• Kileane

    Säga ifrån sig bröllopspresent och låta gäster stå för egen logi???

    Jag har aldrig hört talas om att man skulle bekosta boende för gästerna, de avgör väl själva om de vill komma eller inte :) Vi ska på ett bröllop i andra ändan av landet i juni, vi kommer att köra i egen bil och bo på hotell och betala allt med vistelsen själva. Bruden hjälper till med att tipsa om hotell och har även ordnat rabatt på ett visst hotell om man vill bo där. Att ge present (och prisklass på presenten) är alltid frivilligt.

  • Kileane
    daniiel skrev 2014-03-17 12:23:06 följande:

    Jag tycker detta är lite lustigt faktiskt. Att betala boende som bröllopsgäst och även då resa, samt köpa bröllopspresent, det är inga problem och ses som en självklarhet. Även om brudparet väljer att lägga bröllopet på en ort där dom är medvetna om att gästerna kommer behöva resa till och betala boende, alltså tex om brudparet och majoriteten av gästerna bor i låt säga Gävle, så väljer brudparet att ha bröllopet i Örebro, så anses det som en självklarhet att man som gäst själv ska bekosta det plus köpa bröllopspresent.

    Men, när det blir en kuvertavgift som ska betalas av gästerna, kanske bara 100-200kr/gäst och brudparet avsäger sig alla övriga presenter, så blir det ramaskri över att det inte ska kosta för gästen att gå på bröllopet. Att det inte ska vara en obligatorisk kostnad för att gästen ska kunna närvara. Och tänk om gästerna också behöver köpa nya kläder? Nej, huvva, hur kan man låta ett bröllop bli så dyrt för gästen?

    En resa + boende + present (+ nya kläder kanske?), samt säkerligen något mål mat, blir ju dock betydligt dyrare, men det är alltså helt okej att lägga en sådan kostnad, trots att det ju också blir en form av obligatorisk avgift för att gästen ska kunna närvara.

    Det har egentligen inte med den här tråden att göra, lite OT alltså, men bara en reflektion.. intressant...  


    Nja, jag kan inte riktigt hålla med. Jag ogillar starkt kuvertavgifter, för jag tycker inte man ska planera en större fest än man själv har råd med. Avgifter för kläder, resor, boende är trots allt helt och hållet frivilliga och alla gäster avgör själva om de har råd att lägga pengar (och hur mycket) på detta.

    Fast att hålla bröllopet på en annan ort som ingen i brudparet har någon koppling till är väl inte heller vidare snällt. Man ska inte orsaka utgifter i onödan! Annat är det ju om man själv bor på orten och släktingar bor långt borta. Och har man släktingar och vänner som rest långt och haft stora utgifter så tycker jag det är självklart att man undanber sig presenter och bara är glad att de kunde komma :)

    Med det sagt är väl en låg kuvertavgift inte hela världen, om brudparet inte vill ha andra presenter. Men då ska den vara LÅG och motsvara max vad gästen kunde ha tänkas lagt på en present, inte så att en familj med flera medlemmar tvingas lägga ut flera hundra euro till.
  • Kileane

    För mig är hela skillnaden att man med en kuvertavgift ber någon annan betala för den fest man vill ordna :) Det känns inte okej för mig, man ska inte planera större än att man själv kan betala. Men kuvertavgifter blir ju allt mer accepterade så snart är det knappast någon som bryr sig om det är rätt eller inte etikettmässigt (för en generation sedan hade knappast någon önskat sig pengar till en bröllopsresa, något som väl är helt standard idag).

Svar på tråden Säga ifrån sig bröllopspresent och låta gäster stå för egen logi???