• Chicita

    Säga ifrån sig bröllopspresent och låta gäster stå för egen logi???

    Antingen önskar ni er presenter som vanligt - som alla andra alltså. 
    Presenter är valfritt att ge - och det är också valfritt att delta.
    Så man kan som gäst välja att bara komma och inte ge någon present. Att komma och ge present, eller att inte komma alls (och antingen skicka en present med någon annan eller inte ge något alls heller).

    Ni skickar en inbjudan. inte en inställningsorder.

    Jag och maken bor typ halvvägs mellan hans och min släkt.
    Vi skrev lite enkelt i inbjudan att det fanns hotell som erbjöd specialpriser men att det fanns mer info på bröllopshemsidan.

    Nu hade vi andra önskemål som var viktigare för oss än presenter (som att dom följde temat) så vi skrev ju ut det, att vi i första hand önskade att dom kom, i andra hand att dom följde temat och i tredje hand om dom ändå ville ge en gåva så skulle bidrag till bröllopsresan vara trevligt :)  

  • Chicita

    Nu är ju inte det här en diskussion om kuvertavgift. 
    Men jag tänkte ändå dela min syn på det...

    För det första - i vissa kretsar är det nästan oförskämt att inte ha kuvertavgift. Det är något som förväntas liksom. "alla" har det och man känner sig nästan som en snyltare om man går på en tillställning och inte bidrar på något sätt. Antingen via knytkalas eller via kuvertavgift.

    För det andra - Kuvertavgiften ska aldrig finansiera några utsvävningar. Jag har sett vissa här inne som vill ha kuvertavgift som är högre än kostnaden för mat och dryck så att dom kan köpa en dyrare klänning eller dyrare ringar eller spendera pengarna på en svindyr lokal. Men dom är få, och dom ändrar sig ofta efter att ha hört vad många anser om den saken...
    De flesta som har kuvertavgift (av vad jag sett) står för lolkalen och allt sånt och även en del av maten och drycken. Det man betalar i kuvertavgift är då oftast mindre än den generella uppfattningen av vad man "bör" ge i gåva. 

    För det tredje - Om någon jag känner gifter sig så brukar jag alltid ha svårt att veta vad jag ska ge dom i present. Många säger att dom inte vill ha något (och så blir dom i hemlighet småsura över att dom inte fick något) eller så har dom orealistiska förslag på gåvor...
    Men en kuvertavgift betyder att jag kan bidra till deras dag (gåvan jag ger är ju min närvaro utan att det kostar dom så mycket att finansiera den) och då är ju liksom presenten klar. Jag behöver inte fundera på hur dyr gåva jag "bör" ge för att inte anses som snål i jämförelse med resten osv.

    Men - i dom kretsar där kuvertavgift inte förekommer alls så förstår jag hur tankarna går...
    Precis på samma sätt som när ett låginkomsttagarpar som aldrig har snyggare kläder eller går på snyggare tillställningar än där jeans är helt ok... helt plötsligt väljer att lägga sitt bröllop på nivån "frack" (och sen kanske är i bygdegården med hemlagad buffé ändå) gör att gästerna känner sig obekväma med situationen.
    Man bör anpassa sig både efter sin egen situation (ekonomiskt och socialt) så att ens gäster är bekväma, trivs och är glada.
    Då får man den bästa stämningen.
    Oavsett kuvertavgift eller inte :)
     

  • Chicita
    Frusna Flickan skrev 2014-03-22 21:26:14 följande:

    I vilka kretsar är det nästan oförskämt att INTE ta kuvertavgift undrar jag????


    I dom där det är såpass vanligt att man bidrar till alla fester på ett eller annat sätt för att annars känner man sig som en snyltare.
    I de kretsar där kuvertavgifter i princip är standard.

    Och det skrev jag ju också.
     
Svar på tråden Säga ifrån sig bröllopspresent och låta gäster stå för egen logi???