• AVC

    Dyra ringar hos t ex Vanbr**n? Dumt?

    Hej!

    Jag har aldrig hört talats om vanbrun förut och vet inget om det företaget. Vad gäller att köpa från nätet generellt borde det väl vara ok om företaget har goda reviews och inte är skumt. Däremot är det viktigt att vara medveten om att diamantindustrin baseras på förtroende. Om du köper sight unseen, oavsett om det är på nätet eller hos guldfynd, medför det en stor risk. Cert från tex gia kan underlätta, men du måste ju naturligtvis kontrollera att allt stämmer.

    Läs på om diamantkvalitet! Kvalitet på slipning etc. Om du ska köpa utan att se en diamant personligen tycker jag själv att det kanske tex är olämpligt att köpa si1, beroende på storlek, men det är bara min åsikt.

  • AVC

    Ja, en annan aspekt är att om du köper från en fysisk butik kan du också lättare gå tillbaka och klaga. Köp sten på nätet, låt tillverka i fysisk butik?

  • AVC
    Pess skrev 2015-08-26 01:15:26 följande:

    Menar du att det skulle vara olämpligt för att risken är stor att jag får en sämre sten, eller? Jag vill ha en så bra slipning som möjligt, det är något som oroar mig en del, oavsett var jag köper. Men jag antar att det också är något jag kan kolla upp, hur bra stenen är slipad. Kan man kolla det även om en sten som sitter i en ring, eller måste man ta ut den? 

     

    Har du någon aning om de Amerikanska kedjorna (Tiffany's och Cartier) använder samma slipteknik som i Sverige, har läst någonstans att många ställen i USA använder en annan teknik för att få en större yta av mindre carat, vet inte om det till och med var en annan standard(?), vilket resulterar i sämre lyster, etc, jag har bara antagit att de ej gäller de större kedjorna, då de ju iaf trycker mycket på att deras stenar har så hög kvalitet på sin slipning som det bara kan bli, och förutsatt att det mer handlar om mindre kända handlare. Jag kanske har fel.


    F

    Hej igen! :)

    Jag förstår helt din osäkerhet.

    Vad jag vet har alla slipföretag i alla tider i alla länder behövt bestämma sig för vad de tycker är en ok kompromiss mellan att slipa för att maximera carat eller cut. Det är naturligtvis också upp till dig att bestämma vad du prioriterar när du väljer mellan stenar. Om du tycker att det är viktigt, se till att köpa en sten med certifikat från tex gia, där framgår kvaliten på slipningen. Normalt har en sådan sten en inskription som gör att du kan identifiera den (förhoppningsvis utan att ta ur den, men det beror på fattningen). Detta om slipning gäller oavsett tiffanys eller vad det kan vara. Vi i Sverige är verkligen inte bättre än amerikanarna på att slipa stenar!! Men man får ju det man betalar för så att säga. Det finns ju dåligt slipade stenar både här och där. ;)

    Vad jag menade med diamanter med si klarhet är att alla inte är "eye clean". Om du inte kan se stenen så skulle jag själv undvika lägre klarhet. Alla människor har olika smak och prioriterar de olika c:na olika, jag ville bara uppmärksamma dig på det. Själv har jag haft en si som jag har uppgraderat till vs1 eftersom jag är en total galning på klarhet, men däremot har jag lägre färg på min nya sten eftersom jag inte alls tycker att färgen spelar någon större roll så länge den är "vit" i mina ögon. Du ser, olika prioriteringar, olika val. Vissa vill ha både hög klarhet och hög färg.

    Säg till om du har fler frågor. :)
  • AVC

    Ok, jag får ta tillbaka det, jag är ingen total galning på klarhet! Det finns ju bättre klarhet på skalan än det jag har. ;) Och det finns fina si också! Ville bara varna för att så inte alltid är fallet.

Svar på tråden Dyra ringar hos t ex Vanbr**n? Dumt?