Matbröd utan jäst?
Ett jättegott bröd:
Kavring
4 dl filmjölk
2 msk malda brödkryddor (jag brukar använda Santa Marias fördiga blandning)
1/2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1/2 dl mörk brödsirap
7 1/2 dl rågsikt
Värm ugnen till 275
Smröj en 1 1/2l brödform
Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan filmjölk och sirap. Häll den lösa degen i formen. Ställ formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 175.
Grädda i 90 min. Täck över med folie efter halva tidan. Låt svalna inlindat i bakduk.
Man kan byta ut en del av rågsikten mot vetekross, rågkross grovt rågmjöl eller liknande. (till exempel 5 1/2 dl rågsikt, 1dl rågkross och 1dl vetekross, rågkross och vetekross behöver inte skållas till det här brödet)