Inlägg från: Klaradal |Visa alla inlägg
  • Klaradal

    Hur många behåller sina efternamn?

    Jag kommer ta min sambos efternamn.
    Jag har ett väldigt vanligt efternamn, men med ovanlig stavning = har fått mitt efternamn felstavat hela livet. Min sambo heter ett väldigt ovanligt efternamn, som han också fått felstavat hela livet. Utifrån felstavningsrisken varken vinner eller förlorar jag på att byta trots att det blir till ett krånligare namn. Möjligtvis tror jag att jag vinner något, med mitt nuvarande efternamn frågar folk inte efter stavning eftersom de förutsätter att det stavas "som vanligt". Med min sambo frågar de alltid, så man får liksom chansen att stava det åt dem istället för att de redan hunnit skriva fel innan man säger att man stavar konstigt.

    Jag har väldigt svaga känslomässiga band till mitt eget efternamn. Känner inte att det finns något vits med att ha det kvar, varken helt och hållet eller som mellannamn. Känns faktiskt som lite av en lättnad att få byta till något jag kan göra mer till mitt eget. Det blir mer mitt namn.
    Jag räknar dock med någon sorts tillvänjningsperiod i att gå från ett extremt vanligt efternamn, till ett extremt ovanligt. Har man ett vanligt namn kan man ju alltid gömma sig lite i det på något sätt.

Svar på tråden Hur många behåller sina efternamn?