Inlägg från: ballerina |Visa alla inlägg
  • ballerina

    Hur utforma bröllopet?

    Gör först en budget om hur mycket ni kan lägga på bröllopet och fundera sedan på vad ni vill. Det är så mycket enklare än att göra tvärtom!

    Jag kan inte säga hur ni ska göra, men jag kan berätta lite om hur vi hade det. Vi är i husköpartagen, håller på med bebistillverkning (bara neg. hittills!) och var så sugna på ett riktigt hederligt bröllop! Båda var studenter när vi bestämde oss för att gifta oss. Vi började spara lite smått ett och ett halvt år innan det var dags, och redan där i startgropen sa vi att bröllopet fick kosta max 70 000 kr. Vi la undan pengar och nästan all extrainkomst sattes in på bröllopskontot. Vi levde inte snålt, utan reste mycket och åt mycket på restaurang. Ibland blev det mindre sparat och någon gång blev det närmre 20 000, men vi la alltid minst 1 000 kr var. 

    När det var dags för bröllop hade vi lyckats spara mer än 90 000, så vi tänker åka på en resa för lite av "överskottet"!

    Vi hade alltså köpt kläder i mellanklassen (dvs under 10 000 kr tillsammans), jag unnade mig sminkning och håruppsättning. En vän som jobbar som fotograf fotade oss och istället för betalning så gav vi presentkort på ticnet och scandic för närmre 5 000 kr. Vi hyrde en församlingslokal med bra kök (viktigt för oss!) hela helgen till en summa av 2 900 kr.

    Vi bjöd 90 personer på tre-rättersmiddag där förrätt och huvudrätt lagades av två kockar och serverades av tre serveringspersonal från en gourmet-restaurang. Det kostade oss 22 000 kr. Vi gjorde en enkel efterrätt och sedan hade vi bett våra mostrar att ta med tårtor så vi dukade upp en rejäl tårtbuffé! Vi bjöd på öl och vin till maten, men skippade att ha bar.

    Vi hade många som hade rest långt för att närvara, så vi undanbad oss alla presenter. De som ändå ville ge något fick istället lägga in en slant av valfri summa till vårt gemensamma konto för ett framtida husköp! 

    Summering: Vi gjorde precis allt vi ville med bröllopet. Lyxigt för oss, men vi badade inte i lyx. Vi lyckades spara in på några dyra poster (t.ex fotograf och vi skippade även en häftig bil att åka i), men valde istället att satsa mer på god mat och dryck. Vi hade budgeterat 70 000, men det landade på ca 55 000. Vi förväntade oss INGENTING i presenter/pengagåvor, men fick över 25 000 kr!!! Det blev nästan genant när vi öppnade kontot och såg att vi hade passerat 100 000 med råge. Om man räknar med det vi hade fått så kostade vårt lyxiga, goda och härliga bröllop 30 000 - en summa jag endast hade drömt om!

    Många har sagt att det kändes roligt att ge ett pengabidrag till något så konkret som till ett husköp. Och just nu är vi faktiskt med i en budgivning för ett drömhus!

  • ballerina
    Emsie skrev 2015-09-17 09:42:38 följande:

    Ballerina- det låter ju fantastiskt! Hur fick ni tag i så billig mat? Var det kontakter? Det är den posten som jag känner blir svår att hålla nere. 


    God mat var som sagt bland det viktigaste för oss! Det är faktiskt en av de dyraste restaurangerna i staden jag bor. Tanken var att köra ett vanligt cateringbolag som har ganska billiga priser. Men det är fläskfilé och potatisgratäng. Spännande va?

    Vi bokade dom ändå, just med tanke på priset. Sen hade vi fått i julklapp att gå på den där restaurangen, och herregud så gott det var! Och dyrt! Vi såg en lapp vid entrén att man kan hyra deras lokaler... Så min man frågade lite försiktigt "om vi redan har en lokal... går det att få maten levererad?" och vips så ville dom ha oss som kunder! Vi fick en meny de kunde göra (dreglade nästan när jag läste den) och sedan en offert. Det var ca 5000kr dyrare och vi velade länge om vi ville byta. Sen var min man modig nog och ringde dom och sa vad priset skulle bli på andra stället. Och sim salabim så hade de sänkt priset! 

    Vi blev lite småchockade och tänkte att de säkert lurar oss på nåt sätt... SÅ billiga kan de väl inte vara? Men jo. Det var så otroligt mycket godare än vad vi hade kunnat tro och de var otroligt professionella! 

    Ring runt på olika restauranger. Be dom matcha deras offerter. Kom ihåg ni är bra kunder! Många gäster = bra intäkter. Och gör de bra ifrån sig så är det många som pratar om dom. Tänk... vi var drygt 90 personer. Ungefär 70 bor här i samma stad. Tänk om alla dessa 70 rekommenderar två personer var... som i sin tur rekommenderar... :)
Svar på tråden Hur utforma bröllopet?