• laris

    vill du leka mamma mamma barn?

    Kom hem för några timmar sen från Sthlm Pride paraden. Vilken fantastisk känsla!! Det vällde massor av gränslös kärlek därute så mkt så att jag och mina tjejkompisar fick tårar i ögnonen. Fick se massor med underbara budskap och tankeställare såsom:

    "ska vi leka mamma mamma barn?"
    "All kärlek är bra kärlek"
    "män bättre än kvinnor?

    och många många fler...

    Idag har vi kommit en liten bit på vägen då det gäller homosexualitet, transexualitet och jämlikhet mellan män och kvinnor men har lång väg att gå!!

    Efter en intesvi dag med massor av tankeställare vill jag diskutera detta med er härute.

    Vad tycker ni om giftermål av samma kön, mamma mamma barn, pappa pappa barn, jämlikhet och trångsynthet??

    Skriv vad ni tycker. Jag hoppas att vi kan få igång en hälsosam och givande diskussion.

    Kom ihåg att respektera varandras åsikter

  • Svar på tråden vill du leka mamma mamma barn?
  • anne på grönkulla

    Näe, jag tycker det är synd o skam att kvinnors arbete i hemmen värderas så lågt - jag tror nämligen att det är ett av skälen till att kvinnors arbete på arbetsmarknaden värderas lägre än mäns. Om alla de kvinnor som la ner tid i hushållet fick rimligt betalt i timmen för det skulle det göra skillnad för kvinnors löner på den formella arbetsmarknaden också!

    Och apropå det där med att vara hemma när man driver eget - jag fattar väl att det är svårt. MEN - hur kommer det sig att fler kvinnor än män verkar tycka att det går att lösa alt är mindre viktigt?

  • feministbrud

    Nja, skämtade gjorde jag inte men med "Oavsett vilka teorier det finns i ämnet och vad man tror på så är det många argument för det biologiska rätt absurda. Tex att det skulle vara med manligt med bilar, eftersom det inte funnits bilar särksillt länge." menade jag att vad våra olika olikheter i hjärnan beträffar så dras det många absurda slutsatser. Men när du säger att "teknink" är typsiskt manligt så undrar jag om det är så att ALLA män är bättre än ALLA kvinnor på detta område eller om det bara är så att FLER män än kvinnor är bättre på det. Om det är det sistnämda så undrar jag vilken relevans det har att duskutera sådana skillnader eftersom indivduella skillnader också finns.


    Joeline skrev 2008-08-06 22:19:42 följande:
    feministbrud: att kvinnor och mäns hjärna ser olika ut är ingen hemlis eller nyhet. När man pratar om att det (eventuellt) skulle kunna spela in för våra beteenden och ev egenskaper, handlar det naturligtvis inte om bilar eller barn. Jag antar iof att du skämtade (?) men det handlar ju om att män med vissa sätt att se det skulle ha lättare för exempelvis "teknik" (hittar inget bättre ord) och om det sen flera tusen år senare leder till att även bilar ofta faller inom mäns intresseområde, så har det ju inte med bilen i sig att göra.
  • Aleta

    Jag hävdar att det är BLAJ att killar skulle vara bättre på teknik!!!
    Se mitt inlägg ovan.

  • feministbrud

    Jag tycker att man absolut ska få var ahemmafru om man vill (hemmaman också för den delen), men jag tycker inte att mina skattepengar ska gå till att försörja folk som inte vill jobba. Så har du råd med det så är det väl inga problem.'


    didis skrev 2008-08-07 08:23:15 följande:
    Jag måste säga att jag under livets gång svängt delvis svängt i frågan.Självklart skall män och kvinnor ha samma möjligheter och lön etc, det behöver inte diskuteras.Men OM man nu är nöjd som hemmafru, varför inte? Varför skall arbete med egna barn värderas så lågt?
  • feministbrud

    Det undrar jag ockås!


    Tooticki skrev 2008-08-07 08:32:21 följande:
    Jag har aldrig värderat att vara hemmafru/arbete med barn lågt, däremot så vet jag att det livet inte passar alla. Dessutom undrar jag när antalet hemmamän kommer vara lika som antalet hemmafruar?
  • Tooticki

    Problemet är ju egentligen inte de enskilda fallen, om vi hade en 100% jämställd värld skulle vissa kvinnor välja att vara hemmafruar just för att de vill det. Problemet är när vi inte är medvetna utav vilken anledning vi väljer som vi gör. Min kollega kom till jobbet för ett par veckor sedan och berättade att han och hans sambo hade pratat om att hon skulle ansöka om att få gå ner till 80% på sitt nya jobb för de har en 1,5-åring hemma. Några dagar senare hade hon haft ett samtal med sin chef som då hade frågat henne om inte hon ville jobba 80% istället för 100% eftersom sonen är så liten. Min kollega med sambo var jättenöjda över att hon inte ens behövde be om det, och jag tänkte med en gång "hade de erbjudit en man samma sak?"?

    Eller som när brudarna här på BT väljer att ta sin mans namn, även om det är vanligare och inte lika fint som deras eget, för att de VILL det! Det har inget med normer att göra...

  • Aleta
    feministbrud skrev 2008-08-07 11:16:36 följande:
    Jag tycker att man absolut ska få var ahemmafru om man vill (hemmaman också för den delen), men jag tycker inte att mina skattepengar ska gå till att försörja folk som inte vill jobba. Så har du råd med det så är det väl inga problem.'
    Fast dagis kostar mycket skattepengar...
    De som vill vara hemma skulle ju lika gärna kunna få den summan tycker jag.
  • feministbrud

    Skillnaden är att dagis subventioneras för att folk ska kunna arbeta, vårdnadsbidrag för att folk ska vara hemma. Dessutom är vårdnadsbidraget så lågt att det knappast är ett alternativ för många. Mao ett bidrag till den redan rika hemmafrun om man ska vara krass.


    Aleta skrev 2008-08-07 11:18:25 följande:
    Fast dagis kostar mycket skattepengar...De som vill vara hemma skulle ju lika gärna kunna få den summan tycker jag.
  • Tooticki

    Inga skattepengar till hemmaföräldrar/-makar förrän 50% är män säger jag!

  • Nibla

    Man måste väl kunna betala sina räkningar. Om min man skulle vara hemma på heltid med vår kommande bebis skulle vi förlora 13 000 kr i månaden!!!
    Så varför anser du att det inte är ett giltigt skäl till varför mamman är hemma längre!?!?!??


    Tooticki skrev 2008-08-07 09:40:36 följande:
    Det har våra vänner också, problemet är att de har praktiska saker att skylla på; pappan har precis börjat sin doktorandtjänst och då kan man ju inte ta ut pappaledighet, pappan driver eget och då är det ju svårare att vara pappaledig (att mamman driver eget spelar ingen roll, hon har jobbat 70% sen dottern var 6 veckor), och sist men inte minst, favoriten; vi förlorar mer pengar om pappan är hemma för han tjänar ju mer.
Svar på tråden vill du leka mamma mamma barn?