Inlägg från: gloriousgirlgirl |Visa alla inlägg
  • gloriousgirlgirl

    När kan man skapa bröllopsprogrammet om man inte ens vet vilken präst man får?

    Hej,

    Jag ska gifta mig kyrkligt i Svenska Kyrkan och har fått information att en präst kommer tilldelas oss och vi kommer att få ett samtal med denne. När i tiden detta kommer kan dock ingen förtälja. MEN.... jag skulle ju vilja få färdigt själva bröllopsprogrammet/vigselprogrammet då det är en hel del som ska fixas med det också (design, tryck etc) och det vill jag inte ha överhängandes tills på slutet.

    Så min fråga är: Kan jag skapa ett program enligt konstens regler och sedan förvänta mig att prästen godkänner detta? När har ni andra gjort era program?

  • Svar på tråden När kan man skapa bröllopsprogrammet om man inte ens vet vilken präst man får?
  • gloriousgirlgirl

    Verkar som att det tar lång tid innan man kan få kläm på vem som ska viga en, hur ceremonin går till etc. Tycker det är lite dåligt för att man har många frågor kring detta - även kring själva gudstjänsten, hur allt funkar osv. Och dessa frågor kanske de är supervana vid, men för oss som gifter oss är det (troligen) första och enda gången. Och det skadar inte att få möjlighet att vara ute i bättre tid än 2 v innan. Men får jag inga svar från församlingen kring vem som blir vår präst så gör jag ett program och så får han/hon acceptera den ordning som står med musik.

  • gloriousgirlgirl

    Okej, men du som är präst, brukar du boka in samtalet 1 månad innan, eller bokar du in det tidigare och så genomförs det 1 månad innan? I sommartider är det ju ibland svårt att få till annars.

    Jag tänker kanske att man gör det lite enkelt för sig - att man skriver upp vilken ordning som musiken ska komma, snarare än när de ska komma. För jag har förstått att det i vigselordningen måste vara minst 2 psalmer. Har jag rätt?

  • gloriousgirlgirl

    Nämen fy. Det är ju inte okej. Någonstans. Det är faktiskt ganska respektlöst. Både tidsmässigt men också det faktum att alla planer och sånt kommer i kläm. Man kanske är bortrest? Eller har andra förhinder? Känner stress och oro och har massor av frågor. Det har jag iallafall och jag tror inte jag är ensam. Programmen i sig är ju trist att man inte kan ordna tidigare, men det är mer respektlöst att det dröjer så länge att få kontakt med sin präst. Hur tänker de när de är ute i så sen tid? Att man inte har annat för sig eller att man har en vigsel som vilken som helst?

  • gloriousgirlgirl

    Också en bra tanke. Jag har också tänkt på att kanske skita i själva ordningen i realiteten och skapa ett program med innehållet fast utan inbördes ordning. Jag skulle tex vilja presentera tärna och best man med namn, ha titel och sånt på sångerna/musiken och ja... och det kan man ju iofs skapa utan att man pratat ordentligt med prästen. Fast ja, prästen har ju sista ordet om vilken musik han/hon tycker är okej... och det blir ju snett om han/hon säger nej till viss musik om alla har övat in det. Men jag förstorar troligen detta nu - det är ett praktiskt litet problem i det stora hela men jag avskyr att ha oklara saker i detta. Jag har utmattningssyndrom sedan 1 år tillbaka och min hjärna pallar inte med såna här osäkra grejer även om det bara är smågrejer.

  • gloriousgirlgirl

    När brukar man få reda på vilken kyrkmusiker man får tilldelad då? För det är någon låt som kan vara osäker... men jag har noter osv.

    Ja, fy tusan för utmattningssjuka. Inte direkt jätteoptimalt med det och ett bröllop att planera.

Svar på tråden När kan man skapa bröllopsprogrammet om man inte ens vet vilken präst man får?