomedier.

Svar på tråden vill du leka mamma mamma barn?